• min

Goede voornemens volhouden minder alcohol

Het drinken van minder of geen alcohol is een populair voornemen. December is een maand vol feestdagen en borrels, waardoor veel van ons elk jaar weer met zichzelf afspreekt om in het nieuwe jaar minder te drinken. In ieder geval de eerste paar maanden, weken, dagen… Ondanks dat velen in het begin van januari vol goede moed van start gaan, is volhouden niet voor iedereen even makkelijk. Herkenbaar? Wij helpen je graag een handje om goede voornemens vol te houden met minder alcohol drinken.

Goede voornemens volhouden minder alcohol

Dit gebeurt er met je lichaam als je mindert met het drinken van alcohol

Uit het Britse onderzoek ‘Dry January’, waarvoor ruim 850 deelnemers een maand lang geen alcohol dronken, blijkt dat een maand zonder alcohol:

  • de lever zuivert
  • de bloeddruk verbetert
  • de suikerspiegel verlaagt
  • de slaapkwaliteit verbetert ten goede komt aan het energielevel
  • de concentratie verbetert

Tips ‘Dry january’

Plan een alcoholvrije maand in. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je houdt je aan jouw goede voornemen, wat voor een goed gevoel zorgt, en je verhoogt de kans dat je ook de rest van het jaar mindert met alcohol.

Een maand zonder alcohol; met deze tips krijg je het voor elkaar:

Tip 1: Vertel het aan vrienden en familie

Door van jouw voornemen geen taboe te maken, houd je het onderwerp luchtig. Het drinken van minder alcohol betekent tenslotte niet dat je nooit meer van een glas wijn of bier zult genieten. Misschien is er trouwens wel iemand die samen met jou de uitdaging aan wil gaan. Wanneer je samen naar een doel toewerkt, is de kans van slagen immers groter.

Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen

Wanneer je merkt dat je alcohol nodig hebt om je op je gemak te voelen, is het verstandig om op een gezondere manier aan je zelfvertrouwen te werken. Het vraagt in het begin misschien wat moed, maar uiteindelijk heb je er je leven lang plezier van.

Tip 3: Kies jouw non-alcoholistisch gezelligheidsdrankje

Wist jij dat warme dranken dezelfde gezelligheid als bier en wijn uitstralen? Een kop koffie of verse thee zijn ideale vervangers voor alcohol, ook wanneer jij met je vrienden op het terras zit. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een mocktail (alcoholvrije cocktail). Een feestelijk drankje zonder alcohol, maar met bubbels, fruit en versieringen. Wellicht is het een andere vorm van gezelligheid, maar in ieder geval één zonder kater.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe houd je het vol?

  • Zoek meer variatie in je dagritme. De kans is groot dat je merkt dat een groot deel van je sociale leven bestaat uit eten en drinken. Vandaar dat het voor de meesten lastig is om dit voornemen vol te houden. Je bent het drinken van alcohol op het terras, in de kroeg of in een restaurant gewend. Een oplossing hiervoor kan zijn om meer tijd te besteden aan: het kijken van je favoriete serie, sporten of het avondeten met vrienden vervangen door een lunch.
  • Haal je eigen drankjes. Mits je een ‘alcoholvrije maand maatje’ hebt, is de kans groot dat je weinig support zal ervaren. Trek dan ook je eigen plan. Mochten jouw vrienden toch bier of wijn voor je bestellen, gun deze iemand anders en haal zelf iets te drinken. Een bijkomend voordeel is dat je leert hoe het voelt om sterk in je schoenen te staan!
  • Gebruik je creativiteit. Wil jij tijdens sociale gelegenheden niet opvallen door geen alcohol te drinken? Heb je geen zin in discussies? Kies voor alcoholvrij bier of wijn en je hoeft niets uit te leggen.

Het is niet nodig om helemaal te stoppen met het drinken aan alcohol. Minderen kan ook. Probeer bijvoorbeeld twee alcoholvrije dagen per week in te plannen om gewenning van alcohol te voorkomen. Wil je toch graag een glas wijn of bier? Drink dan tussendoor voldoende water, combineer het niet met andere alcoholische dranken en daag jezelf uit om als laatste je glas leeg te hebben.

It’s not going to be easy, it’s going to be worth it!

Doe onze leefstijlinventarisatie omte kijken hoe het gaat met jouw levenstijl!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023