• min

Effectief gezondheidsbeleid

Juist nu wordt duidelijk hoe belangrijk het is om blijvende aandacht te hebben voor gezondheid en vitaliteit. Dit geldt voor zowel werkgevers als werknemers. En dat vraagt om nieuwe kennis en inzichten. Dagelijks gaan wij het gesprek aan met bedrijven over hun visie en beleid omtrent duurzame inzetbaarheid. Vrijwel allemaal vinden ze de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers zeer belangrijke thema’s. Toch zijn ze niet altijd tevreden over hun resultaten op dit vlak. Budgettaire beperkingen spelen een rol, maar de grote bottleneck lijkt een gebrek aan inzicht. Zo blijkt dat werkgevers vaak wel beschikken over eenzijdige informatie over de gezondheid van werknemers (bijvoorbeeld uit PMO of tevredenheidsonderzoeken) maar dat er meer behoefte is aan het omzetten van die data naar een effectief gezondheidsbeleid.

Wat is er nodig voor een effectief gezondheidsbeleid?

Veel werkgevers en managers vinden het lastig om inzicht te krijgen in de leefstijl in combinatie van de fysieke en mentale gezondheid en de daarmee gepaarde risico’s van de werknemers. De stap om gezondheidsrisico’s in de organisatie bespreekbaar te maken is een heikel punt.

De knelpunten voor een effectief gezondheidsbeleid

Werkgevers en werknemers verschillen ook vaak van inzicht over de ruimte en mogelijkheden die werkgevers hebben om de gezondheid van hun personeel te bevorderen. Daarnaast hebben beide partijen vaak andere ideeën over de oorzaken van gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan onderwerpen als mantelzorg, financiële situatie en werk- privé balans. Tevens blijkt het voor werkgevers lastig te zijn om inzicht te krijgen in wat je concreet kunt doen. Stel dat je een goed gesprek hebt gehad met een werknemer over een gezondheidsprobleem, welke interventies zet je dan in? Doordat zowel de werkgever als werknemer vaak niet goed is ingevoerd in het aanbod en kwaliteit van interventies, worden niet of nauwelijks de juiste oplossingen geboden.

Hoe wij kunnen helpen

En dat is nu precies wat Simple Check biedt! Inzicht om te komen tot een effectief gezondheidsbeleid. Simple Check werkt met diverse gevalideerde (door TNO ontwikkelde) instrumenten en vervolgtrajecten, om op niveau van werkgever en medewerker een beleid te creëren gericht op duurzame inzetbaarheid. Denk hierbij aan de workshop ‘Vitaal Leidinggeven’, waarin er aandacht is voor het voeren van de dialoog over gezondheid en vitaliteit.

Daarnaast biedt ons -uiterst beveiligd en persoonlijk- online dashboard alle medewerkers inzicht in zijn of haar fysieke en mentale gezondheid. Door inzicht in de resultaten wordt helder waar de knelpunten liggen en dus de noodzaak om gericht te werken aan de gezondheid en vitaliteit. Tevens is er een overzicht van de interventies die aansluiten op de resultaten. Zo hebben wij bijvoorbeeld de workshop ‘Gezond aan het werk’ met daarin aandacht voor voeding en beweging.

Het HRM portaal biedt inzicht op groepsniveau. Dit geeft de mogelijkheid om te faciliteren middels op maat gemaakte of geleverde content en advies gericht op duurzame inzetbaarheid. Hiervoor hebben wij verschillende vervolgtrajecten. Zo worden inzichten vertaald naar keuzes. En is de stap gezet om actief aan de slag te gaan met de gezondheid en inzetbaarheid van uw personeel. Meer weten? Kijk op https://admin.johan.nl/nl/simplecheck of neem gerust contact met ons op!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Voedselverwarring door informatiestress

Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor tenminste één voedingsstof gevoelig te zijn, met gluten als favoriet. Tegenover 2 tot 3% van de mensen met een voedselallergie geeft 9% aan minder gluten te eten of zelfs te vermijden. Het blijft echter niet alleen bij angst voor gluten, ook de pindanoot heeft het zwaar te verduren. Ruim 13% van de Nederlanders geeft aan de pinda’s te hebben ingewisseld voor de paranoten, het chia zaad en de goji bessen, de welbekende superfoods. “Het is duidelijk dat de voedselhypes zijn veranderd”, vertelt Frans Kok – hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen. “Vroeger ging het om afslankdiëten; in de jaren negentig telde ik er meer dan honderd. Nu gaat het om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld”, aldus Frans. Er heerst voedselverwarring door verkeerde informatie.

3 oktober, 2023

Training persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen week hadden we weer een "training persoonlijke ontwikkeling en coachvaardigheden", met ons Health Check Team van Simple Check. De focus ligt op de rol die onze deskundigen van het Health Check Team hebben op het moment dat er een health check wordt afgenomen.

3 oktober, 2023

Overgang: deze informatie is essentieel voor vrouwen vanaf 40 jaar

Op dit moment zitten 1.6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Tachtig procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Dit merk je aan je lichaam, maar ook aan hoe je reageert op dingen. Dit komt doordat er veel verandert in je hormoonhuishouding, net als in de pubertijd. Door veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen ontstaan. Dit uit zich doordat je je ‘anders’ voelt dan dat je gewend was. Zo kun je je extreem moe voelen, veel gewrichtspijn ervaren of zelfs wat depressief. En ook hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal die je kunt koppelen aan de overgang. Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Genoeg reden dus om hier aandacht aan te geven!

2 oktober, 2023