• min

Wat is gezond, 7 denk fouten

Gezond én lekker eten, wie wil dat nou niet? Maar hoe maak je nou de juiste keuze? Wat is gezond? En wat en wie moet je geloven wanneer het gaat over advies. Er is veel onduidelijk en verdeeldheid binnen de voedingswetenschap. De belangen van meerdere partijen worden veelal in twijfel getrokken en eerdere overtuigingen worden later weer tegengesproken.

Wat is gezond?

“De voedingswetenschap bevindt zich in een vertrouwenscrisis, waarbij consumenten steeds harder twijfelen aan de intenties en onafhankelijkheid van wetenschappers en er steeds harder wordt gemopperd over adviezen (“Eerst was het vet, en nu mogen we weer geen suiker.”)

Feitarme lifestylediëten als The Green Happiness zijn helemaal niet te verslaan met feiten – die zijn namelijk gewoon een stuk minder aantrekkelijk dan het fotogenieke droomleven dat daar wordt beloofd, zonder ziektes, crises, sociale angst, cellulitis, motregen, hondenpoep en broeken die ineens niet meer passen. Wat zegt u, Voedingscentrum? Dat kan helemaal niet? We luisteren al niet meer.”_Aldus journalist Hiske Versprille van Het Parool.

Waarmee kun je beginnen?

Het is aan te raden vooral het hoofd koel houden. Er wordt zoveel gezegd en geschreven dat velen inmiddels door de bomen het bos niet meer zien. Terwijl de basis best eenvoudig is; kies voor: vers, vezels, volkoren, groenten en fruit, veel variatie en niet iedere dag vlees.

Verder is vooral bewustwording erg belangrijk wanneer het gaat over goed voor jezelf kunnen zorgen. Dit geldt voor zowel fysiek als mentaal. Dus vraag je eens af:

  1. Hoe ziet jouw eet- drinkpatroon eruit?
  2. Wat weet je van de producten die je kiest?
  3. Wat maakt dat je die keuze maakt?
  4. Hoe bereid je een maaltijd?

Bewust eten en herken patronen

We zetten de veel voorkomende (denk)fouten even voor je op een rij met, uiteraard, wat handige en praktische tips. Welke gedachten of uitspraken zijn herkenbaar?

1 “Ik heb het druk en eet (onbewust) onregelmatig, vaak tussen de bedrijven door.”

Door niet bewust en regelmatig te eten, en er dus ook de tijd voor te nemen, behoud je niet het overzicht van wat je elke dag eet. Het is dan ook heel goed mogelijk dat je te eenzijdig, te veel of te weinig eet.

Tips:
1. Sla geen maaltijden over, ook niet het ontbijt. Het ontbijt levert niet alleen energie maar ook noodzakelijke voedingsstoffen. Zorg voor een vezelrijk ontbijt.

2. Neem naast het ontbijt ook elke dag voldoende tijd voor de lunch en het diner.

3. Voeg bij minstens 2 van de 3 maaltijden groente toe. Denk hierbij aan rauwkost, een smoothie met verschillende groenten of beleg je boterham met wat tomaten, paprika en komkommer

4. Kies voor 2 gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een stuk fruit, wat rauwkost (kleine cherrytomaatjes op je werkplek), een schaaltje magere yoghurt met wat rood fruit of een sneetje volkoren koek. Koop dit regelmatig in, zodat je de gezonde keuze op voorraad hebt op het moment dat je trek krijgt.

2 “Ik heb niet precies door of en wanneer ik calorierijke voedingsmiddelen eet.”

Calorierijke voedingsmiddelen zijn o.a. sauzen, kant-en-klare maatlijden, dik belegde broodjes, gefrituurde gerechten en snacks, vette vleessoorten, gebak, koekjes, chocolade, snoeprepen, chips.

Tips:

  1. Als je echt een saus wilt eten dan is het aan te raden deze zelf te maken en niet meer dan een theelepel op je bord doen; niet uit het schaaltje of een grote portie op je bord. De verleiding is dan te groot om het ‘op’ te maken!
  2. Heb je (echt!) geen tijd om te koken? Maak hierin een bewuste keuze. En mocht je toch voor een kant-en-klare maaltijd kiezen voeg dan voor wat extra groente. Door bijvoorbeeld extra spaghettigroenten bij de spaghettisaus te mengen of een paprika en/of 2 tomaten, wat champignons en sla op de pizza te leggen. Rucola op de pizza is overigens echt heerlijk!
  3. Neem niet meer dan één soort beleg op een boterham. Voeg regelmatig ook wat extra rauwkost toe.
  4. Gekookte en gestoomde aardappelen zijn vol vezels, vitamine c en niet vet. Dit geldt niet voor aardappelbereidingen zoals frieten en kroketten. Deze dus niet meer dan 1 keer per 2 (!) weken.

3 “Ik vergeet vaak, of kom er niet aan toe, om voldoende groenten en fruit te eten.”

Het advies is om minimaal 250 – 300 gram groente en 2 stuks fruit per dag te eten. Zowel groente als fruit bevatten weinig calorieën, veel essentiële voedingsstoffen en doordat ze veel vezels bevatten is het eten hiervan de ideale hongerstiller. Het is niet voldoende om groenten en fruit te eten als garnituur, of wat reepjes paprika toevoegen in de saus of enkele stukjes fruit in de yoghurt.

Tips

  1. Bedenk goed: groenten eet je nóóit genoeg. Eet niet alleen groenten bij de warme maaltijd maar kies ook voor rauwkost bij de broodmaaltijd en voor groenten als tussendoortje (bv. radijzen, wortel, selderij stengels).
  2. Fruit kan bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje. Eet 2 tot 3 stuks fruit per dag en probeer goed te variëren (je vindt veel recepten online).
  3. Ook diepvriesgroenten en –fruit zijn een gezonde keuze. Ze zijn een volwaardig alternatief voor vers. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk en snel klaar. Dit geldt echter niet voor diepvriesgroenten die zijn voorbereid met sauzen en bijvoorbeeld spekjes.
  4. Met soep is veel variatie mogelijk en dit biedt dus veel mogelijkheden om groente te eten. Zorg dan wel voor minstens 500 g groenten per liter soep.

4 “Ik let altijd op mijn gewicht en eet vooral dieet- en lightproducten.”

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hun gewicht en dat is goed. Maar gezond op gewicht blijven of afvallen is meer dan alleen maar op de calorien letten en te kiezen voor“light”, “0 % vet” en “zonder toegevoegde suiker”. Hierdoor kun je snel eenzijdig en ongezond eten.

Tips:

  1. Kijk altijd op het etiket voor meer informatie.
  2. Vergelijk behalve het caloriegehalte ook andere elementen van de voedingswaarde zoals vitaminen, mineralen en vezels.
  3. Minder vet is niet hetzelfde als vetarm. Met een zak lightchips krijg je nog behoorlijk veel vet en calorieën binnen. Voor kleinere porties is er wel altijd een voordeel; zo kun je beter kiezen voor een sneetje magere kaas in plaats van een sneetje vette kaas.
  4. Geef de voorkeur aan verse basisproducten. Zoals al eerder aangegeven geldt ook hier; hoe verser hoe beter.

5 “Ik drink regelmatig suikerhoudende dranken en/of alcohol.”

Drink je regelmatig frisdranken, bier of wijn? Kom je alleen met 4 of meer koffie de dag door? Tijd om ook te letten op gezonder drinken.

Tips:

  1. Zet een fles water met een (leuk) groot glas op je werkplek. Plat of bruisend, van de kraan of uit de fles, het maakt niet uit. Je kunt hiermee nog varieren door wat stukjes fruit (limoen, citroen) of komkommer of gember toe te voegen. Dit nodigt (vaak onbewust) uit.
  2. Drink elke dag minstens 1 liter water en niet meer dan een halve liter andere dranken zoals koffie en thee.
  3. Een glas magere of halfvolle melk past prima bij de broodmaaltijd of als tussendoortje.
  4. Drink niet dagelijks en niet meer dan 1 tot 2 glazen alcohol per keer.

6 “Ik ben geneigd om vaak en te snel (te) grote porties op te scheppen en altijd mijn bord leeg te eten.”

Ben je een flinke eter? Heb je de neiging om altijd je bord leeg te eten, ook al heb je eigenlijk genoeg? Dan is de kans groot dat je systematisch meer eet dan je nodig hebt en overbodige kilo’s kweekt.

Tips:

  1. Kies een klein(er) bord.
  2. Een gezond bord is voor de helft gevuld met groenten, voor een kwart met gekookte aardappelen, volkoren pasta of rijst en voor een kwart met een stukje vlees, vis, kip, ei of vervangproduct.
  3. Neem voldoende tijd en eet iedere hap bewust. Dit kan in het begin wat onwennig zijn en lukt niet altijd direct. Dat is niet erg. Geef niet op en blijf je bewust van je eetgedrag.

7 “Ik kan niet goed koken, laat staan lekker en gezond.”

Het aantal calorieën en voedingsstoffen dat je binnenkrijgt, wordt voor een groot deel ook bepaald door de bereidingswijze van de maaltijden. Een stukje vlees bakken in veel boter of groente overgaar koken, is geen goed idee. Gezond koken kan een groot verschil maken qua calorieën en zorgt voor behoud van smaak én voedingsstoffen.

Tips:

  1. Geef de voorkeur aan vetarme bereidingswijzen zoals koken, stomen, pocheren, grillen en wokken.
  2. Let op de hoeveelheid bereidingsvet. Een eetlepel bereidingsvet per persoon bij de bereiding van de warme maaltijd volstaat. Dit is makkelijk haalbaar als je niet elke onderdeel van de maaltijd in vet bereidt. Dus niet alles bakken, zorg ook hierin voor afwisseling.
  3. Wees alert op je gebruik van vet en zout. Zo kun je kiezen voor vetarme bouillonblokjes en halveer dan ook nog de aangegeven hoeveelheid. Breng je gerecht verder op smaak met kruiden en specerijen in plaats van met zout. Proef en ruik regelmatig aan kruiden, zodat je de smaak gaat herkennen en weet toe te passen. Online vind je ook veel kooktips. Daarnaast zijn er veel leuke workshops op het gebied van gezond eten.
  4. Zet eerst het water op en laat dit koken voordat je de groenten of aardappelen toevoegt. Zo kook je ze niet langer dan nodig. Hoe langer je ze kookt, hoe meer voedingsstoffen en vooral ook smaak er verloren gaat.

Wil je een gezonde levensstijl? Leef bewust en kies bewust. Maar maak het niet te ingewikkeld; anders is het lastig vol te houden!. Lees meer info over een gezond leven op onze site.

Bron:https://www.nice-info.be

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023