• min

3 Tips stoppen met roken: rookmoment

In de voorgaande artikelen zijn de voordelen van het stoppen met roken veelvoudig aan bod gekomen. Onder andere verbetert je conditie en neemt de kans op diverse gezondheidsrisico’s af. “Allemaal leuk en aardig, maar wat moet ik doen tijdens de momenten waarop ik normaal gesproken zou roken?” Een vraag die we regelmatig voorbij zien komen. Dit laat zien dat stoppen met roken niet alleen lastig is vanwege het verlangen naar nicotine, maar dat het rookmoment ook een rol speelt. Even een sigaret in je pauze, tijdens een feestje of op een moment dat je je verveelt. Je hebt voor jouw oude rookmomenten een nieuwe invulling nodig. In dit artikel kun je lezen hoe jij kunt genieten van jouw rook-vrije-tijd.

Stoppen met roken: rookmoment

Als je niet (meer) rookt heb je een beter uithoudingsvermogen. Je zal minder snel buiten adem zijn als je een stuk wandelt, fietst of de trap neemt. Ontdek deze kant van jezelf! Minder zitten en meer bewegen verlaagt niet alleen het risico op diverse gezondheidsproblemen, maar verhoogt ook je creativiteit en productiviteit. Vooral als je een kantoorbaan hebt, met de auto naar kantoor komt of het merendeel van de avond op de bank hangt, zijn die extra minuten beweging overdag ideaal ter compensatie.

Hoe maak je van jouw rookmoment een beweegmoment?

Met meer bewegen bedoelen we niet dat je elke dag hoeft te sporten. Het zit hem in de kleine beweegmomenten. Door wanneer je eigenlijk zou roken de tijd neemt om te bewegen, verbeter je jouw levensstijl én heb je afleiding van je drang naar een sigaret.

3 Tips om te stoppen met roken

Tip 1: Maak van jouw oude rookpauze een wandelpauze

Tijdens je wandelpauze kun je iets te drinken halen, genieten van de buitenlucht of een praatje maken met een collega.’

Tip 2: Kom je met het openbaar vervoer naar kantoor?

Gun jezelf een frisse wandeling of fietstocht van de halte naar jouw werkplek. Krijg je trek in een sigaret? Bel een vriend of vriendin of geniet van de omgeving. Als je met de auto komt, kun je de auto verderop parkeren, zodat je jouw dag met een frisse wandeling kunt beginnen.

Tip 3: Let op je ademhaling

Voel je de hunkering naar een sigaret opkomen? Adem een paar keer 4 seconde diep in en uit, totdat het gevoel verdwenen is.

Onthoud dat het verlangen naar nicotine slechts 3 tot 5 minuten duurt. Elke keer wanneer jij dat moment doorstaat, ben je een stap dichterbij jouw doel: een gelukkige niet-roker zijn!

Kom in beweging! Meld je aan voor Stoptober en download de app. Bekijk ook onze blog over succesvol stoppen met roken!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023