• min

Gezondheidsvoordelen van dagelijks koud douchen

Koud douchen. De meeste mensen krijgen de rillingen bij het idee alleen al. Kou wordt over het algemeen ervaren als oncomfortabel. Ook wordt er vaak gedacht dat je ziek kan worden door kou. ‘Ik heb kou gevat’ is dan ook een veelgehoorde uitspraak. En hoe vaak zeg je tegen jouw kinderen dat ze zich warm moeten aankleden, omdat ze anders ziek worden? Ziek worden door kou is een mythe. Je wordt ziek doordat je door een ander besmet wordt door een virus dat griep of verkoudheid veroorzaakt. In de herfst of winter is het risico hierop groter doordat we dan vaker bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimten. Dit heeft dus niks te maken met de koude temperatuur buiten.

Koud douchen versterkend immuunsysteem

Kou zorgt dus niet voor ziekte. Sterker nog, kou kan er juist voor zorgen dat je minder vaak ziek wordt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat koud douchen mogelijk het immuunsysteem versterkt. Onder de deelnemers aan het onderzoek die koud moesten douchen waren 29% minder ziekmeldingen vergeleken met de groep die niet koud douchte. Koud douchen lijkt dus echt een positief effect te hebben op het immuunsysteem. En met een goed werkend immuunsysteem ben je minder vatbaar voor virussen en dus minder vaak ziek.

Overige gezondheidsvoordelen

Minder vaak ziek zijn dat is iets wat iedereen wel wilt. Maar heb je het er ook voor over om hiervoor dagelijks een koude douche te trotseren? Mocht dit niet het geval zijn, niet getreurd. Er zijn namelijk nog veel meer redenen te bedenken waarom het toch echt een goed idee is om te gaan starten met koud douchen. Deze 9 gezondheidsvoordelen kan je krijgen door koud te douchen!

  1. Verbeteren van de bloedcirculatie
  2. Versnellen van de stofwisseling (dus afvallen!)
  3. Verhogen van energieniveau
  4. Vergroten van mentale kracht
  5. Het verbeteren van de mentale gezondheid (Koud douchen zou zelfs een effectieve therapie kunnen zijn bij mensen die lijden aan een depressie)
  6. Verbeteren van slaap
  7. Verbeteren van de huid
  8. Het verlichten van gewrichtspijn (koud douchen zorgt voor een afname van urinezuur. Urinezuur kan in gewrichten kristalliseren met als gevolg gewrichtspijn)
  9. Het minder snel koud hebben

Starten met koud douchen

Ben je enthousiast geworden bij het lezen van zo veel gezondheidsvoordelen en wil je er mee gaan starten? Hou er rekening mee dat koud douchen, net als met zoveel andere dingen, een kwestie is van wennen. Loop dus niet meteen te hard van stapel en bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met eerst warm douchen en dan langzaam aan verlagen van de temperatuur van het water. Of ga wel meteen onder een volledig koude douche staan, maar begin met een aantal seconden en bouw dit langzaam op naar bijvoorbeeld 2 minuten (hiervoor kan je natuurlijk altijd gewoon eerst warm douchen en dan pas eindigen met koud)

Belangrijk om te weten

Het is vooral belangrijk dat je altijd luistert naar de signalen van jouw lichaam, helemaal bij het opbouwen. Het is koud en het zal dus onprettig aanvoelen, zeker op het begin. Dit is niet erg. Je lichaam wordt geprikkeld. Het is de kunst om de grens op te zoeken zonder er over heen te gaan. Als dit je lukt dan zal je zeker gaan profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van het koude douchen.

Bekijk ook eens onze blog: Wat is gezond, 7 denk fouten!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023