• min

Hoe voorkom je een burn-out?

Wanneer je het gevoel hebt dat jouw leven teveel stress oplevert, is het belangrijk om op zoek te gaan naar balans. Dit geeft energie. Door je niet op jouw doel te richten, maar de tijd te nemen om je zelfinzicht te vergroten, herken je emoties, creëer je eigenwaarde en zelfrespect en heb je minder last van angsten en onzekerheden. Met meer zelfkennis en inzicht in je talenten en valkuilen, bespaar je jezelf een hoop frustratie en verdriet. Je ervaart veerkracht, rust en levensvreugde. Kortom: je geniet van de dingen die je doet.

Tip 1: Zelfkennis vergroot je leefplezier.

Levensvreugde en voldoening geven bescherming tegen negatieve stress. Wanneer je je gelukkig voelt, worden er zones in onze hersenen ontwikkeld die verantwoordelijk zijn voor positieve gedachten en gevoelens. Je kunt het vergelijken met een spiertraining: hoe meer spieren je traint, des te beter je ze kunt gebruiken. Hoe meer dingen je doet waar je van geniet, des te positiever je wordt. Oftewel: levensvreugde ontstaat door te leven zoals jij het wil. Om het gevoel van levensvreugde te bereiken, is zelfinzicht nodig op 3 niveaus:

I Inzicht in jouw talenten en gedrag

Inzicht in waar je energie van krijgt, bepaalt voor een groot deel je gedrag. Wat maakt je gelukkig? Wat doet je stralen? Wat voor invloed heeft dat op je gedrag? Wanneer je jezelf kent en weet waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt, helpt je dat om jouw energieniveau op peil te houden.

II Wees bewust van jouw normen, waarden en overtuigingen

Het merendeel van de opvattingen neem je onbewust over uit jouw omgeving. Door regelmatig na te gaan of je volgens je eigen normen en waarden leeft, leer jij jouw gedrag beter kennen. Maak je keuzes op basis van wat jij belangrijk vindt of word je beïnvloed door je omgeving? Door je eigen waarden helder te hebben en je daar naar te gedragen, laat je zien waar je voor staat. Waarden vormen jouw intrinsieke motivatie en hebben een zelfversterkend effect.

III Krijg helder waarom je bepaalde keuzes maakt

Drijfveren zijn de motor achter je gedrag. Zij zijn de reden waarom je bepaalde keuzes maakt. Als je bijvoorbeeld graag anderen helpt (sociale drijfveer) en je wordt gevraagd om iets voor iemand te doen, kan het zijn dat je ‘ja’ zegt zonder dat je jezelf afvraagt of je er wel tijd voor hebt en wat het je oplevert (praktische drijfveer). Dit kan betekenen dat jouw gedrag op korte termijn voldoening geeft, maar je op de lange termijn te veel energie kost. Wanneer je weet welke drijfveren voor jou belangrijk zijn en welke zorgen voor energie op de lange termijn, weet je hoe je op mentaal vlak goed voor jezelf kunt zorgen.

Tip 2: Kies een vorm van beweging die bij je past

Beweging reorganiseert de hersenen, waardoor je lichaam beter kan reageren op stress. De zogenaamde neurotransmitters die tijdens de inspanning worden aangemaakt, zorgen voor minder cortisol (het stresshormoon) in het lichaam en reguleren stemmingen en emoties. Dit is de reden waarom je na fysieke inspanning minder nerveus, hyperactief, en meer ontspannen bent. Het gevoel van eigenwaarde groeit en dat heeft een positieve invloed op jouw mindset en stresslevel.

Tip 3: Verhoog je weerstand met voldoende slaap

Door 7 tot 8 uur per nacht te slapen, voorkom je lichamelijke en geestelijke uitputting. Je lichaam is na een goede nachtrust beter in staat om te gaan met stresssituaties. Als je merkt dat je moeite hebt met inslapen, zorg dan voordat je naar bed gaat je minder bloot wordt gesteld aan prikkels. Kijk bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan niet naar een beeldscherm, drink geen cafeïne houdende dranken, doe rustig aan met alcohol en doe dingen waar je van ontspant.

Tip 4: Verlaag het stresshormoon met gezonde voeding

Een regelmatig en gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam beter met stress om kan gaan. Echter, de samenstelling is voor iedereen anders. De één reageert goed op koolhydraten, terwijl de ander meer behoefte heeft aan gezonde vetten. De één voelt zich beter met 3 gezonde maaltijden per dag, de ander verdeelt dit liever over 5 momenten op de dag. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende verse groente (250 gram per dag) en vers fruit (2 stuks per dag) binnenkrijgt. Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, vezels en mineralen die het cortisol in het lichaam verlagen.

Wat is jouw stresslevel?

Uiteraard zijn er meer oplossingen voor het minder ervaren van stress en het vergroten van je weerbaarheid. Welke oplossing voor jou werkt hangt af van onder andere de knelpunten in je leven. Simple Check helpt je graag op weg naar een leven waarin je meer kunt genieten van de dingen die je doet. Middels onze Health check geven wij inzicht in de manier waarop je met stress op de werkvloer omgaat en hoe je eventueel jouw stresslevel kunt verlagen en meer energie uit je werk  kunt halen. Mocht je benieuwd zijn naar wat wij voor je kunnen doen? Ons Simple Check Team vertelt je graag meer.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

2 oktober, 2023