• min

5 Tips voor een gezonder leven!

Wie neemt zich tegenwoordig niet voor gezonder te leven? Vanaf 1 januari duikt men massaal de sportschool in, van alle rokers in Nederland heeft 62% ooit een serieuze poging gedaan om te stoppen en meer dan de helft van de Nederlanders wil gezonder eten. De motivatie om gezond te leven is aanwezig, maar momenteel leeft 60% van de Nederlanders (nog) ongezond. Velen houden hun nieuwe levensstijl niet vol, omdat zij niet weten welke gezonde levensstijl bij hen past. Dus: er is werk aan de winkel voor een gezonder leven!

Gezonder leven

Nederlanders hebben een te positief beeld van hun gezondheid en onderschatten de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Uit de eerste Nationale Leefstijlbarometer komt naar voren dat een kwart van het aantal respondenten (1400) hun gezondheid relateert aan erfelijke factoren, tegenover 40% die gezondheid koppelt aan hun levensstijl.

Het merendeel denkt gezond te zijn omdat zij lekker in hun vel zitten en zich fit voelen, maar uit het onderzoek blijkt dat slechts 7% van het aantal respondenten een gezond voedingspatroon heeft. Ongezonde voeding is samen met overgewicht (47% van de Nederlanders is te dik) de grootste risicofactor voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen. Oftewel: bewustwording over gezond leven en inzicht in gezondheid is meer dan nodig.

Stap voor stap gezonder leven

Wie kent niet het gevoel gelijk productiever, slanker en fitter te willen zijn na een bezoek aan de sportschool? Als we iets willen veranderen aan onze levensstijl willen we direct en snel resultaat. Effectief gezond(er) leven gaat niet zomaar, maar de wil om gezonder te leven is de eerste stap in de goede richting. Het gaat erom dat je de veranderingen stap voor stap eigen maakt.

“Door oude gewoontes los te laten en nieuwe aan te pakken, kun je opnieuw sturing geven aan je leven en weet jij wat je nodig hebt om je gezonde levensstijl te laten stromen”, Monique Annink – Creatieve coach ‘The Challenge’.

Gezond(er) leven is een proces, waarvoor een gezonde dosis geduld geen overbodige luxe is. Vraag daarom niet van jezelf om alles in één keer te veranderen. Verander de gewoontes stuk voor stuk en neem één voor één nieuwe aan. Geef het de tijd, want vaste gewoontes vervang je niet zomaar, maar met deze kleine aanpassingen ben je al een heel eind op weg:

5 Tips voor een gezonder leven!

 • Tip1: Klein, kleiner, kleinst.

  Eet van kleine borden of kommen met klein bestek. Op deze manier denk je dat je meer eet, dan daadwerkelijk het geval is. Het bord is kleiner, waardoor je minder opschept. Je eet wel alles op, waardoor een vol gevoel ontstaat.

  Wist jij dat wanneer je bord dezelfde kleur is als je eten je meer eet?
  Lees hier meer over The Delboeuf Bias.

 • Tip2: Ontbijt geeft energie.

  Als je ontbijt overslaat heb je misschien het gevoel dat je afvalt, maar het tegenovergestelde is waar. Je stofwisseling komt zonder ontbijt niet op gang, waardoor je gedurende de dag minder verbrandt. Ook hier geldt dat kleine stappen groot resultaat boeken. Hoor jij bij de 50% van de Nederlanders die niet ontbijt? Begin met iets kleins, bijvoorbeeld een bakje yoghurt met ongebrande noten, en je zult merken dat je niet snel meer zonder kunt.

 • Tip3: Luister naar jouw verzadigingsgevoel.

  Probeer de hoeveelheid van wat je eet onder controle te houden. Ook al is het gerecht nog zo lekker. Door naar je verzadigingsgevoel te luisteren, voorkom je een after dinner-dip; het gevoel dat je te veel hebt gegeten, gepaard met moeheid.

 • Tip4: Houd een dagboek bij.

  Loop je vast? Schrijf het op. Op deze manier ben je bewust van jouw keuzes en ben je in staat om deze, indien nodig, aan te passen. Je leert bewuste keuzes maken, omdat je inzicht hebt in jouw gedrag.

 • Tip5: Gun je zelf genoeg slaap.

  Door minstens 7 uur per nacht te slapen, heb je meer energie wat je nodig hebt om de volgende (gezonde!) stappen te zetten. Tip: zorg dat je jouw mobiele apparaten uit hebt staan, zodat je niet gestort wordt tijdens je nachtrust.

Neem de tijd

Het is niet altijd nodig om rigoureus het roer om te gooien. Juist met kleine veranderingen is de kans op blijvend succes groter. Je geeft jezelf de ruimte waardoor je het beter volhoudt, zowel op de korte als lange termijn, en je jezelf een hoop frustratie bespaart. Ontwikkel een gezonde levensstijl die bij jou past, waardoor je niet bezig bent met wat je niet mag doen en of eten maar juist met wat je wel mag.

Bekijk de TNO Gezond Leven Scan voor meer informatie!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023