• min

Overgang: deze informatie is essentieel voor vrouwen vanaf 40 jaar

Op dit moment zitten 1.6 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Tachtig procent van deze vrouwen heeft te maken met overgangsverschijnselen. Dit merk je aan je lichaam, maar ook aan hoe je reageert op dingen. Dit komt doordat er veel verandert in je hormoonhuishouding, net als in de pubertijd. Door veranderende hormoonspiegels kunnen lichamelijke en emotionele overgangsverschijnselen ontstaan. Dit uit zich doordat je je ‘anders’ voelt dan dat je gewend was. Zo kun je je extreem moe voelen, veel gewrichtspijn ervaren of zelfs wat depressief. En ook hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal die je kunt koppelen aan de overgang. Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang. Genoeg reden dus om hier aandacht aan te geven!

Overgang

Vaak wordt gedacht dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn. Mis! De menopauze is het moment van de laatste menstruatie. En als je een jaar niet meer ongesteld bent geweest, kun je zeggen dat je de menopauze hebt gehad. Veel vrouwen denken dat het begint wanneer je stopt met menstrueren. Ook dit klopt niet!

Het moment van je laatste menstruatie is de menopauze, maar dan is de overgang allang begonnen. De eerste symptomen kunnen al op je 40e beginnen, maar meestal merk je in het begin nog niet zo veel. Dit duurt gemiddeld 5 tot 12 jaar. Ga gerust naar je huisarts – vanaf je 40e – als je voor jouw gevoel vage klachten hebt, wisselende stemmingen of je gedrag of gevoel niet goed herkent.

Het is van groot belang om te begrijpen dat het een geleidelijk proces is dat vaak al in de veertig begint. Hoewel de menopauze wordt gemarkeerd door de laatste menstruatie, betekent dit niet het begin van de overgang. Symptomen zoals stemmingswisselingen en vage klachten kunnen al eerder optreden. Het is raadzaam om vanaf je veertigste naar de huisarts te gaan als je ongewone symptomen ervaart.

Wat is de overgang?

Het is een fase in het leven van de vrouw, waarbij je overgaat van de vruchtbare naar niet-vruchtbare periode. Je eicellen, die je al vanaf je geboorte hebt, raken op en de productie van het hormoon oestrogeen daalt. Oestrogeen zorgt voor o.a. sterke botten, een gezonde huid, emotioneel evenwicht, een gezond cholesterol en een goede bloeddruk. Organen hebben dit hormoon, ook na de overgang, hard nodig en gaan protesteren. Daardoor worden overgangsklachten veroorzaakt.

Overgangsklachten

Je kunt allerlei klachten krijgen tijdens de overgang. Waar je last van krijgt en hoeveel last je gaat ervaren, is niet te voorspellen. Zo kan het zijn dat je nooit opvliegers krijgt, maar wel vergeetachtig bent. Ongeveer 80% heeft veel last van overgangsklachten. Deze klachten kunnen we verdelen in typische- en atypische klachten.

Typische overgangsklachten

Typische overgangsklachten zijn:

  • Onregelmatige menstruatie
  • Opvliegers
  • Nachtelijke transpiratie
  • Vaginale droogheid
  • Gespannen borsten

Atypische overgangsklachten

Atypische overgangsklachten zijn klachten die minder vaak voorkomen. Dit zijn:

  • Stemmingswisselingen
  • Gewricht- en spierpijn
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Urineverlies
  • Woede
  • Angsten
  • Depressiviteit
  • Vergeetachtigheid
  • Pijn bij het vrijen

Overgangsklachten, wat nu?

  1. Bespreek de klachten die je ervaart met een huisarts. Onderzoek laat zien dat vrouwelijke artsen die het zelf hebben doorgemaakt adequater inspelen op de symptomen van cliënten.
  2. Accepteer dat je anders met jezelf om moet gaan. Je mentale en fysieke gezondheid is van invloed op de levenskwaliteit van de jaren die nog komen. Zie je symptomen als een alarmbel en een kans om zorgvuldig met jezelf om te gaan.
  3. Zorg voor een goede nachtrust. Eén van de eerste tekenen dat je hormoonhuishouding verandert, zijn slaapproblemen. Te weinig slaap veroorzaakt onder andere: gewichtstoename, vergeetachtigheid, opvliegers en stemmingswisselingen.

Overgangsklachten behandelen

Er zijn verschillende organisaties en specialisten gespecialiseerd in de gezondheid van vrouwen. Zo is er bijvoorbeeld de landelijke organisatie Care for Women. Deze vrouwelijke zorgverleners (verpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen) hebben een vervolgopleiding op het gebied van vrouwen en hormonen gevolgd.

Zij begrijpen als geen ander waar jij het over hebt. De consulten worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering, waardoor je geen aanspraak maakt op je eigen risico. Ook heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Steeds meer werkgevers erkennen inmiddels de gezondheidsproblemen van vrouwelijke werknemers, welke veroorzaakt worden door menstruatieproblemen en overgangsklachten. Het is dan ook niet vreemd om dit bespreekbaar te maken binnen je (werk)omgeving.

In ons uitgebreid bloedonderzoek wordt ook de AMH waarde gemeten.

AMH waarde

Het meten van AMH in bloed is een diagnostisch middel om het aantal eicellen van een vrouw te voorspellen. Een lage AMH-spiegel wijst erop dat de eierstok reserves snel afnemen en dat je mogelijk in de overgang zit. Een verhoogde AMH-spiegel kan mogelijk wijzen op dat er een verhoogd aantal kleine follikels worden aangemaakt maar kan ook mogelijk duiden op cystes. Valt de waarde binnen de range betekent dat de voorraad aan eicellen normaal is binnen de leeftijdsgroep.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Omgaan met een storing of tegenslag door inzet van ‘de Cirkel van 8’

Iedereen ervaart wel eens een tegenslag. Een effectieve techniek om hiermee om te gaan is 'de cirkel van 8', veel gebruikt bij conflictbemiddeling en probleemoplossing. Deze tool helpt je jouw eigen rol en dynamiek te herkennen en erkennen, waardoor je inzicht krijgt in onderliggend gedrag en behoudt je een gevoel van verantwoordelijkheid en invloed. Hierdoor word je geen slachtoffer van de situatie en lukt het je om vanuit acceptatie te komen tot een passende oplossing.

4 juni, 2024

Voedselverwarring door informatiestress

Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor tenminste één voedingsstof gevoelig te zijn, met gluten als favoriet. Tegenover 2 tot 3% van de mensen met een voedselallergie geeft 9% aan minder gluten te eten of zelfs te vermijden. Het blijft echter niet alleen bij angst voor gluten, ook de pindanoot heeft het zwaar te verduren. Ruim 13% van de Nederlanders geeft aan de pinda’s te hebben ingewisseld voor de paranoten, het chia zaad en de goji bessen, de welbekende superfoods. “Het is duidelijk dat de voedselhypes zijn veranderd”, vertelt Frans Kok – hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen. “Vroeger ging het om afslankdiëten; in de jaren negentig telde ik er meer dan honderd. Nu gaat het om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld”, aldus Frans. Er heerst voedselverwarring door verkeerde informatie.

3 oktober, 2023

Training persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen week hadden we weer een "training persoonlijke ontwikkeling en coachvaardigheden", met ons Health Check Team van Simple Check. De focus ligt op de rol die onze deskundigen van het Health Check Team hebben op het moment dat er een health check wordt afgenomen.

3 oktober, 2023