• min

Inzicht kwaliteiten en valkuilen

Inzicht kwaliteiten en valkuilen is zowel in de privé-situatie als op het werk handig. Als jij weet wat jou uniek maakt en wanneer het je lukt om jouw kwaliteiten bewust in te zetten, dan haal je continu het beste uit jezelf en uit je werk. Je denkt positiever over jezelf en anderen. Je ziet niet alleen je eigen kwaliteiten, maar staat ook meer open voor die van je collega’s en van je team als geheel. Je zult merken dat je jouw werk effectiever en met meer plezier doet. En dat je makkelijker verbinding maakt met andere mensen. Mocht je dit inzicht inmiddels hebben, vul dan zeker ook het kernkwadranten model in om jezelf uit te dagen in het ontwikkelen van jouw kwaliteiten. Zo kun je jouw kwaliteiten inzetten waar nodig en daarnaast nog bewuster omgaan met jouw irritaties en valkuilen.

Inzicht kwaliteiten en valkuilen

Tijdens een sollicitatie- of functioneringsgesprek wordt vaak gevraagd naar iemands kwaliteiten en valkuilen. Voor de meeste mensen zijn dit lastige vragen. We kunnen vaak wel goed benoemen welke valkuilen we hebben, maar niet wat onze kwaliteiten zijn. Dit is zonde! In dit artikel lees je meer hierover. Dus wat zijn kwaliteiten en valkuilen? Hoe kom je erachter wat jouw kwaliteiten zijn en wat je kunt doen om het beste uit jezelf te halen?

Wat zijn kwaliteiten en valkuilen?

Kwaliteiten

Kwaliteiten zijn specifieke sterke eigenschappen die iemand kenmerkt. Het zijn de positieve punten van een persoon die bijvoorbeeld worden genoemd op het moment dat iemand wordt omschreven. Voorbeelden van kwaliteiten zijn autonoom, behulpzaam, concreet, discipline, inspirerend, etc. Er zijn verschillende soorten  kwaliteiten. Zo heb je manifeste kwaliteiten, latente kwaliteiten, half latente kwaliteiten en blinde vlek.

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/kwaliteiten-theorie-welke-soorten-kwaliteiten-heb-je-inzicht-zelfinzicht-valkuilen-en-kwaliteiten-loopbaan-loopbaancoach-loopbaanbegeleiding.png

Manifeste kwaliteiten

Manifeste kwaliteiten zijn kwaliteiten die duidelijk aanwezig en ontwikkeld zijn. Zowel jij als de mensen om je heen herkennen deze kwaliteiten direct.

Latente kwaliteiten

Latente kwaliteiten zijn kwaliteiten die nog niet duidelijk aanwezig zijn. Ze zijn als het ware nog verstopt. Je bezit deze kwaliteit wel, maar gebruikt ze nog niet bewust. Het is dus van belang om er achter te komen wat jouw latente kwaliteiten zijn, zodat je deze verder kunt ontwikkelen tot manifeste kwaliteiten.

Half latente kwaliteiten

Half latente kwaliteiten zijn kwaliteiten die je wel bezit, maar die niet geheel worden ingezet of benut. Zo kan het zijn dat je creatief bent, maar dat er op je werk geen ruimte is om hier iets mee te doen. Dan wordt jouw creativiteit niet optimaal ingezet en dit is vaak zonde. Er liggen hier dus ontwikkelingsmogelijkheden. Wanneer je jouw kwaliteiten optimaal weet te benutten lukt het je ook vaak om goed in balans te blijven en plezier te houden in wat je doet.

Blinde vlek

Een blinde vlek is waar anderen wel zien dat je een kwaliteit hebt, maar jij zelf er niet bewust van bent dat dit een kwaliteit is. Het is belangrijk om er achter te komen welke kwaliteiten dit zijn en deze door te ontwikkelen. Wanneer je deze kwaliteiten leert herkennen, erkennen en inzetten, lukt het beter om plezier en balans te ervaren.

Persoonlijke kracht

Het is dus eigenlijk van belang om je latente-, half latente kwaliteit en blinde vlek zo zichtbaar mogelijk te maken. En om ze bewust in te zetten, zodat het manifeste kwaliteiten worden. Hoe bewuster je bent van je manifeste kwaliteiten, hoe meer je deze kwaliteiten gaat inzetten, hoe meer je in je persoonlijke kracht komt!

Valkuilen

Mensen zien valkuilen vaak als een zwakte. Er is echter wel een verschil tussen een zwakte en een valkuil. Een zwaktepunt is namelijk iets wat je niet goed kunt. Zo kan het zijn dat je helemaal niet technisch bent of dat je bijvoorbeeld sociaal niet erg sterk bent.

Dit zijn dan jouw zwaktepunten. Een valkuil is net wat anders. Een valkuil is een doorgeslagen variant van een kwaliteit. Zo kan jouw kwaliteit bijvoorbeeld zijn dat je zorgzaam bent voor anderen. Een valkuil hierbij is dat je jezelf helemaal wegcijfert en dus niet goed voor jezelf zorgt.

Wanneer wordt mijn kwaliteit mijn valkuil?

Het gebeurt vaak dat mensen in hun valkuil stappen wanneer zij emotioneel te betrokken raken met een situatie, een persoon of met het werk wat zij doen. Vaak wanneer mensen emotioneel te betrokken zijn, gaan zij over de grenzen van anderen en die van zichzelf heen. Je gaat over grenzen heen als je de verantwoordelijkheden van een ander overneemt of invult. Het gedrag wat je vertoont vanuit je valkuil kost veel energie, dus is het belangrijk om te proberen dit te voorkomen.

Hoe kom je achter je kwaliteiten en valkuilen?

Voordat we ingaan op deze vraag heb je eerst wat voor informatie nodig. Iedereen ergert zich wel eens aan een ander. Misschien vraag jij je af waarom? Daniel Ofman heeft een model voor ontwikkeld waarin duidelijk wordt waarom mensen zich ergeren. Tevens wordt in dit model duidelijk wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn.

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/kernkwadranten-uitleg-kernkwaliteiten-valkuilen-uitdaging-allergie-zelfinzicht-inzicht-loopbaan-loopbaancoach-loopbaanbegeleiding-begeleidingwerk.png

Het kernkwadrantenmodel

Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Kernkwaliteit

Zoals hierboven ook beschreven staat, is een kernkwaliteit een sterke en positieve eigenschap van een persoon. Wanneer je hierin doorschiet kan dit een valkuil worden. Kernkwaliteiten kom je te weten door:

 • Je af te vragen wat je vrienden in jou waarderen.
 • Je af te vragen wat jij in jezelf waardeert.
 • Je af te vragen waar jij je vrienden in stimuleert.
Valkuil

Een valkuil is dus een doorgeschoten kwaliteit. Je sterke punt wordt een zwakte punt. Valkuilen kom je te weten door:

 • Je af te vragen wat je vrienden aan jou verwijten.
 • Je af te vragen wat je doet als je onder druk staat of gestrest bent.
 • Je af te vragen in welk gedrag jij jezelf rechtvaardigt.
Uitdaging

Een uitdaging staat positief tegenovergesteld aan je valkuil. Een uitdaging is een goede aanvulling op je kernkwaliteit; het zorgt voor meer balans. Door de uitdaging van je valkuil aan te gaan word je nog sterker in je kernkwaliteit. Uitdagingen kom je te weten door:

 • Je af te vragen welke kwaliteiten je in jezelf mist.
 • Je af te vragen wat jou vrienden je toewensen.
 • Je af te vragen waar jezelf bewondering voor hebt.
Allergie

Wanneer je doorschiet in je uitdaging die weer gekoppeld is aan je kernkwaliteit, schiet je in je allergie. Je allergie staat lijnrecht tegenover je kernkwaliteit. Als voorbeeld: is je kernkwaliteit ‘geordend’; dan is je allergie waarschijnlijk een ‘sloddervos’. Wanneer iemand een kernkwaliteit heeft die lijnrecht tegenover jouw eigen kernkwaliteit staat, dan is de kans groot dat deze persoon in jouw allergie zit. En dus kun je je snel ergeren aan deze persoon! Je allergie kom je te weten door:

 • Je af te vragen aan welk gedrag van jouw vrienden jij een hekel aan hebt.
 • Je af te vragen aan welk gedrag van jezelf jou irriteert.
 • Je af te vragen waar jouw vrienden vinden dat jij je over opwindt

Hierbij een leuke video van Daniel Ofman Kern kwaliteiten en kern kwadranten. Let op: wel in het Engels

Dit is ook een leuke en leerzame blog om te lezen: “Inzicht in je drijfveren”!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

2 oktober, 2023