Veilig genieten van de zon
Huidkanker voorkomen begint met bewust omgaan met zonbescherming. Het is inmiddels voor iedereen wel duidelijk dat het echt noodzakelijk is om je te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Maar hoe doe je dat effectief? En welke misverstanden bestaan er nog over de zon en zonnebrand?
Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie en auteur van het ‘Huidboek’, ontkracht enkele veelvoorkomende fabels:
- Fabel 1: Zonnebaden kan geen kwaad.
- Fabel 2: Als je niet snel verbrandt, hoef je ook niet te smeren.
- Fabel 3: Smeren is niet nodig als het bewolkt is.
De volgende stap is om te ontdekken hoe je de juiste zonnebrandcrème kiest. Welke SPF biedt de beste bescherming? En hoe zit het met de houdbaarheid van zonnebrand? Lees verder en bescherm je huid optimaal.
Huidkanker voorkomen: 7 tips
- Bescherming van UVA en UVB tegen de zon
Dat verbranden niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Maar weet je ook dat je ook huidschade kunt oplopen als je niet verbrandt? Zelfs als je achter het raam in de zon zit. Dit komt door de zogenaamde UVA- en UVB-straling. UVB is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UVA komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar de huid. Zo zorgt deze UVA-straling bijvoorbeeld ook voor rimpels in je huid. Verbranden komt dus door UVB-straling en huidveroudering door UVA. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die tegen zowel UVA als UVB beschermt, omdat dit een effectieve manier is om huidkanker te voorkomen. - Welke factor (SPF) moet je kiezen?
Er zijn heel veel crèmes te koop, van factor 6 tot factor 50+. De beschermende factor wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage. Tussen factor 30 en factor 50 zit echter weinig verschil. In ieder geval is het goed om een crème te gebruiken met een beschermingsfactor van minimaal 30. Een factor met een lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming. Voor kinderen wordt in ieder geval aangeraden om 50+ factor te gebruiken. Dit zegt genoeg toch?De factor staat voor de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Echter is de SPF gebaseerd op een aangebrachte laagdikte van 2mg/cm². De meeste mensen smeren de helft tot een derde hiervan.Als je normaal gesproken na 20 minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 30 pas na 20 x 30 = 600 minuten. Mits je 2mg per cm² gebruikt en je daarna elke 2 uur insmeert met dezelfde zonnebrand.
Let op: Iedereen is anders, en per huidtype is het verschillend welke factor het meest geschikt is. Overleg met een deskundige als je zeker wilt weten met welke SPF je het beste kunt smeren. Dit helpt niet alleen verbranding te voorkomen, maar ondersteunt ook je inspanningen om huidkanker voorkomen.
- Blijven smeren
Eigenlijk moeten we ons altijd tegen de zon beschermen. En dit is vooral om huidkanker te voorkomen. Het beste advies is om je, 5 minuten nadat je je hebt ingesmeerd, nog een keer in te smeren. Dan ben je er nog zekerder van dat je overal goed hebt gesmeerd. En vergeet niet het smeren regelmatig herhalen. Het beste is om je iedere 2 uur in te smeren. - Hoe waterproof/waterresistent is de waterproof crème nu echt?
Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of waterresistent staat, dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is alleen niet zo dat het blijft zitten tijdens het zwemmen. Dus ook na het zwemmen is het belangrijk om je weer in te smeren – zelfs als de crème waterresistent is. - Verschil tussen goedkope en dure crème
Zonnebrandcrème in Nederland heeft altijd de factor die het belooft. Dus factor (SPF) 30 is ook echt SPF 30. Er zijn wel kleine verschillen. Duurdere crèmes hebben in sommige gevallen betere filters, die je dus beter beschermen. Maar dat is niet altijd zo. Op deze site van de Consumentenbond staat de best geteste zonnebrand van 2024. Wat vooral belangrijk is, is dat je een crème koopt die je fijn vindt smeren. Dit maakt vaak dat je het ook vaker doet! - Let op de datum
Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als de verpakking nog niet is geopend. Na opening is de crème meestal nog tot 12 maanden bruikbaar. - Bescherm jezelf iedere dag!
Huidkanker komt het vaakst voor in het gezicht, wat niet verrassend is aangezien dit deel van ons lichaam het meest wordt blootgesteld aan de zon. Daarom is het essentieel om je gezicht (en hoofd) dagelijks te beschermen, zelfs in de winter. Gebruik elke dag een crème met een zonnebeschermingsfactor. SPF 15 is tegenwoordig in veel dagcrèmes verwerkt. Een lagere factor biedt onvoldoende bescherming, en ook mannen moeten hier dagelijks aandacht aan besteden. Bovendien heeft dit nog een bijkomend voordeel: het werkt namelijk als de beste anti-rimpelcrème.
Geniet van de zomer!
Bron: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/achtergrondartikelen/detail/7-adviezen-over-zonnebrandcreme/
Lees ook onze 5 belangrijkste tips over gezond leven