• min

Hoe stoppen met roken, 3 goede tips

Het is de verslaving aan nicotine die het stoppen met roken in de weg zit. Gelukkig is deze verslavende stof na drie dagen al uit je lichaam! Nadat je stopt met roken, zal je lichaam toch blijven vragen om nicotine. Je blijft dus nog even trek houden in een sigaret. Lang zal dit echter niet duren. Na een paar weken zal je zien dat het makkelijker gaat. Met onderstaande tips helpen wij je een eindje op weg, hoe stoppen met roken eenvoudiger wordt!

Hoe stoppen met roken

3 Tips om te stoppen met roken

Tip 1: Plan elke dag een paar momenten in waarop je ontspant

Is het roken van een sigaret voor jou de manier om te ontspannen? Ga eens na op welke manieren jij nog meer ontspant. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in de pauze, sporten na werk of een paar keer diep in en uit ademen.

Waarom ervaar je roken als ontspannend?

Heb je stress, verveel jij je of ben je gespannen? Dan denk je wellicht dat een sigaret je helpt om je (nóg) beter te voelen. Het tegendeel is waar. Je verhoogt jouw stressniveau omdat je lichaam zich probeert te verzetten tegen de giftige stoffen, wat kan zorgen voor een onrustig gevoel. Dit onrustige gevoel zorgt ervoor dat je een nieuwe sigaret op wilt steken.

Tip 2: Vraag je vrienden om support

Roken jouw vrienden en vind je het lastig om de verleiding van een sigaret te weerstaan? Vraag of jouw vrienden niet tegelijkertijd buiten willen roken, maar in “rook-shifts”. Op deze manier hoef je niet mee naar buiten en kom je niet in de verleiding om mee te roken. Zit je gezellig buiten op het terras? Vraag dan aan je vrienden of zij je in geen enkele situatie een sigaret willen aanbieden.

Sociale verslaving, hoe zit dat?

Als meerdere mensen in een vriendengroep roken, versterken zij elkaars rookgedrag. Dat komt doordat het lijkt alsof zij meer van het moment genieten dan niet-rokers. Je denkt iets te missen wanneer je niet rookt. Door deze brainwash zal ook jij in het bijzijn van rokende vrienden eerder een sigaret willen opsteken. Maar ga eens na: is het roken van een sigaret gezellig of juist het samenzijn met je vrienden?

Tip 3: Zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks bij je hebt

Wanneer je gestopt bent met roken en trek krijgt in een sigaret, kun je geneigd zijn om te gaan snacken. Kies op deze momenten niet voor een mars of twix, maar bijvoorbeeld voor een cracker met je favoriete beleg. Of nog beter: een stuk groente of fruit. Trakteer jezelf dat je gestopt bent met roken!

Meer kans op overgewicht door roken, hoe kan dit?

De meeste mensen denken dat roken slank maakt en dat je door te stoppen met roken aankomt. Het is dan ook niet gek dat vooral vrouwen beginnen met roken of het “eng” vinden om te stoppen. Maar wist jij dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn? Zolang je maar niet grijpt naar de ongezonde snacks. Daarnaast vertelt Wanda de Kanter, longarts Antonie van Leeuwenhoek, dat rokers meer kans hebben op overgewicht dan niet-rokers. Roken kan voor ontstekingen zorgen, waardoor het lichaam minder goed kan gaan functioneren. Daarnaast hebben rokers vaak een ongezonder en onregelmatiger voedingspatroon. Rokers bewegen over het algemeen minder, snacken ongezonder en ontbijten minder dan niet-rokers.

Wist jij dat het eten van een banaan je kan helpen bij stoppen met roken? Bananen bevatten veel vitamine B-6, vitamine C en magnesium die het hunkeren naar nicotine verminderen.

Maak het jezelf makkelijker. Schrijf je in voor Stoptober en download de app. Bekijk ook eens onze blog Succesvol stoppen met roken voor meer informatie!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023