• min

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

Zitten is het nieuwe roken

De gemiddelde werkende, volwassene Nederlander brengt de helft van zijn werkdag zittend door. Sinds 1980 zijn we 8% meer gaan zitten, met een boven gemiddeld aantal uur per dag. Nergens wordt er zoveel gezeten als in Nederland en daar moeten we iets aan doen.

Gevolgen van te vaak zitten

Sneller vermoeid

Op een gemiddelde werkdag zijn we ongeveer 8 uur per dag achter ons bureau. We stappen in de auto om naar ons werk te gaan, waarin we wederom een zithouding hebben, en bij thuiskomst verplaatsen wij ons naar de bank. Kortom: we zitten teveel. Hierdoor raken we eerder vermoeid en hebben er meer mensen last van slaapproblemen. In de middag, rond een uur of 2-3, hebben veel werknemers last van een in kakker, terwijl zij nog een hele dag voor zich hebben. Door staan onder werknemers te stimuleren, worden zij energieker, productiever en gelukkiger.

Wist je dat we 85% van onze vrije tijd zittend doorbrengen?

Giftige stoffen verlaten lichaam niet

Slechte stoffen (toxines) verlaten ons lichaam door veel te bewegen. Als we de hele dag zitten, blijven deze stoffen in ons lichaam. De slechte stoffen stapelen zich op, dat kan leiden tot sommige vormen van kanker. Volgens onderzoeker Dr. David Dunstan, Professor & Head, Physical Activity Laboratory, Baker IDI Melbourn, heeft langdurig en teveel zitten invloed op onze lichamelijke processen, wat de kans op kanker vergroot. Een conclusie die wij niet kunnen negeren.

Vergroot de kans op hart- en vaatziekten

De kans op hart- en vaatziekten is bij de werknemers die over het algemeen zittend werken hoger dan bij de mensen die vaker staan. Door teveel zitten stijgt het vetpercentage in het bloed en daarmee de slechte cholesterol. Dit vergroot de kans op het dichtslibben van de bloedvaten en het risico op hartritmestoornissen. Met name de mensen in de leeftijdsgroep 60+ hebben een grotere kans op dergelijke gezondheidsrisico’s.

Wist je dat Obama in het Witte Huis meubilair heeft aangeschaft voor $700.000 om staand te kunnen werken?

Kleine aanpassingen, groot resultaat

Kom zelf in actie om de gevolgen tegen te gaan. Door regelmatig van zithouding te veranderen, 20 minuten per dag te bewegen en regelmatig water te drinken verlaag je de kans op gezondheidsrisico. Er worden allerlei lichaamsprocessen geactiveerd, zoals cellen en spieren, die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van het cholesterol en glucose. Staan vergaderen of staand werken zijn opkomende trends, die ervoor zullen zorgen dat werknemers meer bewegen. Op dit moment besteedt slechts 1% van de bedrijven daar aandacht aan. Doordat ‘zitten is het nieuwe roken’ steeds meer aandacht krijgt, zal het percentage bedrijven die dergelijke mogelijkheden bieden naar verwachting stijgen.

Heb je een beroep waar je veel zit, maar ben je wel regelmatig in de sportschool te vinden?

Uit onderzoek van de University of Leicester is gebleken dat werknemers die naast hun zittende beroep regelmatig sporten alsnog de gezondheidsrisico’s lopen. Het is belangrijk dat naast het sporten ook op de werkvloer meer bewogen wordt.

Nu hoef jij natuurlijk niet dezelfde investering als Obama te doen, maar probeer elk uur even een kleine wandeling van een paar minuten te maken. Denk hierbij aan het lopen naar de wc of om iets te drinken te pakken.

Ik sta, jij staat, wij staan

‘Zitten is het nieuwe roken’ is wellicht wat overdreven, maar toch moeten we stil staan bij hoe ongezond het is. Je bent sneller vermoeid, het stimuleert de opbouw van giftige stoffen in het lichaam en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Door tijdens werktijd meer te bewegen heb je meer energie, ben je productiever en gelukkiger. Daarnaast verklein je de kans op verschillende gezondheidsproblemen. Woon jij de volgende vergadering staand bij? Doe de arbeidsomstandigheden scan om meer inzicht te krijgen wat je kan doen om fysiek beter te kunnen werken!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Positieve gezondheid met een vleugje duurzame inzetbaarheid

Positieve Gezondheid is een benadering die zowel binnen de gezondheidszorg als het onderwijs steeds meer aandacht krijgt. En dat is niet voor niets. Het blijkt dat door de focus te leggen op de mogelijkheden, de veerkracht en de zingeving van mensen, dit leidt tot meer gezondheid, welzijn en werkplezier. Daarnaast zorgt deze aanpak voor betere beheersing van zorgkosten en een effectieve samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen. Echter wordt deze benadering vooral toegepast op het verbeteren van de zorg en/of diensten, en in mindere mate richting de eigen medewerkers. En dat vinden wij zonde. Lees verder over onze innovatieve methode om Positieve Gezondheid te integreren met de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers.

28 mei, 2024

Hoe voer je een verzuimgesprek?

Verzuimgesprekken zijn een cruciaal onderdeel van effectief verzuimmanagement en dragen bij aan zowel het welzijn van medewerkers als de operationele efficiëntie van de organisatie. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland is ongeveer 5%, wat betekent dat elke dag 5 van de 100 werknemers niet aan het werk zijn. Verzuim draagt aanzienlijk bij aan de jaarlijkse kosten voor een bedrijf. Het is daarom enorm belangrijk om binnen een bedrijf aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Een effectief instrument hiervoor is het voeren van een goed en efficiënt verzuimgesprek. Een verzuimgesprek is gericht op het verminderen of terugdringen van verzuim én het bevorderen van het welzijn van medewerkers. Al met al dus een belangrijk onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Maar lang niet iedere werkgever of leidinggevende weet hoe je een effectief verzuimgesprek kunt voeren. Lees verder voor een aantal belangrijke tips.

27 mei, 2024

Dankbaar zijn zorgt voor gelukkig zijn, óók op de werkvloer

Van dankbaar zijn word je gelukkiger, óók op de werkvloer. Het valt niet altijd mee om optimistisch en positief te blijven en te zijn, en dat komt zeker ook door de tijd waarin we leven. Toch werd dit in andere tijden ook zo ervaren en is dit niet iets wat alleen nu speelt. Ook vroeger werd gezegd en gedacht dat de tijd waarin men leefde niet de makkelijkste was. De term 'vroeger was alles beter' geldt zeker voor een langere periode dan alleen nu. Dus je kunt gerust stellen dat het altijd, te allen tijde, belangrijk is om te werken aan je mentale weerbaarheid. En een van die dingen die je daarbij helpen is aandacht te geven aan dankbaarheid. Want dankbaar zijn voor de dingen die wel goed gaan zorgen voor de lichtpuntjes in het leven. En als het je lukt om lichtpuntjes te blijven zien, ook als het niet zo meezit, kan dat veel opleveren. De positieve dingen in je leven blijven ervaren en opmerken en daar dankbaar voor zijn is niet alleen goed voor je eigen welzijn en jouw gezondheid, maar ook voor de sfeer op het werk en de prestaties van je team.

8 mei, 2024