Preventief medisch onderzoek

Cholesterol

Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het merendeel van het cholesterol in het lichaam wordt aangemaakt door de lever en het overige deel zit in voeding verwerkt. In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Als het lichaam te veel cholesterol aanmaakt, dan bestaat de kans op diverse gezondheidsproblemen. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten.

1. Health Check op elk gewenste locatie

2. Data vertalen naar concrete stappen

3. Begeleiding bij het opzetten van jouw DI beleid

4. Aanpak afgestemd op de doelgroep

Waarom cholesterol meten?

Een hoog cholesterolgehalte is geen ziekte in de zin van dat je er klachten door krijgt. Wel kan het ervoor zorgen dat je bloedvaten nauwer worden. Hierdoor verhoogt een hoog cholesterolgehalte dan ook de kans op hart en vaatziekten. Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Ook verhoog je hierdoor het goede HDL-cholesterolgehalte. Op ons inspiratieplein vind je allerlei praktische tips en zelfs een receptenboek om je cholesterol te verlagen. 

Wat is een gezond cholesterol?

In 2 gevallen kan het cholesterol in je bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten: als het cholesterolgehalte te hoog is en als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is. Het HDL-cholesterol wordt ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. Onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen hoger HDL en een lagere kans op hart- en vaatziekten. Maar het is nog niet aangetoond of HDL ook echt beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Met slechts één vingerprik meten we het totaal cholesterolgehalte: LDL, HDL en Triglyceriden. Om een betrouwbaar beeld van het cholesterolgehalte te krijgen, zijn meerdere metingen nodig.

Het verschil tussen HDL en LDL

Het cholesterolgehalte wordt bepaald aan de hand van twee waarden: HDL en LDL. HDL is het ‘goede’ cholesterol. HDL voert het cholesterol af naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken. LDL doet het omgekeerde. Het brengt het cholesterol van de lever naar het lichaam, waardoor het de naam het ‘slechte’ cholesterol heeft gekregen. Wanneer het LDL gehalte te hoog is, kan het cholesterol zich gaan afzetten tegen de binnenwand van de slagaders. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Een hoog HDL tegenover een laag LDL is dan ook de ideale situatie.

Klaar voor om samen te werken aan een gezondere toekomst voor jouw bedrijf?

Inzicht, onderzoek en begeleiding voor de werkgever en de medewerker op zowel mentaal als fysiek niveau.

Heb je nog vragen? Wij nemen de tijd voor jou.

Plan een afspraak met één van onze adviseurs. Bel ons of kies zelf een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt.

Veilig en versleuteld

De persoonlijke testresultaten worden versleuteld opgeslagen en zijn alleen toegankelijk voor de werknemer. De opslag van data voldoet aan de strenge eisen van NEN7510 in overeenstemming met de wet- en regelgeving voor zorginstellingen en zorgprofessionals.