• min

Effect stoppen met roken

We weten allemaal dat roken niet goed is voor je lichaam. Gelukkig is het aantal zware rokers sinds 2001 gehalveerd, maar nog altijd rookt drie kwart van de rokers in Nederland (26,3%) dagelijks. Het is niet makkelijk om de knop om te zetten en de verleiding om een sigaret op te steken te negeren. Als je jouw lichaam wilt verlossen van giftige tabaksstoffen, dan is stoppen met roken de manier. Van alle kanten krijgen we te horen wat de schadelijke gevolgen zijn van roken. Wij daarentegen willen je laten zien welke positieve effecten het stoppen met roken met zich meebrengt. In de eerste maanden zal je al resultaat merken.

Na 20 minuten effect stoppen met roken

Na 20 minuten herstelt je bloeddruk en hartslag naar het niveau van voor het roken. Als je rookt zorgt de nicotine voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk en moet het hart harder werken om de organen zuurstof te leveren. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, is de kans op een gezonde bloeddruk en hartslag dan ook groter.

Het effect na 12 uur zonder roken

Na 12 uur verdwijnt het percentage koolmonoxide dat door het roken in jouw lichaam terecht is gekomen. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof uit de longen halen. Als je rookt zit de koolmonoxide dit proces in de weg, omdat het lichaam sneller koolmonoxide opneemt dan zuurstof.

Voordelen van stoppen met roken na 48 uur

Na 48 uur proef je meer en verbetert je reukvermogen. Je reukzenuwen en smaakpapillen die in jouw rookjaren zijn verdoofd, beginnen zich na twee dagen weer te herstellen. Je kunt geuren en smaken weer beter onderscheiden en herkennen.

Lichamelijk effect na 3 dagen zonder roken

Na 3 dagen zonder roken is de nicotine uit je lichaam. Doordat nicotine relatief snel uit het lichaam verdwijnt, heeft het roken van sigaretten verspreid over de dag de voorkeur. Op deze manier blijft de nicotinespiegel op pijl. Hoe langer je niet toegeeft aan de trek in nicotine, hoe minder jouw lichaam erom gaat vragen.

De effecten van niet roken na 2 weken

NA 2 weken verbetert de longfunctie. Jouw zogenoemde rokershoestje verdwijnt langzaam en je longhaartjes groeien weer aan. Dit betekent dat je lichaam weer op een normale manier slijm kan verwerken en je minder kans hebt op longinfecties.

Ben jij benieuwd hoe je huid eruit ziet als je over 10 of 20 jaar nog rookt? De app ‘The Smoking Time Machine’ laat zien hoe jouw huid reageert op jouw rookgedrag. 

Wanneer je rookt zorgt de nicotine ervoor dat de vaatwanden beschadigen. Niet voor niets dat bijna 90% van de vaatpatiënten rookt. Gelukkig kunnen de vaatwanden weer herstellen. Door te stoppen met roken kan het bloed meer zuurstof opnemen en de organen voldoende vers bloed leveren.

Voordelen van niet roken na 1 jaar

Wanneer je 1 jaar gestopt bent met roken, kan je lichaam meer zuurstof opnemen en voldoende vers bloed naar de organen sturen. Dit bevordert de gezondheid van je vaatwanden en resulteert in een aanzienlijke vermindering van het risico op een hartaanval door slagaderverkalking. In feite halveert het risico in vergelijking met wanneer je blijft roken.

Effect van stoppen met roken na 2 jaar

Na twee jaar gestopt te zijn met roken heb je evenveel kans op een hartaanval als een niet-roker.

Stoppen met roken effect na 5 jaar

Na 5 jaar is de kans op diverse soorten kanker met 50% afgenomen, dan wanneer je zou roken. Daarnaast neemt de kans op een beroerte sterk af.

De effecten van niet roken na 10 jaar

Vanaf 10 jaar niet meer roken, heb je de kans op overlijden naar aanleiding van long-, alvleesklier- en strottenhoofdkanker gehalveerd, vergeleken met wanneer je zou blijven roken.

Voordelen stoppen met roken na 15 jaar

Na 15 jaar heb je evenveel kans op hart- en vaatziekten als een niet-roker.

Prachtig toch, dat je door te stoppen met roken jouw gezondheid deze positieve boost geeft? Schrijf je in voor Stoptober, download de app en word weer de oude!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventie van hart en vaatziekten – 9 krachtige strategieën voor een ultiem hartgezondheid

Ontvang de laatste inzichten over hart en vaatziekten preventie. Ontdek 10 krachtige strategieën voor een gezond hart. Leer van externe gegevensbronnen en neem preventieve maatregelen voor een sterk cardiovasculair systeem.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

Zo zet je stress om in creativiteit, energie en zelfvertrouwen

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan ben je op de juiste plek beland. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel dieper. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023