• min

Hoe voorkom je een burn-out?

Wanneer je het gevoel hebt dat jouw leven teveel stress oplevert, is het belangrijk om op zoek te gaan naar balans. Dit geeft energie. Door je niet op jouw doel te richten, maar de tijd te nemen om je zelfinzicht te vergroten, herken je emoties, creëer je eigenwaarde en zelfrespect en heb je minder last van angsten en onzekerheden. Met meer zelfkennis en inzicht in je talenten en valkuilen, bespaar je jezelf een hoop frustratie en verdriet. Je ervaart veerkracht, rust en levensvreugde. Kortom: je geniet van de dingen die je doet.

Tip 1: Zelfkennis vergroot je leefplezier.

Levensvreugde en voldoening geven bescherming tegen negatieve stress. Wanneer je je gelukkig voelt, worden er zones in onze hersenen ontwikkeld die verantwoordelijk zijn voor positieve gedachten en gevoelens. Je kunt het vergelijken met een spiertraining: hoe meer spieren je traint, des te beter je ze kunt gebruiken. Hoe meer dingen je doet waar je van geniet, des te positiever je wordt. Oftewel: levensvreugde ontstaat door te leven zoals jij het wil. Om het gevoel van levensvreugde te bereiken, is zelfinzicht nodig op 3 niveaus:

I Inzicht in jouw talenten en gedrag

Inzicht in waar je energie van krijgt, bepaalt voor een groot deel je gedrag. Wat maakt je gelukkig? Wat doet je stralen? Wat voor invloed heeft dat op je gedrag? Wanneer je jezelf kent en weet waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt, helpt je dat om jouw energieniveau op peil te houden.

II Wees bewust van jouw normen, waarden en overtuigingen

Het merendeel van de opvattingen neem je onbewust over uit jouw omgeving. Door regelmatig na te gaan of je volgens je eigen normen en waarden leeft, leer jij jouw gedrag beter kennen. Maak je keuzes op basis van wat jij belangrijk vindt of word je beïnvloed door je omgeving? Door je eigen waarden helder te hebben en je daar naar te gedragen, laat je zien waar je voor staat. Waarden vormen jouw intrinsieke motivatie en hebben een zelfversterkend effect.

III Krijg helder waarom je bepaalde keuzes maakt

Drijfveren zijn de motor achter je gedrag. Zij zijn de reden waarom je bepaalde keuzes maakt. Als je bijvoorbeeld graag anderen helpt (sociale drijfveer) en je wordt gevraagd om iets voor iemand te doen, kan het zijn dat je ‘ja’ zegt zonder dat je jezelf afvraagt of je er wel tijd voor hebt en wat het je oplevert (praktische drijfveer). Dit kan betekenen dat jouw gedrag op korte termijn voldoening geeft, maar je op de lange termijn te veel energie kost. Wanneer je weet welke drijfveren voor jou belangrijk zijn en welke zorgen voor energie op de lange termijn, weet je hoe je op mentaal vlak goed voor jezelf kunt zorgen.

Tip 2: Kies een vorm van beweging die bij je past

Beweging reorganiseert de hersenen, waardoor je lichaam beter kan reageren op stress. De zogenaamde neurotransmitters die tijdens de inspanning worden aangemaakt, zorgen voor minder cortisol (het stresshormoon) in het lichaam en reguleren stemmingen en emoties. Dit is de reden waarom je na fysieke inspanning minder nerveus, hyperactief, en meer ontspannen bent. Het gevoel van eigenwaarde groeit en dat heeft een positieve invloed op jouw mindset en stresslevel.

Tip 3: Verhoog je weerstand met voldoende slaap

Door 7 tot 8 uur per nacht te slapen, voorkom je lichamelijke en geestelijke uitputting. Je lichaam is na een goede nachtrust beter in staat om te gaan met stresssituaties. Als je merkt dat je moeite hebt met inslapen, zorg dan voordat je naar bed gaat je minder bloot wordt gesteld aan prikkels. Kijk bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan niet naar een beeldscherm, drink geen cafeïne houdende dranken, doe rustig aan met alcohol en doe dingen waar je van ontspant.

Tip 4: Verlaag het stresshormoon met gezonde voeding

Een regelmatig en gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je lichaam beter met stress om kan gaan. Echter, de samenstelling is voor iedereen anders. De één reageert goed op koolhydraten, terwijl de ander meer behoefte heeft aan gezonde vetten. De één voelt zich beter met 3 gezonde maaltijden per dag, de ander verdeelt dit liever over 5 momenten op de dag. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende verse groente (250 gram per dag) en vers fruit (2 stuks per dag) binnenkrijgt. Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, vezels en mineralen die het cortisol in het lichaam verlagen.

Wat is jouw stresslevel?

Uiteraard zijn er meer oplossingen voor het minder ervaren van stress en het vergroten van je weerbaarheid. Welke oplossing voor jou werkt hangt af van onder andere de knelpunten in je leven. Simple Check helpt je graag op weg naar een leven waarin je meer kunt genieten van de dingen die je doet. Middels onze Health check geven wij inzicht in de manier waarop je met stress op de werkvloer omgaat en hoe je eventueel jouw stresslevel kunt verlagen en meer energie uit je werk  kunt halen. Mocht je benieuwd zijn naar wat wij voor je kunnen doen? Ons Simple Check Team vertelt je graag meer.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Omgaan met een storing of tegenslag door inzet van ‘de Cirkel van 8’

Iedereen ervaart wel eens een tegenslag. Een effectieve techniek om hiermee om te gaan is 'de cirkel van 8', veel gebruikt bij conflictbemiddeling en probleemoplossing. Deze tool helpt je jouw eigen rol en dynamiek te herkennen en erkennen, waardoor je inzicht krijgt in onderliggend gedrag en behoudt je een gevoel van verantwoordelijkheid en invloed. Hierdoor word je geen slachtoffer van de situatie en lukt het je om vanuit acceptatie te komen tot een passende oplossing.

4 juni, 2024

Positieve gezondheid met een vleugje duurzame inzetbaarheid

Positieve Gezondheid is een benadering die zowel binnen de gezondheidszorg als het onderwijs steeds meer aandacht krijgt. En dat is niet voor niets. Het blijkt dat door de focus te leggen op de mogelijkheden, de veerkracht en de zingeving van mensen, dit leidt tot meer gezondheid, welzijn en werkplezier. Daarnaast zorgt deze aanpak voor betere beheersing van zorgkosten en een effectieve samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen. Echter wordt deze benadering vooral toegepast op het verbeteren van de zorg en/of diensten, en in mindere mate richting de eigen medewerkers. En dat vinden wij zonde. Lees verder over onze innovatieve methode om Positieve Gezondheid te integreren met de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers.

28 mei, 2024

Hoe voer je een verzuimgesprek?

Verzuimgesprekken zijn een cruciaal onderdeel van effectief verzuimmanagement en dragen bij aan zowel het welzijn van medewerkers als de operationele efficiëntie van de organisatie. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland is ongeveer 5%, wat betekent dat elke dag 5 van de 100 werknemers niet aan het werk zijn. Verzuim draagt aanzienlijk bij aan de jaarlijkse kosten voor een bedrijf. Het is daarom enorm belangrijk om binnen een bedrijf aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Een effectief instrument hiervoor is het voeren van een goed en efficiënt verzuimgesprek. Een verzuimgesprek is gericht op het verminderen of terugdringen van verzuim én het bevorderen van het welzijn van medewerkers. Al met al dus een belangrijk onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Maar lang niet iedere werkgever of leidinggevende weet hoe je een effectief verzuimgesprek kunt voeren. Lees verder voor een aantal belangrijke tips.

27 mei, 2024