• min

Internationale Anti-Dieet Dag

6 mei is het de Internationale Anti-Dieet Dag (IADD). Deze dag is in 1992 ingesteld als reactie op een zelfmoord van een 15-jarige meisje omdat ze er niet meer tegen kon dat ze dik was. In Nederland wordt deze dag o.a. ondersteund door De Nederlandse Obesitas Vereniging. Een van de beweegredenen van deze organisatie is het herdenken van slachtoffers die als gevolg van eetstoornissen, ongezond gebruik van medische hulpmiddelen en operatieve ingrepen zijn overleden

Het effect van diëten – Internationale Anti-Dieet Dag

Bekende en populaire diëten doen allemaal wat ze beloven: in korte tijd verlies je veel kilo’s. Maar op lange termijn zorgen ze voor teleurstelling en frustratie;
• Ten eerste zorgen de strenge diëten (1200 kilocalorieën per dag ) ervoor dat je een tekort aan belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen.
• Ten tweede zijn ze, op langere termijn, lastig vol te houden. Het is vaak te streng, te eenzijdig of onpraktisch. Dit vergroot de kans dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst.

Maar liefst 95% van de mensen die een dieetkuur volgt, valt terug in oude gewoontes en oud gewicht. Ruim de helft van de diëters met nog wat extra kilo’s. Door herhaaldelijke perioden van schaarste, wordt het extra moeilijk om gewicht te verliezen. Het effect van herhaaldelijk streng diëten uit zich ook in voedseltekorten, hart- en vaatziekten en de toename van het aantal mensen met overgewicht, obesitas en eetstoornissen.

Eetstoornissen worden op steeds jongere leeftijd gesignaleerd

De dieet geschiedenis blijkt een van de belangrijkste voorspellers voor BED (Binge Eating Disorder) te zijn, zoals Anorexia en Boulimia Nervosa, en start bovendien op steeds jongere leeftijd. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen komt in april 2008 met het schrikbarende bericht dat slechts 8 procent van de kinderen tussen zeven en tien jaar nog nooit heeft gelijnd.

Gezondheid boven gewicht

De maatschappij zendt continu berichten uit dat slank zijn voor iedereen wenselijk en haalbaar is. Mensen met overgewicht (en zichzelf dik vindende) ondervinden hier vaak hinder bij sociale activiteiten, en worden door zichzelf en/of door de buitenwereld veroordeeld. Dit terwijl er vaak te weinig aandacht is voor de grote mate van inzet en de teleurstellende werking van de methode waarmee wordt gelijnd.

De IADD is dus nodig om aandacht te vragen voor de zin en onzin van dieetkuren, voor de moeilijkheden die er bestaan permanent patronen te doorbreken. Om stigmatisering en discriminatie van dikke mensen tegen te gaan en om de noodzaak van gezondheid boven gewicht te onderstrepen.

Wat is obesitas?

Obesitas wordt omschreven als “een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s”. Dit besef is wél belangrijk. En zelfs wetenschappelijk bewezen. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit, vraagt zich af of mensen zich dat voldoende beseffen. Obesitas is sinds 1998 officieel geregistreerd als chronische ziekte.

Wanneer heeft iemand obesitas?

Met de ‘Body Mass Index’ (BMI) kan de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon worden berekend. Bij een BMI tussen de 18,5 en de 25 is sprake van een gezond gewicht, tussen de 25 en de 30 heeft men overgewicht en een BMI van 30 of hoger betekent dat men obesitas heeft.

Volgens Ellen Kampman, is overgewicht een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van kanker. ‘En ik vraag me echt af of mensen dat toch wel goed tussen de oren hebben.’

Wat zeggen de lichaamsmetingen van onze Health Check?

De waarden die onder de lichaamsmetingen vallen zijn: de BMI, de buikomtrek, het vetpercentage en het visceraal vet. Let op: de resultaten van deze metingen staan met elkaar in verband.

• BMI is de verhouding tussen lengte en gewicht. Het resultaat geeft aan of je een gezond of ongezond gewicht hebt.

• De grootte van de buikomtrek geeft de hoeveelheid vet in de buikholte aan.

• Het vetpercentage geeft het percentage vet aan dat in het lichaam aanwezig is.

• Het visceraal vet is het vet dat om de organen zit. Het beschermt de organen als een soort stootkussen.

Gezondheidsrisico’s

Het lichaam heeft vet nodig als energiereserve. Een hoog BMI en een te grote buikomtrek geeft een indicatie tot overgewicht. Overgewicht hangt samen met een tal van chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Op korte termijn kunnen klachten voorkomen aan de lage rug, knieën, heupen en pols.

De uitkomsten van de metingen dienen met zorg te worden geïnterpreteerd. Het kan zijn dat de BMI waarde verhoogd is, maar geen sprake is van een te grote buikomtrek. Dit resultaat kan dan liggen aan de hoeveelheid spieren: veel spiermassa zorgt voor meer gewicht. In dat geval zegt het resultaat weinig over een eventueel gezondheidsrisico. Een grote buikomtrek draagt een waarschijnlijker risico met zich mee, omdat dit over het algemeen samenhangt met meer opslag van vet. Het is dan ook raadzaam om de metingen in combinatie met elkaar te bekijken.

Tips voor een gezonde lichaamsverhouding

Een lichaam dat in balans is, draagt bij aan een goede gezondheid en energiek gevoel. Om je goed te voelen is het dan ook van belang dat je goed voor je lichaam zorgt.

Tip 1: Kies voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het eten van voldoende groente en fruit draagt bij aan een gezond eetpatroon, stofwisseling en gewicht. Schep je bord bij de avondmaaltijd voor de helft vol met groenten. De vezels in groenten geven een vol gevoel en toch krijg je weinig calorieën binnen.

Let op: Wanneer je op een gezond gewicht wilt komen, is het dan ook belangrijk om in mindere mate te kiezen voor verzadigde vetten, suiker en alcohol.

Tip 2: Neem een actievere levensstijl aan. Door regelmatig intensief te bewegen (30 minuten) vergroot je de kans op een gezond gewicht. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, haal zelf je koffie of thee op kantoor en ga op de fiets naar je werk of de supermarkt. Bewegen is gezond en hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Let op: Tijdens intensief sporten, zoals joggen, stevig wandelen, spinnen, roeien en aerobics wordt het visceraal vet als eerste aangesproken om energie te leveren. Het is raadzaam om dit 3 keer per week 20 minuten te doen.

Tip 3: Luister naar je lichaam. Voel jij je gespannen? Heb je weinig energie? Ervaar je stress? Deze punten zijn van invloed op je gezondheid. Stress kan leiden tot een hogere productie van het hormoon cortisol, dat zorgt voor extra opslag van visceraal vet. Zorg dan ook voor voldoende ontspanning en nachtrust. De meeste mensen hebben gemiddeld zeven tot acht uur slaap per nacht nodig.

Kies bewust. En kies voor jezelf.

Kies voor een levensstijl die bij je past. Zelfinzicht is daarbij de eerste belangrijke stap. De health check van Simple Check kan hierbij niet alleen het juiste inzicht geven maar zorgt er ook voor dat je op een eenvoudige heldere wijze wordt geïnformeerd en geïnspireerd. Via een persoonlijk (uiterst beveiligd) health dashboard ontvang je informatie die je ondersteunt bij het handhaven van een gezonde levensstijl. Ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Het Simple Check Team vertelt je graag meer.

bron:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/broccoli-in-opkomst-is-dit-de-nieuwe-antikankergroente~a4492693/ 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/niet-di-ten-op-anti-dieet-dag.aspx

http://www.obesitasvereniging.nl/78-over-gewicht/92-internationale-anti-dieet-dag

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Omgaan met een storing of tegenslag door inzet van ‘de Cirkel van 8’

Iedereen ervaart wel eens een tegenslag. Een effectieve techniek om hiermee om te gaan is 'de cirkel van 8', veel gebruikt bij conflictbemiddeling en probleemoplossing. Deze tool helpt je jouw eigen rol en dynamiek te herkennen en erkennen, waardoor je inzicht krijgt in onderliggend gedrag en behoudt je een gevoel van verantwoordelijkheid en invloed. Hierdoor word je geen slachtoffer van de situatie en lukt het je om vanuit acceptatie te komen tot een passende oplossing.

4 juni, 2024

Voedselverwarring door informatiestress

Tegenwoordig lijkt iedereen wel voor tenminste één voedingsstof gevoelig te zijn, met gluten als favoriet. Tegenover 2 tot 3% van de mensen met een voedselallergie geeft 9% aan minder gluten te eten of zelfs te vermijden. Het blijft echter niet alleen bij angst voor gluten, ook de pindanoot heeft het zwaar te verduren. Ruim 13% van de Nederlanders geeft aan de pinda’s te hebben ingewisseld voor de paranoten, het chia zaad en de goji bessen, de welbekende superfoods. “Het is duidelijk dat de voedselhypes zijn veranderd”, vertelt Frans Kok – hoogleraar voeding aan de Universiteit van Wageningen. “Vroeger ging het om afslankdiëten; in de jaren negentig telde ik er meer dan honderd. Nu gaat het om individuele voedingsmiddelen: tarwegras, melk, haver, ze worden opgehemeld of neergesabeld”, aldus Frans. Er heerst voedselverwarring door verkeerde informatie.

3 oktober, 2023

Training persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen week hadden we weer een "training persoonlijke ontwikkeling en coachvaardigheden", met ons Health Check Team van Simple Check. De focus ligt op de rol die onze deskundigen van het Health Check Team hebben op het moment dat er een health check wordt afgenomen.

3 oktober, 2023