• min

De gezonde bedrijfskantine

Ruim vier miljoen Nederlanders lunchen regelmatig in een bedrijfskantine. Een gemiddelde lunch bestaat uit bruin brood met hartig beleg aangevuld met witte (zachte) broodjes, gefrituurde & zoete snacks, frisdrank of kleine hoeveelheden fruit. Producten die in een bedrijfskantine worden aangeboden. Een onderzoek van TNS NIPO naar de vitaliteit op de werkvloer toont aan dat 70% van de werknemers behoefte heeft aan een gezondere lunch. Het merendeel vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor wat in de kantine wordt aangeboden. Een gezonde bedrijfskantine is voor werkgevers dus een kans om een gezonde levensstijl bij hun werknemers te stimuleren.

Waaruit bestaat een gezonde bedrijfskantine?

Een gezonde kantine in het bedrijf heeft gevarieerde producten met een hoge voedingswaarde. Het aantal gezonde en ongezonde producten moet in balans zijn. Drank- en snackautomaten bijvoorbeeld kunnen naast minder gezonde producten, ook gezonde alternatieven aanbieden.

Het nut

Een gezond productassortiment heeft een positief effect op het voedingsgedrag van het personeel. Het werkt enthousiasmerend en daarnaast verhogen gezonde producten het energie level. Tevens zorgt het voor:

  1. een verhoging van de concentratie en de prestatie
  2. een gezondere levensstijl en minder vermoeidheid
  3. een gevarieerd eetpatroon
  4. een gezonde beleving, waardoor de waardering voor de werkgever stijgt

Leuk feitje over de psychologische impact van gezonde kantine in jouw bedrijf!

Een gezonde kantine kan de moraal en loyaliteit van werknemers verbeteren!

Onderzoek uit 2020, suggereert dat het bieden van gezonde voedselopties aan werknemers hen zich gewaardeerd en gesteund kan doen voelen door hun werkgever. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid, een verminderd risico op verloop en zelfs een betere betrokkenheid van werknemers!

Van ongezond naar gezond

Je denkt wellicht: ‘Goed idee, een voedzame bedrijfskantine, maar hoe krijg ik mijn personeel enthousiast?’ Hieronder geven wij een aantal tips:

  • Breng het personeel op de hoogte en benadruk de positieve kanten van een gezond productassortiment.
  • Creëer draagvlak door het personeel actief te betrekken. Breng de wensen en behoeften van de werknemers in kaart en geef daar gehoor aan.
  • Breng de huidige situatie van de bedrijfskantine in kaart. Schets in deze huidige situatie ook in hoeverre het toekomstige assortiment bij het bedrijf past. Middels de caloriechecker van het voedingscentrum kunnen werknemers de voedingswaarden van producten berekenen.
  • Voer de veranderingen in het productassortiment geleidelijk door.

Kortom: een investering in een gezonde kantine is een investering in energiek en fit personeel en daarmee een investering in het bedrijf!

Een gezonde kantine kan een onderdeel zijn van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Simple Check kan helpen bij het vormgeven hiervan. Wilt u hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

12 stadia burn-out gedetailleerde uitleg

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

17 oktober, 2023

Zitten is het nieuwe roken, we zitten 85% van onze vrije tijd!

VPRO redacteur Katja de Bruin is het met de stelling ‘zitten is het nieuwe roken’ meer dan eens. Zij deed onderzoek naar het effect van het overmatig zitten en de resultaten zijn zorgwekkend. In haar boek ‘Zitten is het nieuwe roken’ gaat zij in op de gevolgen van het vele zitten en biedt diverse oplossingen. Door bijvoorbeeld vaker te gaan staan of een wandeling te maken, verklein je de kans op hart- en vaatziekten en heb je meer energie. De gezondheidsrisico’s die te veel zitten met zich mee brengen lijken nog niet bij iedereen bekend te zijn en daarom is het creëren van bewustwording meer dan nodig.

5 oktober, 2023

Tips goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

2 oktober, 2023