• min

Goede voornemens volhouden gezond eten

Wil jij dit jaar fris van start met een gezonder eetpatroon? De start van een gezond(er) leven is makkelijker dan je denkt. Door bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes te vervangen door groente of fruit leef je op een vooral lekkere manier al een stuk gezonder. Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Helemaal nieuw is het waarschijnlijk niet, maar herinner jezelf regelmatig aan de onderstaande tips voor het volhouden van de goede voornemens!

Verse & natuurlijke producten bij goede voornemens

Er wordt ook wel gezegd: hoe minder ingrediënten op de ingrediëntenlijst staan, hoe gezonder het product. Dit is een belangrijke overweging wanneer je boodschappen doet. Als je de voorkeur geeft aan lokale en biologische producten, is het raadzaam om je verse groenten en fruit bij de groenteboer, vlees bij de slager en vis bij de visboer te kopen. Maar we begrijpen ook dat supermarkten handig zijn voor veel mensen. Als je toch boodschappen in de supermarkt doet, let dan op producten met minimale bewerking.

Kies voor verse groenten die je zelf kunt wassen en snijden om de vitamine C-inhoud te behouden. Ga voor volkorenproducten in plaats van sterk bewerkte opties. Ook vers fruit is een goede keuze, omdat het minder bewerkt is en rijk is aan voedingsstoffen. Deze eenvoudige richtlijnen kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl en een betere voeding.

Probeer elke week nieuwe gezonde gerechten uit

Laat je verrassen door de smaken van de natuur. Door te experimenteren met verse kruiden, groente- en fruitsoorten, peulvruchten en noten krijg je voldoende mineralen, vitamines en bouwstoffen binnen. De combinaties zijn eindeloos, gezond en verrassend lekker! Laat je bijvoorbeeld inspireren door kookboeken of organiseer maandelijks een avond met vrienden waar jullie elkaar uitdagen in het maken van nieuwe gerechten.

Voor leuke recepten kijk op deze blog.

Ontdek op welke manier je lichaam zich zuivert

Veel kruiden en natuurlijke producten bestaan uit voedingsstoffen die goed zijn voor je stofwisseling. Echter, ieder lichaam reageert er anders op. Vind daarom uit wat voor jou het beste werkt.

Gezond eten doe je door:
  • Op te letten hoeveel en wat je drinkt. Door voldoende te drinken (8 glazen per dag), zorg je ervoor dat afvalstoffen worden opgelost & afgebroken en houd je je lichaamstemperatuur gezond. Dranken die je mee mag tellen zijn: water, thee (zwart en groen) en koffie. Vind je water saai? Voeg dan een schijfje citroen toe, komkommer of muntblaadjes. Het geeft water een frisse smaak en stimuleert de stofwisseling.
  • Regelmatig vezelrijke producten te eten. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een werking van de darmen. Je vindt ze in groente, fruit, volkoren producten, havermout, zilvervliesrijst, aardappelen met schil, noten en peulvruchten. Door veel van deze producten te eten, houd je je lichaam in balans.
  • Groente en fruit met elkaar af te wisselen. Zorg ervoor dat je minimaal vier opscheplepels groente per dag eet en twee stuks fruit. Door je dag onder andere te beginnen met fruit (als het kan met schil) en groente aan je lunch toe te voegen, vergroot je de kans dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Heb je later op de dag trek in een stuk fruit? Houd er dan rekening mee dat er een aantal uur tussen de lunch en het tussendoortje zit. Het duurt minimaal 2 tot 3 uur voordat de maag weer leeg is en weer plaats heeft voor nieuw voedsel.

Luister naar je lichaam en herken de signalen

Je lichaam reageert op jouw eetpatroon. Eet je gezond en drink je voldoende? Dan is de kans groot dat je merkt dat je beter in je vel zit. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig wakker wordt met hoofdpijn, een mindere weerstand hebt of een constant hongergevoel, zijn dat signalen dat je minder goed bezig bent. Dergelijke signalen proberen je iets duidelijk te maken: meer aandacht voor je gezondheid zou geen overbodige luxe zijn. Door de komende weken te kijken naar hoe je lichaam op je nieuwe eetpatroon reageert, leer je herkennen wanneer je goed en minder goed bezig bent.

Keep up the good work!

Onze vragenlijst Gezond leven scan van TNO geeft inzicht op jouw levenstijl en gezondheid!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023