• min

Het verschil tussen een PMO, PAGO, gezondheidscheck en Health Check

Wat houden een PMO, PAGO, gezondheidscheck of Health Check precies in? Hoe verhouden deze zich tot een RI&E? En hoe passen ze binnen een breder duurzaam inzetbaarheidsbeleid? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen, samenhang en voordelen van deze instrumenten. Lees verder en ontdek hoe ze bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving.

Wat is een Health Check?

Al onze medewerkers zetten zich dagelijks in om op allerlei manieren aandacht te geven aan de gezondheid, vitaliteit en het welzijn van heel werkend Nederland. Daarbij speelt dat er dan tevens mogelijkheden worden geboden om een gezonde leefstijl te stimuleren en ondersteunen waar nodig én staat preventieve aanpak altijd voorop. Dit doen we door niet alleen een uitgebreide Health Check, als zogenaamde 0-meting, te bieden maar ook te investeren in een compleet aanbod voor de nodige vervolgtrajecten. Wij spreken hierbij eigenlijk altijd over onze ‘Health Check’.

Voor ons is het dan ook wel duidelijk wat we daarmee bedoelen en wat er allemaal onder valt. Echter in de praktijk komen we vaak tegen dat mensen niet altijd goed weten waar onze Health Check voor staat en of deze dan bijvoorbeeld wel past binnen de wettelijke eisen van een PAGO, een PMO of een RI&E. Sterker nog, het is niet altijd voor iedereen duidelijk waar deze afkortingen nou precies voor staan, waarin zijn ze verschillend en wat is overlappend? Al deze termen worden gebruikt in het kader van gezondheidsbeoordelingen, maar ze hebben verschillende doelen en toepassingen, in relatie tot werk en gezondheid. We hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Lees verder op deze pagina.

Wat is een PMO (Preventief Medisch Onderzoek)?

Een PMO is een medisch onderzoek dat zich richt op het vroegtijdig opsporen van gezondheidsrisico’s en aandoeningen bij individuen, ongeacht of deze werkgerelateerd zijn. Werkgevers bieden dit onderzoek vaak aan hun werknemers aan om de algemene gezondheid te monitoren en eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te identificeren.

Het doel van een PMO is om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen, terwijl wordt voorkomen dat gezondheidsproblemen zich ontwikkelen tot ernstigere aandoeningen. Dit maakt het PMO een belangrijk instrument binnen een beleid gericht op duurzame inzetbaarheid en preventie.

Wil je meer over wat Simple Check biedt aan onderzoek op basis van een PMO? Lees verder op deze pagina.

Wat is een PAGO?

Werkgevers zijn volgens artikel 18 van de Arbowet verplicht om hun werknemers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden. Het doel van dit onderzoek is om gezondheidsschade door werkgerelateerde risico’s vroegtijdig te signaleren en waar mogelijk te voorkomen.

Tijdens het PAGO worden adviezen gegeven aan zowel de werkgever als de werknemer over het nemen of aanpassen van beschermende maatregelen. Hierdoor draagt het onderzoek bij aan het voorkomen van ziekte, uitval en verslechtering van de gezondheid.

Een PAGO is specifiek gericht op de gezondheid van werknemers in relatie tot hun werk. Het doel van een PAGO is te beoordelen of de werknemer medisch geschikt is om zijn of haar specifieke werk uit te voeren en om eventuele werk gerelateerde gezondheidsrisico’s op te sporen. Dit kan variëren van blootstelling aan gevaarlijke stoffen tot fysieke belasting op de werkplek. Elke werkgever met 1 of meer medewerkers is verplicht om een periodiek gezondheidsonderzoek aan te bieden. Een PAGO  kan ook als onderdeel van een PMO worden aangeboden. Waar het voor de werkgever verplicht is dit onderzoek aan te bieden, is het voor de medewerker niet verplicht om hieraan deel te nemen.

Wil je meer over wat Simple Check biedt aan onderzoek op basis van een PAGO? Lees verder op deze pagina.

Wat is een Gezondheidscheck of Health Check?

Een gezondheidscheck, ook wel Health Check genoemd, is een verzamelnaam voor diverse medische evaluaties en tests die worden uitgevoerd om een beeld te krijgen van iemands algehele gezondheid. Deze checks kunnen variëren van eenvoudige metingen, zoals bloeddruk en gewicht, tot uitgebreidere onderzoeken, zoals cardiovasculaire screenings of gerichte gezondheidstests die specifieke risico’s in kaart brengen.

Gezondheidschecks worden uitgevoerd door medische professionals, gezondheidsinstellingen of via zelftests en gezondheidsapps. Het doel van een gezondheidscheck is om inzicht te krijgen in iemands welzijn, de huidige gezondheidstoestand te beoordelen en mogelijke gezondheidsrisico’s vroegtijdig te signaleren. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het voorkomen van toekomstige problemen.

Wat is een RI&E?

Het doel van een RI&E is om maatregelen te nemen waarmee de risico’s worden geminimaliseerd of zelfs volledig worden geëlimineerd. Afhankelijk van de aard van het werk en de aanwezige risico’s kan een RI&E variëren van een eenvoudige checklist tot een uitgebreide analyse.

Bedrijven met meer dan 25 werknemers zijn verplicht om hun RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Meer informatie over de wettelijke verplichtingen en richtlijnen rondom de RI&E vind je op Rijksoverheid.nl.

Door een goed uitgevoerde RI&E draagt een organisatie actief bij aan een veilige en gezonde werkomgeving.

Door samen te werken met Simple Check investeert een bedrijf aantoonbaar in het welzijn en de ontwikkeling van haar medewerkers. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem gerust, vrijblijvend, contact met ons op!

Samenvatting

Een RI&E richt zich op het identificeren, beoordelen en aanpakken van risico’s in de werkomgeving om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. Een PMO, Health Check, Gezondheidscheck en PAGO zijn daarentegen gericht op het monitoren van de gezondheid van werknemers. Bij een PAGO ligt de nadruk specifiek op de impact van werkgerelateerde taken en omstandigheden op de gezondheid van de werknemer.

De Complete Aanpak voor Gezond en Veilig Werken

Bij Simple Check voldoen al onze onderzoeken aan de wettelijke verplichtingen voor het aanbieden van gezondheidschecks. Ze vormen een belangrijke pijler binnen een gezond en veilig werk- en omgevingsbeleid. Onze diensten vullen elkaar perfect aan en bieden zo een complete, geïntegreerde benadering op het gebied van arbeid, gezondheid en veiligheid.

Met Simple Check is het eenvoudig om een duurzaam inzetbaarheidsbeleid te implementeren en uit te voeren. We begrijpen dat elk bedrijf uniek is en dat verschillende branches specifieke aandachtspunten hebben. Daarom werken we met flexibele modules: een basis health check, die naar wens kan worden uitgebreid met aanvullende onderzoeken die aansluiten bij jouw organisatie en branche. Dit geldt zowel voor de 0-meting als voor onze vervolgtrajecten.

Benieuwd wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op met onze adviseurs op het gebied van duurzame inzetbaarheid en ontdek onze flexibele, professionele aanpak. Bij Simple Check staan zowel de mens als de organisatie centraal. Samen werken we aan een gezonde en veilige toekomst!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Ziekteverzuim voorkomen: Kosten berekenen, signalen herkennen en 3 effectieve oplossingen

Ziekteverzuim is een onvermijdelijke uitdaging voor organisaties, met mogelijke kosten die kunnen oplopen tot honderden euro’s per dag per medewerker. Het herkennen van signalen, zoals frequent kort verzuim, is essentieel om langdurige uitval te voorkomen. Verzuim heeft vaak oorzaken zoals werkstress of een disbalans tussen werk en privé. Een goed verzuimbeleid, gericht op preventie, ondersteunt zowel het mentale als fysieke welzijn van medewerkers en minimaliseert risico’s op uitval.

10 december, 2024

De gevolgen van fysiek zwaar werk voorkomen – Tips voor duurzame inzetbaarheid

De impact van fysiek zwaar werk op de gezondheid is vaak enorm. Dit vraagt om een proactieve aanpak. Door te investeren in ergonomie, preventie en gezondheidschecks, versterken bedrijven niet alleen de gezondheid van hun medewerkers, maar ook hun eigen positie in de markt. Hoe gaat jouw organisatie om met de uitdagingen van fysiek zwaar werk? In deze blog bespreken we de uitdagingen van fysiek zwaar werk en laten we zien hoe gerichte maatregelen bijdragen aan een gezondere, productievere en meer gemotiveerde werkvloer.

27 november, 2024

De 7 belangrijkste richtlijnen om een effectief en duurzaam inzetbaarheidsbeleid op te zetten

In een tijd waarin veranderingen op de werkvloer sneller gaan dan ooit, is het belangrijker dan ooit om als organisatie oog te hebben voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid helpt bedrijven om medewerkers vitaal, gemotiveerd en productief te houden, niet alleen voor vandaag, maar ook met het oog op de toekomst. Maar wat houdt een duurzaam inzetbaarheidsbeleid precies in? En hoe zet je als organisatie een effectief beleid op dat past bij jouw specifieke doelen en medewerkers? In deze blog gaan we in op de kern van duurzaam inzetbaarheidsbeleid en geven we praktische stappen om hiermee aan de slag te gaan.

11 november, 2024

Wat houden een PMO, PAGO, gezondheidscheck of Health Check precies in? Hoe verhouden deze zich tot een RI&E? En hoe passen ze binnen een breder duurzaam inzetbaarheidsbeleid? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen, samenhang en voordelen van deze instrumenten. Lees verder en ontdek hoe ze bijdragen aan een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving.