Dankbaarheid kun je leren
Door dankbaarheid te oefenen, train je jezelf om te focussen op wat goed gaat. Dit verbetert niet alleen je eigen welzijn, maar heeft ook een positieve invloed op jouw omgeving, zoals op het werk. Een optimistische houding werkt altijd aanstekelijk en inspireert anderen, wat de teamdynamiek en de teamprestaties ten goede komt, zelfs in moeilijke tijden.
De wetenschap over dankbaarheid
Hoe leer je dankbaar te zijn?
Je kunt eenvoudig beginnen door ‘s avonds, voordat je gaat slapen, 3 dingen te benoemen waarvoor je dankbaar bent. EN LET OP: het hoeft niet zo te zijn dat je je daadwerkelijk dankbaar voelt of hebt gevoeld erover. Het kan soms ook zijn dat je pas later (dus het moment dat je er even stil bij gaat staan) pas beseft dat juist dat moment eigenlijk iets was om dankbaar voor te zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld dat je een leuk gesprek met iemand hebt gehad, dat je lekker hebt gegeten of dat je blij bent geweest dat je ondanks de drukte toch iets hebt af kunnen maken op je werk. Noem maar op. Herhaal ze een paar keer, ook al voelt dat als ‘niet echt iets voelen van dankbaarheid’. Want het is belangrijk dat je je realiseert dat je nog aan het oefenen bent. En daarmee is de kans groot dat je het in je hoofd misschien wel kunt bedenken maar dat je het in je hart nog niet zo voelt.
Zo zijn er nog een aantal manieren die je helpen om te oefenen in dankbaarheid; 3 belangrijke tips:
- Bedank de mensen om je heen. Start vandaag nog met het zeggen van ‘dankjewel’ tegen anderen, en doe het vooral als je het ook echt meent. Het helpt als je specifiek bent over waar je precies dankbaar voor bent. Voor iets dat echt veel voor je betekende kun je iemand een appje of een mailtje sturen. Maar ook een kaartje schrijven laat zien dat je echt hebt stilgestaan bij je waardering voor de ander. Ook kun je als team een prikbord bevestigen aan de muur dat bedoeld is om je collega’s (en elkaar dus) te bedanken en je waardering voor elkaar uit te spreken.
- Spreek vaker je waardering uit naar anderen. Wees je bewust van wat je waardeert aan anderen, en vertel ze dat ook. Relaties zijn een belangrijk aspect van ons welzijn, en door je waardering uit te spreken investeer je daarin. Denk dan aan dingen als die keer dat je vriendin voor je heeft gekookt, de manier waarop je collega er voor je was tijdens een meeting, wanneer iemand iets te drinken voor je heeft gehaald enzovoorts.
- Geef jezelf wat vaker een compliment. Bedenk daarbij dat door het geven van een compliment je voldoening ervaart. En voldoening is vaak het antwoord op stress. Veel mensen zijn opgevoed met het idee dat je vooral niet naast je schoenen moet lopen en zijn daardoor niet gewend om stil te staan bij wat je goed doet. Terwijl het echt heel gezond is om aandacht te geven aan je eigen talenten en kwaliteiten. Het maakt je zelfverzekerder, zorgt voor het ervaren van meer plezier en voldoening en geeft je energie in wat je doet.
Voldoening is het antwoord op stress! Door jezelf een compliment te geven en stil te staan bij wat je goed hebt gedaan, ten tijde van werkdruk of stress, ervaar je voldoening. Dit zorgt ervoor dat je lichamelijke reactie op stress weer in balans komt. Door dankbaar te zijn voor wat je hebt bereikt of gedaan ervaar je voldoening. En zo leer je beter om te gaan met stress en werkdruk.Ellen Rentenaar
Simple Check
Wat levert het op om dankbaar te zijn?
Het is goed om te zien dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de vele voordelen van dankbaarheid, en het is zeker de moeite waard om dit in ons dagelijks leven en werk te integreren. Dus zelfs als het lijkt alsof alles tegenzit, is het cruciaal voor je gezondheid om te bedenken dat er altijd ruimte is om dankbaarheid te vinden en lichtpuntjes te blijven zien. Als je dit een paar weken volhoudt, merk je al een verschil. Je wordt beter in het opmerken van de positieve dingen in je leven en je kunt daar beter van genieten. Negatieve zaken kun je beter mee omgaan, makkelijker oplossen of relativeren.
Op individueel niveau:
Dankbaarheid is een krachtig middel dat veel positieve effecten heeft, zowel op individueel niveau als binnen groepen en teams. Het beoefenen van dankbaarheid helpt je om je te richten op de positieve aspecten van het leven, wat jouw algehele welzijn verbetert. Het vergroot zelfs het vermogen om met moeilijkheden om te gaan en biedt bescherming tegen negatieve emoties en psychische problemen zoals depressie en angst.
Op teamniveau:
Bovendien kan het uiten van dankbaarheid in teams de onderlinge relaties versterken, de teamdynamiek verbeteren en de samenwerking bevorderen. Wanneer mensen zich gewaardeerd en erkend voelen, zijn ze over het algemeen gemotiveerd en bereid om bij te dragen aan het collectieve doel.
Als jij, samen met je collega’s en je leidinggevende afspreken dat dankbaarheid tonen een onderdeel wordt van jullie samenwerking en cultuur, dan ga je merken dat de werksfeer verbetert, er meer vertrouwen is en de onderlinge loyaliteit steeds groter wordt.
Coachtrajecten en Workshops
Wil je meer weten over de mogelijkheden om je mentale weerbaarheid te vergroten? Simple Check biedt verschillende coachtrajecten en workshops over deze onderwerpen. Uiteraard bieden we al onze interventies ook op maat. Zodat we op een effectieve manier aan de specifieke behoeften van een groep of organisatie kunnen voldoen. Dit resulteert in een effectieve en betrokken leerervaring! Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!