• min

Succesvol stoppen met roken, 3 nieuwe tips

De oplossing voor stoppen met roken ligt dichterbij dan je denkt. Jij bent namelijk de enige die bepaalt of je rookt of niet. Jij hebt de touwtjes in handen, niet de sigaretten-, nicotinevervangers of creatieve behandelingen. De kunst is om overtuigd te zijn van jouw succes. Ondanks dat wordt gezegd dat stoppen met roken enorm lastig is, het is aan jou om de knop om te zetten. Eén ding is zeker: jij bent klaar voor succesvol stoppen met roken!

Succesvol stoppen met roken

Uit onderzoek van het TRIMBOS Instituut blijkt dat 80% van de rokers zich elk jaar voorneemt om te stoppen. Bij elkaar opgeteld doen rokers jaarlijks 1 miljoen stoppogingen en wel op de meest creatieve manieren. Van laseren tot mindfullness, van hypnose tot acupunctuur.

Mocht je al een paar mislukte stoppogingen hebben gedaan, dan heeft dit ongetwijfeld invloed op jouw vertrouwen in je eigen kunnen. Aan de andere kant laat het zien dat je diep van binnen van het roken af wilt. Het maakt niet uit of je slechts een aantal jaar rookt, een gezelligheidsroker bent of al jaren de ene sigaret na de andere opsteekt, er is altijd een reden om te stoppen met roken. Wij hebben voor jou op een rij gezet hoe je de kans op succes vergroot.

Tips Succesvol stoppen met roken

Tip 1: Krijg voor jezelf duidelijk waarom je rookt.

Neem daarbij in gedachte dat de laatste sigaret die je hebt gerookt niks verschilt met jouw allereerste sigaret. Rook je omdat je het gezellig vindt of omdat je verslaafd bent? Lees eventueel het artikel “Hoe met stoppen met roken,” nog een keer door.

Tip 2: Daag jezelf uit.

Pak een sigaret en leg deze voor je neer. Wie is sterker? De sigaret of je wil om te stoppen?

Tip 3: Beloon jezelf!

Wanneer je niet naar de sigaret grijpt, terwijl je daar behoefte aan hebt, mag je trots zijn op jezelf. Spreek daarnaast met jezelf af dat wanneer je een mijlpaal hebt bereikt (bijvoorbeeld elke 3 maanden gestopt), je iets leuk voor jezelf koopt of uit eten gaat bij je favoriete restaurant. Je hebt immers geld genoeg over!

Hulpmiddelen stoppen met roken

Ruim 40% van het aantal mensen dat elk jaar probeert te stoppen, maakt gebruik van hulpmiddelenzoals: de e-sigaret, nicotine kauwgom en nicotine pleisters. Er zijn veel discussies over de effectiviteit van deze sigarettenvervangers. Is het een manier om de rookverslaving af te bouwen of houdt het de verslaving in stand?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is in ieder geval van mening dat met name de e-sigaretten – zowel met als zonder nicotine – erg onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken. De hulpmiddelen zitten vol onzuivere stoffen en daarnaast blijven je hersenen de link leggen tussen bepaalde activiteiten en handelingen die lijken op roken. Hierdoor blijf je verlangen naar het roken. Oftewel: door gebruik te maken van sigarettenvervangers maak je het jezelf extra moeilijk.

“Ook al wordt ermee geadverteerd als middel om te stoppen, de e-sigaret is meer een marketingtool om mensen aan het roken te houden”, Longarts Antonie van Leeuwenhoek Wanda de Kanter.

Het is logisch dat je op zoek gaat naar een voor jou “makkelijke” manier om van het roken af te komen. Je wilt er zo min mogelijk last van hebben. Maar voor welke methode, middel of medicijn je ook kiest, stoppen met roken begint bij jezelf. Door vertrouwen te hebben in je eigen kunnen en volledig achter je keuze te staan, verdubbel jij de kans op positief resultaat.

Wanneer je inziet dat alléén jij diegene bent die je van jouw verslaving af kan helpen én van je succes overtuigd bent, dan is de kans groot dat je jouw doel bereikt.

Het gaat je lukken! Schrijf je in voor Stoptober en download de app.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023