• min

De gezonde bedrijfskantine

Ruim vier miljoen Nederlanders lunchen regelmatig in een bedrijfskantine. Een gemiddelde lunch bestaat uit bruin brood met hartig beleg aangevuld met witte (zachte) broodjes, gefrituurde & zoete snacks, frisdrank of kleine hoeveelheden fruit. Producten die in een bedrijfskantine worden aangeboden. Een onderzoek van TNS NIPO naar de vitaliteit op de werkvloer toont aan dat 70% van de werknemers behoefte heeft aan een gezondere lunch. Het merendeel vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor wat in de kantine wordt aangeboden. Een gezonde bedrijfskantine is voor werkgevers dus een kans om een gezonde levensstijl bij hun werknemers te stimuleren.

Waaruit bestaat een gezonde bedrijfskantine?

Een gezonde kantine in het bedrijf heeft gevarieerde producten met een hoge voedingswaarde. Het aantal gezonde en ongezonde producten moet in balans zijn. Drank- en snackautomaten bijvoorbeeld kunnen naast minder gezonde producten, ook gezonde alternatieven aanbieden.

Het nut

Een gezond productassortiment heeft een positief effect op het voedingsgedrag van het personeel. Het werkt enthousiasmerend en daarnaast verhogen gezonde producten het energie level. Tevens zorgt het voor:

  1. een verhoging van de concentratie en de prestatie
  2. een gezondere levensstijl en minder vermoeidheid
  3. een gevarieerd eetpatroon
  4. een gezonde beleving, waardoor de waardering voor de werkgever stijgt

Leuk feitje over de psychologische impact van gezonde kantine in jouw bedrijf!

Een gezonde kantine kan de moraal en loyaliteit van werknemers verbeteren!

Onderzoek uit 2020, suggereert dat het bieden van gezonde voedselopties aan werknemers hen zich gewaardeerd en gesteund kan doen voelen door hun werkgever. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid, een verminderd risico op verloop en zelfs een betere betrokkenheid van werknemers!

Van ongezond naar gezond

Je denkt wellicht: ‘Goed idee, een voedzame bedrijfskantine, maar hoe krijg ik mijn personeel enthousiast?’ Hieronder geven wij een aantal tips:

  • Breng het personeel op de hoogte en benadruk de positieve kanten van een gezond productassortiment.
  • Creëer draagvlak door het personeel actief te betrekken. Breng de wensen en behoeften van de werknemers in kaart en geef daar gehoor aan.
  • Breng de huidige situatie van de bedrijfskantine in kaart. Schets in deze huidige situatie ook in hoeverre het toekomstige assortiment bij het bedrijf past. Middels de caloriechecker van het voedingscentrum kunnen werknemers de voedingswaarden van producten berekenen.
  • Voer de veranderingen in het productassortiment geleidelijk door.

Kortom: een investering in een gezonde kantine is een investering in energiek en fit personeel en daarmee een investering in het bedrijf!

Een gezonde kantine kan een onderdeel zijn van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Simple Check kan helpen bij het vormgeven hiervan. Wilt u hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Positieve gezondheid met een vleugje duurzame inzetbaarheid

Positieve Gezondheid is een benadering die zowel binnen de gezondheidszorg als het onderwijs steeds meer aandacht krijgt. En dat is niet voor niets. Het blijkt dat door de focus te leggen op de mogelijkheden, de veerkracht en de zingeving van mensen, dit leidt tot meer gezondheid, welzijn en werkplezier. Daarnaast zorgt deze aanpak voor betere beheersing van zorgkosten en een effectieve samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen. Echter wordt deze benadering vooral toegepast op het verbeteren van de zorg en/of diensten, en in mindere mate richting de eigen medewerkers. En dat vinden wij zonde. Lees verder over onze innovatieve methode om Positieve Gezondheid te integreren met de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers.

28 mei, 2024

Hoe voer je een verzuimgesprek?

Verzuimgesprekken zijn een cruciaal onderdeel van effectief verzuimmanagement en dragen bij aan zowel het welzijn van medewerkers als de operationele efficiëntie van de organisatie. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland is ongeveer 5%, wat betekent dat elke dag 5 van de 100 werknemers niet aan het werk zijn. Verzuim draagt aanzienlijk bij aan de jaarlijkse kosten voor een bedrijf. Het is daarom enorm belangrijk om binnen een bedrijf aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Een effectief instrument hiervoor is het voeren van een goed en efficiënt verzuimgesprek. Een verzuimgesprek is gericht op het verminderen of terugdringen van verzuim én het bevorderen van het welzijn van medewerkers. Al met al dus een belangrijk onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Maar lang niet iedere werkgever of leidinggevende weet hoe je een effectief verzuimgesprek kunt voeren. Lees verder voor een aantal belangrijke tips.

27 mei, 2024

Dankbaar zijn zorgt voor gelukkig zijn, óók op de werkvloer

Van dankbaar zijn word je gelukkiger, óók op de werkvloer. Het valt niet altijd mee om optimistisch en positief te blijven en te zijn, en dat komt zeker ook door de tijd waarin we leven. Toch werd dit in andere tijden ook zo ervaren en is dit niet iets wat alleen nu speelt. Ook vroeger werd gezegd en gedacht dat de tijd waarin men leefde niet de makkelijkste was. De term 'vroeger was alles beter' geldt zeker voor een langere periode dan alleen nu. Dus je kunt gerust stellen dat het altijd, te allen tijde, belangrijk is om te werken aan je mentale weerbaarheid. En een van die dingen die je daarbij helpen is aandacht te geven aan dankbaarheid. Want dankbaar zijn voor de dingen die wel goed gaan zorgen voor de lichtpuntjes in het leven. En als het je lukt om lichtpuntjes te blijven zien, ook als het niet zo meezit, kan dat veel opleveren. De positieve dingen in je leven blijven ervaren en opmerken en daar dankbaar voor zijn is niet alleen goed voor je eigen welzijn en jouw gezondheid, maar ook voor de sfeer op het werk en de prestaties van je team.

8 mei, 2024