De gezondheidsvoordelen van dagelijks koud douchen2019-03-22T15:07:15+01:00

Project Description

Douchekop

De gezondheidsvoordelen van dagelijks koud douchen

Koud douchen. De meeste mensen krijgen de rillingen bij het idee alleen al. Kou wordt over het algemeen ervaren als oncomfortabel. Ook wordt er vaak gedacht dat je ziek kan worden door kou. ‘Ik heb kou gevat’ is dan ook een veelgehoorde uitspraak. En hoe vaak zeg je tegen jouw kinderen dat ze zich warm moeten aankleden, omdat ze anders ziek worden?  Ziek worden door kou is een mythe. Je wordt ziek doordat je door een ander besmet wordt door een virus dat griep of verkoudheid veroorzaakt. In de herfst of winter is het risico hierop groter doordat we dan vaker bij elkaar zitten in slecht geventileerde ruimten. Dit heeft dus niks te maken met de koude temperatuur buiten.

Versterken immuunsysteem

Kou zorgt dus niet voor ziekte. Sterker nog, kou kan er juist voor zorgen dat je minder vaak ziek wordt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat koud douchen mogelijk het immuunsysteem versterkt. Onder de deelnemers aan het onderzoek die koud moesten douchen waren 29% minder ziekmeldingen vergeleken met de groep die niet koud douchte. Koud douchen lijkt dus echt een positief effect te hebben op het immuunsysteem. En met een goed werkend immuunsysteem ben je minder vatbaar voor virussen en dus minder vaak ziek.

Overige gezondheidsvoordelen

Minder vaak ziek zijn dat is iets wat iedereen wel wilt. Maar heb je het er ook voor over om hiervoor dagelijks een koude douche te trotseren? Mocht dit niet het geval zijn, niet getreurd. Er zijn namelijk nog veel meer redenen te bedenken waarom het toch echt een goed idee is om te gaan starten met koud douchen.

Starten met koud douchen

Ben je enthousiast geworden bij het lezen van zo veel gezondheidsvoordelen en wil je er mee gaan starten? Hou er rekening mee dat koud douchen, net als met zoveel andere dingen, een kwestie is van wennen. Loop dus niet meteen te hard van stapel en bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld met eerst warm douchen en dan langzaam aan verlagen van de temperatuur van het water. Of ga wel meteen onder een volledig koude douche staan, maar begin met een aantal seconden en bouw dit langzaam op naar bijvoorbeeld 2 minuten (hiervoor kan je natuurlijk altijd gewoon eerst warm douchen en dan pas eindigen met koud)

Belangrijk

Het is vooral belangrijk dat je altijd luistert naar de signalen van jouw lichaam, helemaal bij het opbouwen. Het is koud en het zal dus onprettig aanvoelen, zeker op het begin. Dit is niet erg. Je lichaam wordt geprikkeld. Het is de kunst om de grens op te zoeken zonder er over heen te gaan. Als dit je lukt dan zal je zeker gaan profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van het koude douchen.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]