Nationaal Preventieakkoord Overgewicht
Het Nationaal Preventieakkoord (NPA) werd in 2018 gesloten om te zorgen dat in 2040 minder mensen roken, overgewicht hebben of problematisch alcohol drinken. De overheid maakte hierin met ruim 70 partijen afspraken, zoals met gemeenten, zorgaanbieder en -verzekeraars, sportbonden en maatschappelijke organisaties. De afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord (NPA) om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen, hebben nog onvoldoende impact. De ambities voor 2040 worden bij alle drie de thema’s niet gehaald, zo blijkt uit een modelberekening van het RIVM. Het instituut pleit voor meer en stevigere maatregelen.
Waarom is overgewicht een probleem?
Zoals gezegd is overgewicht een groeiend probleem, maar hoe ziet de groei eruit en waarom is het zo een groot probleem? Als we kijken naar het meest recente onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het RIVM zien wij dat obesitas verdeeld kan worden in drie verschillende klassen: Obesitas klasse 1 (lichtste vorm van obesitas. BMI 30-35), Obesitas klasse 2 (obesitas BMI 35-40) & Obesitas klasse 3 (morbide obesitas BMI >40).
Uit het onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlandse bevolking van 20 jaar en ouder een vorm van obesitas heeft, dit is wel 2,5 keer zoveel dan als in de jaren 80! Naast obesitas heeft 36% van de Nederlandse bevolking matig overgewicht. Dit betekent dat de helft van de Nederlanders overgewicht heeft!
Gevolgen overgewicht
Lichamelijke gevolgen
Overgewicht brengt veel lichamelijke gezondheidsklachten met zich mee. Zo blijkt uit onderzoek van RIVM dat 2 van de 5 personen met diabetes mellitus(type 2) hun ziekte te wijten heeft aan overgewicht. Daarnaast is de kans op chronische hartfalen door overgewicht groot. Ook groeit de kans op een beroerte meer en meer wanneer je overgewicht hebt. Verder is de kans op bepaalde kankers, zoals slokdarm-, alvleesklier-, dikkedarm,- galblaas-, borst,-(postmenopausaal), baarmoeder- en nierkanker, ook meer aanwezig bij overgewicht. Aandoeningen van het bewegingsstelsel, zoals artrose, aandoeningen van de ademhalingswegen, zoals slaapapneu en onvruchtbaarheid hebben ook een sterke relatie met overgewicht.
Psychische gevolgen
Ook blijkt uit dit onderzoek dat naast lichamelijke gevolgen overgewicht ook invloed kan hebben op je psychische gezondheid. Zo lopen mensen met overgewicht, in vergelijking met mensen met gezond gewicht, meer risico op psychosociale problemen, stigmatisering en discriminatie. Een ander voorbeeld is dat mensen met obesitas vaker last hebben angststoornissen of een depressie. De vraag is hier alleen of overgewicht dan een oorzaak of gevolg is. Zo kan overgewicht bij mensen met een depressie het gevolg zijn van de gewichtstoenemende effecten van antidepressiva.
Kinderen met overgewicht
Niet alleen volwassenen hebben last van overgewicht. Ook voor kinderen is dit een groeiend probleem. Net als bij volwassenen heeft dit een negatief effect op de gezondheid. Zo blijkt uit cijfers van RIVM dat kinderen met overgewicht, zowel op jonge als latere leeftijd, meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Voorbeelden van aandoeningen zijn glucose-intolerantie, verhoogde bloeddruk en hypercholesterolemie(verhoogd cholesterol). Daarnaast hebben kinderen, die vanaf jongs af aan te zwaar zijn, meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus(type 2).
Naast gezondheidsklachten kunnen kinderen ook last krijgen van psychische klachten. Zo hebben vooral meisjes last van stigmatisering. En is er ook meer kans op lagere zelfwaardering dat kan leiden tot meer psychosociale problemen, zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid. Ook hebben tieners met obesitas meer last van suïcidegedachten.
Gezonde leefstijl
Gelukkig kun jij genoeg doen om overgewicht tegen te gaan en een gezondere levensstijl te creëren.
Hierbij een aantal belangrijke tips:
- Vervang ongezonde snacks voor een gezondere variant
Op internet zijn talloze recepten van gezonder varianten van ongezonde snacks te vinden. Probeer je favoriete snacks eens uit! - Drink minder frisdrank, bijvoorbeeld alleen in het weekend
Vind je het lastig om helemaal geen frisdrank meer te drinken, probeer het dan in ieder geval te minderen. Zo geniet je pas echt van iets. - Pak vaker de fiets naar werk, voor een boodschap, etc.
Beweeg je niet zoveel, dan is dit een makkelijke tip om zo te implementeren in je gezondere levensstijl! - Neem vaker de trap dan de lift
Werk of woon je op de 1e, 2e, 3e, of zelfs 4e verdieping, pak dan eens de trap! Misschien ben je buiten adem als je bovenaan komt, maar je hebt wel weer iets aan je dagelijkse beweging gedaan! - Maak een wandeling in je pauze
Ga even naar buiten, neem een frisse neus. Even in de buitenlucht doet je goed, zo kan je na je pauze weer fris en fruitig aan de slag! - Ga op tijd naar bed
Aanbevolen is dat de meeste mensen 8 uur per nacht nodig heeft, sommige mensen meer en sommige mensen minder. Kijk wat jij nodig hebt. Zit je vaak gapend en moe achter je bureau, dan weet je dat je waarschijnlijk wat meer slaap nodig hebt. - Drink genoeg water, 2 liter per dag
Zorg dat je genoeg water drinkt op een dag. Dit is nodig om je afvalstoffen in je lichaam af te voeren. Vind je water saai om te drinken, voeg dan munt, citroen of andere vruchten toe om er wat meer smaak aan te geven. - Kook met verse & onbewerkte producten
Kook niet met kant-en-klare zakjes of pakjes. Hier zit vaak veel zout in en producten die je lichaam gewoon weg niet nodig heeft. Kook met verse groente en gooi naar smaak je eigen kruiden erbij. - Eet gevarieerd
Eet niet elke dag hetzelfde. Probeer verschillende ontbijtjes uit. Eet verschillende groenten. Eet de ene keer vlees en de andere keer vis. Of probeer een keer vegetarisch! - Begin met sporten!
In de sportschool, thuis, op werk of buiten? Het kan overal, je moet jezelf er alleen toe zetten! - Kies bewust
Neem gerust af en toe wat iets “ongezonds”. Houd je bijvoorbeeld aan de 80-20 regel. 80% van je voeding bestaat uit gezond en 20% van je voeding bestaat uit wat ‘minder gezond’.
Wat kan Simple Check voor jou betekenen?
Wij hopen dat we een bijdrage hebben kunnen leveren met deze blog. Simple Check draagt graag bij aan jouw bewustwording op het gebied van leefstijl en leefstijlkeuzes. Door onze Health Check krijg je inzicht in een aantal belangrijke onderdelen van jouw fysieke gezondheid. Maar wij gaan verder. Wil je meer weten over wat Simpel Check kan doen voor jou en jouw organisatie op het gebied van gezondheid en vitaliteit? Neem dan contact met ons op.