Is thee drinken echt gezond?2019-07-16T15:13:39+02:00

Project Description

thee

Is thee drinken echt gezond?

Er zijn inmiddels veel aanwijzingen dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat wie meerdere koppen zwarte thee per dag drinkt, ongeveer 30 procent minder kans heeft op verkalking van de slagaders. Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden. Vooral zwarte thee en groene thee blijken bevorderlijk voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze soorten thee zijn afkomstig van de ’theeplant’ Camellia sinensis.

Diabetes

Ook op diabetes heeft thee een gunstig effect. Drie of meer koppen thee drinken per dag verkleint de kans op diabetes type 2 met 40 procent, zo meldde dezelfde universiteit in 2009 na een ander grootscheeps onderzoek. Australische onderzoekers houden het op een bescheiden 25 procent minder kans, maar dat is evengoed een fors effect.
Een eenduidige verklaring is er nog niet. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de antioxidanten die hier een belangrijke rol in spelen. Zij beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding. Groene thee bevat wat meer antioxidanten dan zwarte thee. Antioxidanten komen verder vooral veel voor in groenten, fruit, volkoren graanproducten. En in koffie – vandaar dat uit deze onderzoeken blijkt dat ook koffie beschermt tegen diabetes en hart- en vaatziekten.

De gezonde theedrinker blijkt te bestaan

Hoewel onderzoekers proberen andere, veel voorkomende, gezonde gewoonten niet te laten meewegen in hun thee studies, is het lastig om de gunstige effecten uit onderzoek alleen aan thee toe te schrijven. Zo blijkt dat mensen die veel thee drinken tevens vallen in de categorie van mensen die veel bewegen, niet veel alcohol drinken, minder roken en vaak weinig tot geen last van overgewicht hebben. Dit zijn stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen.

Soorten thee

Voor zwarte thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan licht en vocht. Door oxidatie ontstaan de zwarte kleur en de sterke smaak, en gaat het antioxidant gehalte wat achteruit. Groene thee oxideert niet en bevat meer antioxidanten dan zwarte thee. Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte thee.

Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte thee omdat het niet afkomstig is van de theeplant. Het is een aftreksel van planten of vruchten, of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. Overigens worden er van oudsher wel allerlei geneeskrachtige waarden aan kruidenthee toegeschreven, maar die zijn nauwelijks wetenschappelijk bewezen.

Het Voedingscentrum adviseert elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken. Maar je kunt ook ‘gewoon’ een kop rooibosthee drinken als je hier van houdt. Het helpt altijd om in ieder geval voldoende vocht binnen te krijgen en het bevat geen calorieën. Echter, sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee of sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Drink deze theeën daarom niet te veel en niet te vaak.

Wissel af met water

Wissel thee sowieso af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk. In (kruiden)thee kunnen namelijk plantengifstoffen zitten door vervuiling tijdens het oogsten. Als je gevarieerd drinkt, is de kans klein dat je grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Meer weten over een gezondere levensstijl

Simple Check vindt het belangrijk om samen te kijken waar de verbeterpunten liggen richting een gezondere levensstijl. Met de Simple Check gezondheidstest krijg je in een oogopslag helder inzicht in jouw gezondheid en kunnen we gericht adviseren over hoe jij jouw levensstijl kunt verbeteren. De testresultaten worden gecommuniceerd via een persoonlijk Health Dashboard, waarop alleen jij toegang hebt. Aan de hand van de testresultaten ontvang je persoonlijk advies, zodat je gelijk aan de slag kunt. Met deze health check worden gezondheidsproblemen tijdig gesignaleerd of zelfs voorkomen. Voor eventuele extra ondersteuning biedt Simple Check verschillende vervolgtrajecten aan.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]