• min

Nationaal Preventieakkoord Roken, 8 Tips om te stoppen

In 2040 een rookvrije generatie. Dat is één van de ambitieuze doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. Zoals ook in ons vorig artikel staat omschreven gaan meer dan 70 partijen met het Nationaal Preventieakkoord samen aan de slag met het doel gezondheidsverschillen te verkleinen en Nederland gezonder te maken. Het akkoord bestaat uit verschillende maatregelen en afspraken op het gebied van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en het terugdringen van roken. Wij zijn erg enthousiast dat de overheid meer tijd en energie steekt in preventie van gezondheidsproblemen! In onze blogs geven wij dan ook aandacht aan alle 3 de speerpunten van het akkoord. Deze blog gaat over Nationaal Preventieakkoord Roken.

Nationaal Preventieakkoord Roken

Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen. Om de doelstelling te bereiken dat in 2040 een rookvrije generatie zou zijn, zijn er diverse drastische maatregelen opgenomen in het preventieakkoord. Deze maatregelen moeten er zowel voor zorgen dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken als dat rokers worden geholpen om er mee op te houden. Een aantal van deze maatregelen:

  • In 2020 wordt de accijns op sigaretten verhoogd met 1 euro. In 2021 wordt er een evaluatie uitgevoerd, alvorens in 2023 de prijs nog verder te verhogen tot 10 euro in 2023.
  • Vertegenwoordigers van o.a. speeltuinen en kinderopvanglocaties gaan samen met gemeenten toewerken naar een 100% rookvrije kindomgeving in 2025.
  • Sigaretten en shag worden voorzien van neutrale verpakkingen.
  • Sigaretten en shag worden bij verkooppunten uit het zicht gehaald.
  • Behandeling voor stoppen met roken valt niet meer onder het eigen risico.
  • Medicatie voor stoppen met roken valt niet meer onder het eigen risico.
  • Voor 1 juli 2022 zijn rookruimtes in de horeca gesloten.
  • Een jaar later zijn ook de rookruimtes bij bedrijven gesloten.
  • Rookvrije terrassen in de horeca worden gestimuleerd.

Cijfers over roken

In 2017 rookte bijna een kwart (23.1%) van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. 17.2% rookt dagelijks. Er zijn meer mannelijke dan vrouwelijke rokers en ook het percentage dat dagelijks rookt is onder mannen hoger dan vrouwen. Van de totale volwassen bevolking wordt 3.6% gezien als ‘zware roker’. Een zware roker is iemand die gemiddeld twintig sigaretten of meer per dag rookt. Het aantal sigaretten dat een roker gemiddeld per dag rookt is ruim 10 sigaretten.¹

Gevolgen van roken

Elke roker weet wel dat roken slecht is voor de gezondheid, maar weten rokers ook hoe slecht? Welke risico’s neem je eigenlijk door steeds maar weer die sigaretten op te steken? De cijfers over de gevolgen van roken liegen er niet om en kunnen voor een roker wellicht confronterend zijn om te lezen. Het is een harde waarheid en het besef hiervan zou wellicht de motivatie kunnen zijn om er dan eindelijk mee te gaan stoppen. Hier komen ze:

  • In 2015 overleden 20.000 mensen als gevolg van aandoeningen die gerelateerd zijn aan roken.
  • Roken is verantwoordelijk voor een groot deel van de sterfgevallen van volwassenen.
  • De helft van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken.
  • Een kwart van de rokers overlijdt voor zijn 65e.
  • Bijna 30% van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door roken.
  • 83% van de sterfgevallen aan longkanker en 78% van de sterfgevallen aan COPD zijn te wijten aan roken.
  • 52 % tot 84% van de sterfte aan een aantal andere vormen van kanker in het hoofd-halsgebied is te wijten aan roken.
  • 15% van de sterfte aan coronaire ziekten is te wijten aan roken.
  • 10% van de sterfte aan hartfalen is te wijten aan roken.
  • 7% van de sterfte aan beroerte is te wijten aan roken.²

Tips om te stoppen met roken

Ben je geschrokken door deze cijfers en wil je stoppen met roken? Wij geven hieronder nog een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen hierbij.

Tip 1: Zorg dat je jouw motivatie helder hebt

Het is verstandig om voordat je gaat stoppen met roken voor jezelf helder te krijgen waarom je dit wilt. Maak zowel een lijstje met de voordelen van roken als de voordelen van niet roken. Denk bij de voordelen van het niet roken ook aan zaken die niks te maken hebben met jouw gezondheid, zoals bijvoorbeeld aan wat je kan doen met het geld dat je bespaart als je niet rookt. Of bijvoorbeeld het feit dat je niet meer afhankelijk bent van sigaretten en je dus niet meer in de stress hoeft te schieten op het moment dat je er laat in de avond achter komt dat jouw sigaretten op zijn.

Vergelijk vervolgens de twee lijstjes met elkaar en bedenk welk lijstje voor jou zwaarder weegt. Is dat het lijstje met voordelen van het niet-roken? Dan ben je voldoende gemotiveerd om te gaan stoppen. Bewaar dit lijstje dan ook goed, want het kan helpen om deze op moeilijke momenten nog eens terug te lezen als herinnering aan jezelf waarom je bent gestopt.

Tip 2: Prik een datum en bereid het voor

Als je van plan bent om te gaan stoppen, is het verstandig om dit goed voor te bereiden. Prik een datum waarop je definitief gaat stoppen zodat je hier in gedachten alvast naar toe kunt leven. Stop die dag ook in 1 keer. Met afbouwen maak je het jezelf alleen maar moeilijker omdat jouw lichaam blijft vragen om nicotine zolang je het nog elke dag binnen krijgt. Zorg dat je voor de stopdatum jouw motivatie helder hebt. Bespreek met jouw omgeving dat je gaat stoppen en wat zij voor je kunnen betekenen op moeilijke momenten. Bijvoorbeeld samen een boswandeling maken voor de afleiding?

Tip 3: Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen te verkrijgen die kunnen helpen bij het stoppen met roken. Zo kun je bij de drogist nicotine pleisters of nicotine kauwgom halen of medicijnen bij de huisarts. Ook kun je voor de nodige motivatie boeken lezen over stoppen met roken. De meest bekende is het ‘Stoppen met roken’ boek van Allen Carr.

Dit boek heeft wereldwijd veel mensen van het roken afgeholpen. Denk naast deze hulpmiddelen ook eens aan de wat meer alternatieve opties zoals ondersteuning via acupunctuur, of volg een cursus gericht op het stoppen met roken. Verdiep je eens in de mogelijkheden en kies wat bij je past!

Tip 4: Doorbreken van gewoontes

Nicotine is na drie dagen uit het lichaam. Dit betekent dat de lichamelijke verslaving er vanaf dat moment niet meer is. De reden dat je toch trek blijft houden in een sigaret is puur de gewoonte. Gewoonten die al jaren bestaan zijn ontzettend lastig te doorbreken. Maar het kan wel! Probeer de momenten die je normaal invult door een sigaret op te steken in te vullen met iets anders.

Ga een blokje om, drink een kopje thee, doe ademhalingsoefeningen of neem een kauwgompje. Net wat voor jou prettig is, maar alles om te voorkomen dat je toch die sigaret opsteekt. Na 1 sigaret gaat je lichaam weer om nicotine vragen en kan je dus weer van voren af aan beginnen. Dat zou zonde zijn!

Tip 5: Doorsta de moeilijke momenten

Feestjes waar gerookt wordt, een afspraak met een vriend die rookt en gaan tanken en bij het afrekenen al die pakjes sigaretten zien. Allemaal voorbeelden van momenten die moeilijk kunnen zijn voor iemand die gestopt is met roken. Je kunt er voor kiezen er in het begin voor te zorgen dat je even niet in deze situaties komt. Maar ontkom je er niet aan, houdt dan vooral jouw motivatie om te stoppen met roken voor ogen. Vertel mensen dat je bent gestopt zodat zij jou geen sigaret aanbieden. En wees ontzettend trots op jezelf als het je gelukt is de moeilijke momenten te doorstaan!

Tip 6: Eet gezond

Als je stopt met roken verandert je stofwisseling, waardoor je wat in gewicht kan aankomen. Daarnaast is de verleiding soms groot om het rookmoment te vervangen met een snoepmoment. Als de kilo’s er dan aanvliegen kan het zomaar zo zijn dat je jouw motivatie voor het stoppen met roken verliest en weer een sigaret opsteekt. Probeer dit dus echt te voorkomen. Eet gezond

Tip 7: Beloon jezelf

en maak er gebruik van dat jouw conditie door het stoppen met roken vooruit gaat. Beweeg en sport meer. Je zult zien dat je snel fitter wordt en dit is dan meteen weer een extra motivatie om van de sigaretten af te blijven!

Door jezelf beloningen in het vooruitzicht te stellen geef je jezelf extra motivatie. Leg bijvoorbeeld het geld dat je normaal uitgeeft aan sigaretten apart en koop na een maand iets moois voor jezelf van het bedrag dat je hebt uitgespaard door niet te roken!

Tip 8: Wees trots

Van een verslaving afkomen is niet makkelijk en je mag dus zeker trots op jezelf zijn als het je lukt om van de sigaretten af te blijven!

Organisatiebeleid roken

Ook organisaties kunnen ervoor kiezen om een actief rookbeleid in te zetten ter ondersteuning van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Benieuwd wat dit zou kunnen opleveren? Lees dan hier verder.

Simple Check kan organisaties actief adviseren en ondersteunen bij het maken van een rookbeleid. Neem bij vragen of voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Bronnen:
  1. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/roken/cijfers-context/huidige-situatie-volwassenen#node-roken-naar-leeftijd
  2. CBS: Doodsoorzakenstatistiek

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Omgaan met een storing of tegenslag door inzet van ‘de Cirkel van 8’

Iedereen ervaart wel eens een tegenslag. Een effectieve techniek om hiermee om te gaan is 'de cirkel van 8', veel gebruikt bij conflictbemiddeling en probleemoplossing. Deze tool helpt je jouw eigen rol en dynamiek te herkennen en erkennen, waardoor je inzicht krijgt in onderliggend gedrag en behoudt je een gevoel van verantwoordelijkheid en invloed. Hierdoor word je geen slachtoffer van de situatie en lukt het je om vanuit acceptatie te komen tot een passende oplossing.

4 juni, 2024

Voedselverwarring door informatiestress

Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor tenminste één voedingsstof gevoelig te zijn, met gluten als favoriet. Tegenover 2 tot 3% van de mensen met een voedselallergie geeft 9% aan minder gluten te eten of zelfs te vermijden. Het blijft echter niet alleen bij angst voor gluten, ook de pindanoot heeft het zwaar te verduren. Ruim 13% van de Nederlanders geeft aan de pinda’s te hebben ingewisseld voor de paranoten, het chia zaad en de goji bessen, de welbekende superfoods. “Het is duidelijk dat de voedselhypes zijn veranderd”, vertelt Frans Kok – hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen. “Vroeger ging het om afslankdiëten; in de jaren negentig telde ik er meer dan honderd. Nu gaat het om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld”, aldus Frans. Er heerst voedselverwarring door verkeerde informatie.

3 oktober, 2023

Training persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen week hadden we weer een "training persoonlijke ontwikkeling en coachvaardigheden", met ons Health Check Team van Simple Check. De focus ligt op de rol die onze deskundigen van het Health Check Team hebben op het moment dat er een health check wordt afgenomen.

3 oktober, 2023