• min

Meer bewegen, hoe hou je dat vol?

Voornemens om meer te bewegen? Een ruime meerderheid van de Nederlanders zegt ieder nieuw jaar meer aan lichaamsbeweging te willen doen. Het gevoel om je levensstijl drastisch over een andere boeg te willen gooien en je voor te nemen zeker drie keer per week naar de sportschool te gaan, zal je allicht herkennen. Terwijl juist deze instelling meer stress op kan leveren, waardoor de kans groter is dat je het tegenovergestelde bereikt. Het zijn juist de kleine stappen die het verschil maken. Door het aantal beweegmomenten op te bouwen en deze op een rustig tempo onderdeel te maken van jouw levensstijl, vergroot je de kans op succes.

Nederland is kampioen zitten

Je hebt het vast wel voorbij zien komen; Nederland is ‘Europees kampioen zitten’. Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur gemiddeld per dag. De rest van de EU zit 11% gemiddeld langer dan 8,5 uur. Dit heeft TNO onderzocht. En dit vele zitten is niet goed voor onze gezondheid. In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag . Het grootste deel van deze tijd is tijdens het werk. Er zijn uiteraard grote verschillen tussen beroepsgroepen en sectoren. In de financiële en ICT-sector zitten ze het meest; respectievelijk 7 en 6,8 uur. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur).

Weinig bewegen is ongezond

Hart- en vaatziekten

Zoals gezegd, dit langdurig zitten is verre van gezond, zo wordt het risico verhoogt op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Zo blijkt uit een onderzoek van de gezondheidsraad. Alle reden dus om hier regelmatig bij stil te staan. Of nou eigenlijk om hiermee aan de slag te gaan!

Tijd voor actie

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/Bedrijfsleven-is-topsport-werken-aan-gezondheid.jpg

Hoe hou je het vol om regelmatig te blijven bewegen? 5 tips

Voldoende bewegen

Veel van ons weten vaak best wel dat voldoende bewegen echt heel belangrijk is voor je gezondheid. En dan gaat het over om zowel dagelijks, op je werk, ieder uur elke 30 minuten even op te staan (dus 2x per uur) als over de beweegrichtlijn die stelt dat je minstens 150 minuten per week moet bewegen (matig intensieve inspanning), verspreid over diverse dagen. En veel van ons nemen zich dan ook meerdere keren per jaar voor om vooral ‘meer te gaan bewegen!’ Maar ja, de vraag is dan vaak, ‘Hoe hou je dat vol?’

Het is in ieder geval belangrijk om je te realiseren dat het helemaal niet zo gek is dat het zo moeilijk is om daadwerkelijk meer te blijven bewegen. En het is dan ook belangrijk om niet gefrustreerd of teleurgesteld te raken op het moment dat het niet meer lukt. Door er aandacht voor te hebben weet je in ieder geval dat je het belangrijk vindt en weet je dat het vaak wat langer duurt voordat het echt een onderdeel is van je leefstijl. Zodra je bijvoorbeeld een griep krijgt, of je hebt last van veel afleiding of werkdruk, is sporten vaak het eerste wat minder prioriteit krijgt. En juist die denkwijze moet je zien te doorbreken. Hoe druk je het ook hebt en hoe lang je er ook ‘uit’ bent geweest doordat je niet fit genoeg was, het is zo belangrijk om dit weer als onderdeel van je leefstijl op te pakken. Onderstaand hebben we de belangrijkste tips voor je verzameld. Lees ze rustig door en start daarna meteen door even op te staan en wat te drinken voor jezelf te pakken. Veel succes! En vooral veel plezier!

Vijf tips om het vol te houden:

Tip 1: Wie wil, zoekt naar mogelijkheden
Motivatie is en blijft het allerbelangrijkst om een voornemen vol te houden. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je meer wilt bewegen. Wat motiveert jou het meest? Wat is je doel? Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan of iemand je helpt jouw doel te bereiken. Het samen opstellen en uitvoeren van een plan zorgt voor nieuwe inzichten en creatieve ideeën. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Samen sta je sterk’.

Tip 2: Maak je voornemen helder en concreet
Maak je voornemen praktisch uitvoerbaar en daardoor haalbaar. Met een concreet plan heb je voor ogen wat je wilt bereiken, waardoor je gericht aan de slag kan. Op deze manier zeg je niet alleen dat je meer gaat bewegen, maar je doet het ook. Het is belangrijk om jezelf af te vragen op wat voor manier je meer wilt bewegen, welke (andere) vorm van beweging dan sporten je kan helpen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

Tip 3: Houd je resultaten bij
Er zijn tegenwoordig genoeg leuke apps die bijhouden welk effect jouw bewegingspatroon op je gezondheid heeft. De ‘7 minute workout’, ‘Runkeeper’ en ‘Beter’ zijn enkele voorbeelden die je motiveren meer te bewegen, doelen te formuleren en die je inzicht geven in resultaten. Hierdoor blijf je geïnspireerd om jouw grenzen te verleggen en zorg je ervoor dat je jezelf blijft uitdagen.

Tip 4: Maak van bewegen een gewoonte
Beweeg op een vast moment van de dag: in de ochtend, middag of avond, voor of na het eten, voor of na het werk. Door bewegen onderdeel te maken van je dagritme en te koppelen aan een tijdstip vergroot je de kans dat het een gewoonte wordt. Je kunt naar de sportschool, een rondje hardlopen of kiezen voor planken, sit ups en squats. Zet het in je agenda, net zoals je andere afspraken. Voor je het weet zit het in je systeem.

Tip 5: Zorg dat je het leuk blijft vinden, beloon jezelf
Je ziet de tip ‘neem de trap in plaats van de lift’ regelmatig voorbij komen. Ondanks dat we met deze standaardtips worden overspoeld, kan het geen kwaad om ze regelmatig door te nemen. Maak daarom een lijst met manieren waarop je elke dag extra kunt bewegen. Op deze manier houd jij jezelf zonder moeite gezond. Regelmatig drinken halen voor collega’s, een wandeling in je pauze, fietsend/lopend naar het station: de manieren om meer te bewegen liggen vaak dichterbij dan je denkt.

 

 

Geïnspireerd?

Ben je geïnspireerd? Kijk dan ook eens naar onze workshop ‘Loop je Fit’. Tijdens de “loop je fit training” van Simple Check combineren wij de voordelen van lichaamsbeweging en teambuilding. Door samen te bewegen, stimuleren we niet alleen de fysieke gezondheid, maar bevorderen we ook een positieve en energieke werkomgeving.

Effect van workshop ‘Loop je fit’

Onderzoek laat zien dat bewegen in de buitenlucht de creativiteit en het probleemoplossend vermogen kunnen stimuleren. Daarom kan deze energieke training ook gecombineerd worden met een brainstormsessie. Door bijvoorbeeld tijdens onze “loop je fit” training te brainstormen ontstaan nieuwe ideeën, worden grenzen verlegd en innovatieve oplossingen bedacht!

Onthoud dat je volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen met 30 minuten per dag matig intensieve beweging jezelf al gezond houdt. Hierbij kun je denken aan fietsen, wandelen, huishoudelijk werk of tuinieren. Alle beweegmomenten die daar bij komen, houden je extra fit, energiek en sterk!

Jeffrey Schilder - Manager Vitaliteitsprogramma's

Simple Check

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023

Ben je geïnspireerd? En wil je meer gerichte tips en adviezen? Zie ook onze workshop: Loop je fit  voor een uitdagende en gezonde training, gecombineerd met een brainstormsessie!