• min

Goede voornemens volhouden minder stress

Wil je in 2017 minder stress ervaren in je leven? Een mooi streven, want het levert meer plezier en ontspanning op. Toch is het voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt doordat het ervaren van minder stress om een andere mindset vraagt. Stress hoort bij het leven, maar het verschil zit in de manier hoe je ermee om gaat. Wanneer je je bijvoorbeeld verzet of je voelt frustratie(s), dan kost dat energie en levert dat stress op. Wanneer het je lukt om je niet te verzetten, je laat het los, dan krijgt je stress minder aandacht en kost de situatie minder energie. Leren loslaten is dan ook de basisvaardigheid wanneer het gaat om het beter leren omgaan met stresssituaties. Hier wat tips om je goede voornemens vol te houden!

Dit gebeurt er met je lichaam als je minder stress hebt

  • Helder denken en doordachte beslissingen: Stress kan je denkvermogen vertroebelen en je emotionele stabiliteit ondermijnen. Wanneer stress afneemt, ervaar je mentale helderheid en kun je betere beslissingen nemen. Je vermogen om situaties objectief te analyseren verbetert, wat gunstig is voor je professionele en persoonlijke leven.
  • Verlaagd risico op gezondheidsproblemen: Langdurige stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten en psychische aandoeningen. Het verminderen van stress vermindert het risico op deze aandoeningen en bevordert een langer, gezonder leven.
  • Proactief zijn: Stress kan verlammend werken, waardoor je het gevoel hebt dat je vastzit. Wanneer stressniveaus afnemen, ben je geneigd proactiever te zijn. Je voelt je meer in controle over je leven en hebt de energie om doelen na te streven en uitdagingen aan te gaan.
  • Positiviteit: Een stressvrij leven leidt tot een positievere mindset. Je ervaart meer vreugde, dankbaarheid en veerkracht. Positieve emoties verbeteren niet alleen je kwaliteit van leven, maar ze hebben ook een gunstig effect op je relaties en sociale interacties.

Tips minder stress

Tip 1: Zeg vaker ‘Nee’ zorgt voor minder stress

Een belangrijk onderdeel is dat je leert om – zonder schuldgevoel – vaker nee te zeggen. Heb je bijvoorbeeld wel eens bijgehouden hoeveel keer je wordt gestoord tijdens een werkdag? Of het teveel aan aanbod van extra opdrachten en het niet durven afwijzen? Zelfs als je in eerste instantie denkt dat het wel mee zal vallen, kunnen deze situaties voor onnodige stress zorgen. Voor je het weet kom je in de knoop met je planning. Hoi stress, dag ontspanning.

‘Morgen is er weer een dag’. Voel je stress opkomen? Herhaal deze gedachte een aantal keren. Op deze manier verlaag je de druk voor jezelf.

Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust

Wist jij dat onvoldoende slaap een oorzaak kan zijn van stress? Bij weinig ontspanning en slaap maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan, waardoor je lichaam niet uitgerust raakt en de gebeurtenissen van de dag niet kan verwerken. Door je slaapkamer te verduisteren, voor het slapen gaan minder op je smartphone te kijken en voldoende te bewegen verhoog je de kans dat je heerlijk slaapt.

Tip 3: Neem bewust tijd voor jezelf

Door vaker te genieten van momenten van ontspanning creëer je meer balans. Ook in je privé leven. Als je ontspant laat je eventueel opgebouwde stress ontsnappen, wat je nieuwe energie geeft om later weer productief aan de slag te gaan. Geniet bijvoorbeeld van die heerlijke cappuccino, haal even een frisse neus of word je bewust van je ademhaling. Het zijn de momenten van ontspanning die je energielevel een lekkere boost geven.

Tip 4: Bewaar het overzicht

Ervaar je de druk op je werk als een uitdaging of heb je het gevoel de controle te verliezen? Eventuele stress kan worden omgezet door voor jezelf een overzicht te creëren. Voor sommige mensen werkt een ‘to do lijst’, maar het kan ook zijn dat je deze vervangt door werkzaamheden stap voor stap te benoemen en uit te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je op twee doelen te concentreren. Door niet meer te doen dan op je (realistische) to-do-lijstje staat, voorkom je dat je de lat te hoog legt. Dit zorgt voor voldoening, wat je energie geeft, in plaats van dat het je energie kost.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Probeer de dagelijkse drukte los te laten. Door meer te ontspannen en situaties te relativeren, verhoog jij de kans op zo min mogelijk last te hebben van stress.

Go easy on yourself. Whatever you do today, let it be enough

Heb je last vast stress? Bekijk onze persoonlijk programma Coaching: Stress Management Stress of onze Workshop: Manage je Stress

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventie van hart en vaatziekten – 9 krachtige strategieën voor een ultiem hartgezondheid

Ontvang de laatste inzichten over hart en vaatziekten preventie. Ontdek 10 krachtige strategieën voor een gezond hart. Leer van externe gegevensbronnen en neem preventieve maatregelen voor een sterk cardiovasculair systeem.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

Zo zet je stress om in creativiteit, energie en zelfvertrouwen

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan ben je op de juiste plek beland. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel dieper. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023