• min

Effect stoppen met roken

We weten allemaal dat roken niet goed is voor je lichaam. Gelukkig is het aantal zware rokers sinds 2001 gehalveerd, maar nog altijd rookt drie kwart van de rokers in Nederland (26,3%) dagelijks. Het is niet makkelijk om de knop om te zetten en de verleiding om een sigaret op te steken te negeren. Als je jouw lichaam wilt verlossen van giftige tabaksstoffen, dan is stoppen met roken de manier. Van alle kanten krijgen we te horen wat de schadelijke gevolgen zijn van roken. Wij daarentegen willen je laten zien welke positieve effecten het stoppen met roken met zich meebrengt. In de eerste maanden zal je al resultaat merken. Wil jij weten wat het effect stoppen met roken is. Lees meer in de blog hieronder!

Na 20 minuten effect stoppen met roken

Na 20 minuten herstelt je bloeddruk en hartslag naar het niveau van voor het roken. Als je rookt zorgt de nicotine voor vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk en moet het hart harder werken om de organen zuurstof te leveren. Wanneer je geen nicotine meer binnenkrijgt, is de kans op een gezonde bloeddruk en hartslag dan ook groter.

Het effect na 12 uur zonder roken

Na 12 uur verdwijnt het percentage koolmonoxide dat door het roken in jouw lichaam terecht is gekomen. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof uit de longen halen. Als je rookt zit de koolmonoxide dit proces in de weg, omdat het lichaam sneller koolmonoxide opneemt dan zuurstof.

Voordelen van stoppen met roken na 48 uur

Na 48 uur proef je meer en verbetert je reukvermogen. Je reukzenuwen en smaakpapillen die in jouw rookjaren zijn verdoofd, beginnen zich na twee dagen weer te herstellen. Je kunt geuren en smaken weer beter onderscheiden en herkennen.

Effect stoppen met roken, na 3 dagen zonder roken

Na 3 dagen zonder roken is de nicotine uit je lichaam. Doordat nicotine relatief snel uit het lichaam verdwijnt, heeft het roken van sigaretten verspreid over de dag de voorkeur. Op deze manier blijft de nicotinespiegel op pijl. Hoe langer je niet toegeeft aan de trek in nicotine, hoe minder jouw lichaam erom gaat vragen.

Effect stoppen met roken, na 2 weken

NA 2 weken verbetert de longfunctie. Jouw zogenoemde rokershoestje verdwijnt langzaam en je longhaartjes groeien weer aan. Dit betekent dat je lichaam weer op een normale manier slijm kan verwerken en je minder kans hebt op longinfecties.

Ben jij benieuwd hoe je huid eruit ziet als je over 10 of 20 jaar nog rookt? De app ‘The Smoking Time Machine’ laat zien hoe jouw huid reageert op jouw rookgedrag. 

Wanneer je rookt zorgt de nicotine ervoor dat de vaatwanden beschadigen. Niet voor niets dat bijna 90% van de vaatpatiënten rookt. Gelukkig kunnen de vaatwanden weer herstellen. Door te stoppen met roken kan het bloed meer zuurstof opnemen en de organen voldoende vers bloed leveren.

Voordelen van niet roken na 1 jaar

Wanneer je 1 jaar gestopt bent met roken, kan je lichaam meer zuurstof opnemen en voldoende vers bloed naar de organen sturen. Dit bevordert de gezondheid van je vaatwanden en resulteert in een aanzienlijke vermindering van het risico op een hartaanval door slagaderverkalking. In feite halveert het risico in vergelijking met wanneer je blijft roken.

Effect van stoppen met roken na 2 jaar

Na twee jaar gestopt te zijn met roken heb je evenveel kans op een hartaanval als een niet-roker.

Stoppen met roken effect na 5 jaar

Na 5 jaar is de kans op diverse soorten kanker met 50% afgenomen, dan wanneer je zou roken. Daarnaast neemt de kans op een beroerte sterk af.

De effecten van niet roken na 10 jaar

Vanaf 10 jaar niet meer roken, heb je de kans op overlijden naar aanleiding van long-, alvleesklier- en strottenhoofdkanker gehalveerd, vergeleken met wanneer je zou blijven roken.

Voordelen stoppen met roken na 15 jaar

Na 15 jaar heb je evenveel kans op hart- en vaatziekten als een niet-roker.

Prachtig toch, dat je door te stoppen met roken jouw gezondheid deze positieve boost geeft? Schrijf je in voor Stoptober, download de app en word weer de oude!

Lees ook eens andere blogs over dit onderwerp: Stoppen met roken, rookmoment of Succesvol stoppen met roken, 3 nieuwe tips!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023