Ziekteverzuim stijgt door groei
Het ziekteverzuim daalt als het slecht gaat met de economie. Werknemers melden zich minder vaak ziek, uit angst om hun baan te verliezen. In het jaar 2000, het jaar dat de economische crisis zijn intrede deed, lag het percentage op 5,5% en in 2014 nog maar op 3,8%. Ook de toenemende werkdruk is als reden aan te wijzen. De daling voor het ziekteverzuim lijkt voor werkgevers een gunstige situatie, maar wanneer de economie aantrekt blijkt het tegendeel. Zo steeg het aantal psychische klachten in 2014 met 25%. Het wordt zichtbaar dat de economische crisis naast het bedrijfsleven ook op het personeel een enorme impact heeft gehad.
Onderzoek wijst uit dat in tijden van economische groei het ziekteverzuim met minimaal 0,25% stijgt. De werkgelegenheid trekt aan, waardoor angst om werkloos te raken in mindere mate aanwezig is. Werknemers durven zich daardoor eerder en voor een langere periode ziek te melden. Zo steeg het ziekteverzuim in 2014 met 1% en nam de duur van het verzuim met vijf dagen toe.
Oorzaak toename ziekteverzuim?
Het antwoord op deze vraag is: werkstress. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed dat aantoont dat werknemers momenteel meer stress ervaren dan in voorgaande jaren. De toegenomen werkdruk en de tijdelijke contracten worden als belangrijkste oorzaken genoemd. Het verzuim door werkstress was vorig jaar dan ook acht keer zo hoog dan in 2009. Vooral jongeren onder de 25 jaar geven aan meer last te hebben van werkstress.
Men verwacht dan ook dat het psychisch verzuim in deze doelgroep de komende jaren zal stijgen. Om deze stijging tegen te gaan, is het belangrijk dat de werkgever een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aanbiedt. Een PMO dat naast het fysieke ook het psychische in kaart brengt. Psychische klachten zijn lastiger te verhelpen dan fysieke klachten, waardoor het verzuim langer duurt en de kosten voor de werkgever nog hoger zullen zijn.
Creëer bewustwording
Om tijdens een economische groei kwaliteit te waarborgen, is een investering in de gezondheid van werknemers dus hard nodig. Aandacht voor gezondheid creëert medewerkerstevredenheid, leidt tot meer inzicht in het eigen bedrijf en tot meer openheid van het personeel. Ga met iedere werknemer gesprekken aan en versterk daarmee het persoonlijk contact. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat er in het hoofd van de werknemer omgaat. De kans dat psychische problemen tijdig worden opgespoord is groter en daarmee de kans op herstel.