• min

Eigen waarde en motivatie, met een leuke oefening in 3 stappen!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je geleefd wordt door de verwachtingen en normen van anderen? Het is tijd om de regie over je eigen leven terug te nemen. Ontdek de kracht van je persoonlijke waarden en hoe ze de sleutel kunnen zijn tot een bevredigender en meer authentiek leven. Wat drijft jou? Wat zijn jouw diepste overtuigingen en verlangens? In plaats van eindeloos te analyseren en redeneren, nodigen we je uit om nieuwsgierig naar jezelf te kijken. Stel jezelf de vraag: "Wat voel ik precies?" in plaats van te graven naar "Hoe komt het en wat moet ik eraan doen?" Dit subtiele verschil markeert de grens tussen piekeren en zelfreflectie. En waarom is dit zo belangrijk? Omdat je keuzes niet alleen moeten worden bepaald door externe doelen, maar vooral door de waarden die diep in jou verscholen liggen. Het is tijd om richting te geven aan je leven en te zeggen: 'Dit zijn mijn eigen waarden!'

Wist je dat mensen met een sterke eigenwaarde minder snel afgeleid worden door negatieve gedachten en gevoelens? Dit komt omdat ze zich meer gefocust voelen op hun doelen en waarden. Ze hebben minder behoefte om zich te laten beïnvloeden door wat anderen van ze denken of voelen.*

Eigen waarde en motivatie

Het identificeren van je waarden geeft je een hoger doel, een kompas om je leven te sturen. Want waarden komen van binnenuit; ze vormen je intrinsieke motivatie, die krachtiger is dan enige externe druk.

Sta even stil en vraag jezelf af: wat zijn jouw belangrijkste waarden? En als je worstelt met stress en een gebrek aan voldoening in je leven, probeer dan deze waarden dagelijks te belichamen. Ontdek welke gemakkelijk te integreren zijn en welke uitdagingen met zich meebrengen.

Misschien merk je dat je waarden in conflict komen met je werk- of studieomgeving. In dat geval is het cruciaal om dit nader te onderzoeken en te bespreken.

Laat ook anderen een rol spelen in dit proces. Vraag je familie en vrienden welke waarden zij het beste bij jou vinden passen en of ze jouw keuzes herkennen.

Bewustwording

Maar onthoud, het begint allemaal met bewustwording. Nadat je jouw persoonlijke waarden hebt geïdentificeerd, is het essentieel om ze concreet te maken en vast te houden. Schrijf ze op, draag ze bij je, integreer ze in je dagelijkse leven. Ja, het kan een uitdaging zijn, vooral als je gewend bent om te handelen op basis van korte-termijnoverwegingen.

Maar weet dat het herhalen en bespreken van je waarden met jezelf en je omgeving je op de lange termijn zal helpen om meer in lijn te leven met wie je werkelijk bent. Neem de leiding over je leven en laat je persoonlijke waarden de gids zijn op je reis naar een vervuld bestaan.

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/Oefening-waarden-eigenwaarden-zeflreflectie-eigenwaarde-waardering-zingeveing-vertrouwen-samenwerken-bescheidenheid-eenvoud.png

Benieuwd naar meer informatie over mentale gezondheid lees dan meer blogs hierover op onze site!

*Bron: Artikel over eigenwaarde en motivatie

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023