De overgang. Welke klachten zijn er en wat kun je doen?2019-05-14T11:11:26+02:00

Project Description

vrouw achter laptop

De overgang. Welke klachten zijn er en wat kun je hieraan doen?

Op dit moment zitten 1.6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Tachtig procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Dit merk je aan je lichaam, maar ook aan hoe je reageert op dingen. Dit komt doordat er veel verandert in je hormoonhuishouding, net als in de pubertijd. Door veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen ontstaan. Dit uit zich doordat je je ‘anders’ voelt dan dat je gewend was. Zo kun je je extreem moe voelen, veel gewrichtspijn ervaren of zelfs wat depressief. En ook hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal die je kunt koppelen aan de overgang. Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Genoeg reden dus om hier aandacht aan te geven!

Wat is de menopauze?

Vaak wordt gedacht dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn. Mis! De menopauze is het moment van de laatste menstruatie. En als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, kun je zeggen dat je de menopauze hebt gehad. Veel vrouwen denken dat de overgang begint wanneer je stopt met menstrueren. Ook dit klopt niet! Het moment van je laatste menstruatie is de menopauze, maar dan is de overgang allang begonnen. De eerste symptomen kunnen al op je 40e beginnen, maar meestal merk je in het begin nog niet zo veel. De overgang duurt gemiddeld 5 tot 12 jaar. Ga gerust naar je huisarts – vanaf je 40e – als je voor jouw gevoel vage klachten hebt, wisselende stemmingen of je gedrag of gevoel niet goed herkent.

Wat is de overgang?

De overgang is de fase in het leven van de vrouw, waarbij je overgaat van de vruchtbare naar niet-vruchtbare periode. Deze fase begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. De overgang kan wel 7 tot 10 jaar duren. Je eicellen, die je al vanaf je geboorte hebt, raken op en de productie van het hormoon oestrogeen daalt. Oestrogeen zorgt voor o.a. sterke botten, een gezonde huid, emotioneel evenwicht, een gezond cholesterol en een goede bloeddruk. Organen hebben dit hormoon, ook na de overgang, hard nodig en gaan protesteren. Daardoor worden overgangsklachten veroorzaakt.

Overgangsklachten

Je kunt allerlei klachten krijgen tijdens de overgang. Waar je last van krijgt en hoeveel last je gaat ervaren, is niet te voorspellen. Zo kan het zijn dat je nooit opvliegers krijgt, maar wel vergeetachtig bent. Ongeveer 80% heeft veel last van overgangsklachten. Deze klachten kunnen we verdelen in typische- en atypische klachten.

Typische overgangsklachten

Typische overgangsklachten zijn:

 • Onregelmatige menstruatie
 • Opvliegers
 • Nachtelijke transpiratie
 • Vaginale droogheid
 • Gespannen borsten

Atypische overgangsklachten

Atypische overgangsklachten zijn klachten die minder vaak voorkomen. Dit zijn:

 • Stemmingswisselingen
 • Gewricht- en spierpijn
 • Slapeloosheid
 • Hartkloppingen
 • Hoofdpijn
 • Urineverlies
 • Woede
 • Angsten
 • Depressiviteit
 • Vergeetachtigheid
 • Pijn bij het vrijen

Overgangsklachten, wat nu?

 1. Bespreek de klachten die je ervaart met een huisarts. Onderzoek laat zien dat vrouwelijke artsen die zelf de overgang hebben doorgemaakt adequater inspelen op de symptomen van cliënten.
 2. Accepteer dat je anders met jezelf om moet gaan. Je mentale en fysieke gezondheid is van invloed op de levenskwaliteit van de jaren die nog komen. Zie je symptomen als een alarmbel en een kans om zorgvuldig met jezelf om te gaan.
 3. Zorg voor een goede nachtrust. Eén van de eerste tekenen dat je hormoonhuishouding verandert, zijn slaapproblemen. Te weinig slaap veroorzaakt onder andere: gewichtstoename, vergeetachtigheid, opvliegers en stemmingswisselingen.

Overgangsklachten behandelen

Er zijn verschillende organisaties en specialisten gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen. Zo is er bijvoorbeeld de landelijke organisatie Care for Women. Deze vrouwelijke zorgverleners (verpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen) hebben een vervolgopleiding op het gebied van vrouwen en hormonen gevolgd. Zij begrijpen als geen ander waar jij het over hebt. De consulten worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering, waardoor je geen aanspraak maakt op je eigen risico. Ook heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Steeds meer werkgevers erkennen inmiddels de gezondheidsproblemen van vrouwelijke werknemers, welke veroorzaakt worden door menstruatieproblemen en overgangsklachten. Het is dan ook niet vreemd om dit bespreekbaar te maken binnen je (werk)omgeving.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]