• min

5 tips voor het ervaren van minder stress

Wil je minder stress ervaren in je leven? Een mooi streven, want het levert meer plezier en ontspanning op. Toch is het voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt doordat het ervaren van minder stress om een andere mindset vraagt. Stress hoort bij het leven, maar het verschil zit in de manier hoe je ermee om gaat. Wanneer je je bijvoorbeeld verzet of je voelt frustratie(s), dan kost dat energie en levert dat stress op. Wanneer het je lukt om je niet te verzetten, je laat het los, dan krijgt je stress minder aandacht en kost de situatie minder energie. Leren loslaten is dan ook de basisvaardigheid wanneer het gaat om het beter leren omgaan met stresssituaties. Hier lees je 5 tips om goed voor jezelf te zorgen!

Stress hoort bij ons leven. Overal en altijd zijn er triggers die kunnen zorgen voor het ervaren van stress. En dat is prima. Echter zorgt langdurige stress voor gezondheidsproblemen. Reden genoeg dus om hier goed mee om te gaan.

Dit gebeurt er met je lichaam als je minder stress hebt
  • Helder denken en doordachte beslissingen: Stress kan je denkvermogen vertroebelen en je emotionele stabiliteit ondermijnen. Wanneer het gevoel afneemt, ervaar je mentale helderheid en kun je betere beslissingen nemen. Je vermogen om situaties objectief te analyseren verbetert, wat gunstig is voor je professionele en persoonlijke leven.
  • Verlaagd risico op gezondheidsproblemen: Langdurige je gestrest voelen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten en psychische aandoeningen. Het verminderen van de spanning, vermindert het risico op deze aandoeningen en bevordert een langer, gezonder leven.
  • Proactief zijn: Stress kan verlammend werken, waardoor je het gevoel hebt dat je vastzit. Wanneer stressniveaus afnemen, ben je geneigd proactiever te zijn. Je voelt je meer in controle over je leven en hebt de energie om doelen na te streven en uitdagingen aan te gaan.
  • Positiviteit: Een stressvrij leven leidt tot een positievere mindset. Je ervaart meer vreugde, dankbaarheid en veerkracht. Positieve emoties verbeteren niet alleen je kwaliteit van leven, maar ze hebben ook een gunstig effect op je relaties en sociale interacties.

5 Tips om minder stress te ervaren

Tip 1: ‘Nee’ zeggen zorgt voor minder stress

Een belangrijk onderdeel is dat je leert om – zonder schuldgevoel – vaker nee te zeggen. Heb je bijvoorbeeld wel eens bijgehouden hoeveel keer je wordt gestoord tijdens een werkdag? Of het teveel aan aanbod van extra opdrachten en het niet durven afwijzen? Zelfs als je in eerste instantie denkt dat het wel mee zal vallen, kunnen deze situaties voor onnodige spanning zorgen. Voor je het weet kom je in de knoop met je planning. Meer informatie hierover lees je in onze blog.

‘Morgen is er weer een dag’. Voel je de spanning opkomen? Herhaal deze gedachte een aantal keren. Op deze manier verlaag je de druk voor jezelf.

Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust

Wist jij dat onvoldoende slaap een oorzaak kan zijn van stress? Bij weinig ontspanning en slaap maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, waardoor je lichaam niet uitgerust raakt en de gebeurtenissen van de dag niet kan verwerken. Door je slaapkamer te verduisteren, voor het slapen gaan minder op je smartphone te kijken en voldoende te bewegen verhoog je de kans dat je heerlijk slaapt.

Tip 3: Neem bewust tijd voor jezelf

Door vaker te genieten van momenten van ontspanning creëer je meer balans. Ook in je privé leven. Als je ontspant laat je eventueel opgebouwde spanning ontsnappen, wat je nieuwe energie geeft om later weer productief aan de slag te gaan. Geniet bijvoorbeeld van die heerlijke cappuccino, haal even een frisse neus of word je bewust van je ademhaling. Het zijn de momenten van ontspanning die je energielevel een lekkere boost geven.

Tip 4: Bewaar het overzicht

Ervaar je de druk op je werk als een uitdaging of heb je het gevoel de controle te verliezen? Eventuele stress kan worden omgezet door voor jezelf een overzicht te creëren. Voor sommige mensen werkt een ‘to do lijst’, maar het kan ook zijn dat je deze vervangt door werkzaamheden stap voor stap te benoemen en uit te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je op twee doelen te concentreren. Door niet meer te doen dan op je (realistische) to-do-lijstje staat, voorkom je dat je de lat te hoog legt. Dit zorgt voor voldoening, wat je energie geeft, in plaats van dat het je energie kost.

Tip 5: Ga wandelen

Een korte wandeling van maar 10 minuten kan je mentale toestand al flink verbeteren! En als je geen zin hebt om te wandelen, kan je ook mediteren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zowel wandelen als mediteren je psychisch een flinke oppepper kan geven.

Dus, als je je mentale toestand wilt verbeteren, heb je geen excuus meer! Ga lekker wandelen of mediteren en zie je humeur meteen verbeteren!

Probeer de dagelijkse drukte los te laten. Door meer te ontspannen en situaties te relativeren, verhoog jij de kans op zo min mogelijk last te hebben van stress.

Go easy on yourself. Whatever you do today, let it be enough

Meer leren over persoonlijke ontwikkeling? Bekijk onze programma’s over Coaching: Stressmanagement of onze Workshop: Manage je Stress

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023