• min

Thee gezond

Er zijn inmiddels veel aanwijzingen dat thee de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Uit dit onderzoek blijkt o.a. dat wie meerdere koppen per dag drinkt, ongeveer 30 procent minder kans heeft op verkalking van de slagaders. Zij bestudeerden de eetgewoontes van 37.000 Nederlanders, die ze dertien jaar lang volgden. Vooral zwarte en groene thee blijken bevorderlijk voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze soorten zijn afkomstig van de ’theeplant’ Camellia sinensis.

Gezonde theedrinker

Hoewel onderzoekers proberen andere, veel voorkomende, gezonde gewoonten niet te laten meewegen in hun thee studies, is het lastig om de gunstige effecten uit onderzoek alleen aan thee toe te schrijven. Zo blijkt dat mensen die veel thee drinken tevens vallen in de categorie van mensen die veel bewegen, niet veel alcohol drinken, minder roken en vaak weinig tot geen last van overgewicht hebben. Dit zijn stuk voor stuk factoren die de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen.

Soorten thee gezond

Voor zwarte-thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan licht en vocht. Door oxidatie ontstaan de zwarte kleur en de sterke smaak, en gaat het antioxidant gehalte wat achteruit. Groene oxideert niet en bevat meer antioxidanten dan zwarte-thee. Witte-thee wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte-thee.

Kruidenthee, zoals rooibos- of kamillethee, is geen echte soort omdat het niet afkomstig is van de theeplant. Het is een aftreksel van planten of vruchten, of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met gezondheidsvoordelen uit het onderzoek. Overigens worden er van oudsher wel allerlei geneeskrachtige waarden aan kruidenthee toegeschreven, maar die zijn nauwelijks wetenschappelijk bewezen.

Het Voedingscentrum adviseert elke dag drie koppen groene of zwarte-thee te drinken. Maar je kunt ook ‘gewoon’ een kop rooibosthee drinken als je hier van houdt. Het helpt altijd om in ieder geval voldoende vocht binnen te krijgen en het bevat geen calorieën. Echter, sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee of sterrenmix, kunnen de bloeddruk verhogen. Drink deze theeën daarom niet te veel en niet te vaak.

Wissel af met water

Wissel sowieso af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk. In (kruiden)thee kunnen namelijk plantengifstoffen zitten door vervuiling tijdens het oogsten. Als je gevarieerd drinkt, is de kans klein dat je grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt.

Meer weten over een gezondere levensstijl

Simple Check vindt het belangrijk om samen te kijken waar de verbeterpunten liggen richting een gezondere levensstijl. Met de Simple Check gezondheidstest krijg je in een oogopslag helder inzicht in jouw gezondheid en kunnen we gericht adviseren over hoe jij jouw levensstijl kunt verbeteren. De testresultaten worden gecommuniceerd via een persoonlijk Health Dashboard, waarop alleen jij toegang hebt.

Aan de hand van de testresultaten ontvang je persoonlijk advies, zodat je gelijk aan de slag kunt. Met deze health check worden gezondheidsproblemen tijdig gesignaleerd of zelfs voorkomen. Voor eventuele extra ondersteuning biedt Simple Check verschillende vervolgtrajecten aan.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023