• min

Gelukkig voelen, 10 belangrijke vragen en 3 tips

Te midden van de chaotische stroom van het moderne bestaan verliezen we soms het kostbare contact met onszelf en onze innerlijke wereld. We worden meegesleept door de verplichtingen, verwachtingen en eisen van het dagelijks leven en verwaarlozen vaak het cruciale element van bewustwording. Echter, laten we niet vergeten dat bewustwording de hoeksteen vormt voor het bouwen van een leven van diepe balans en je gelukkig voelen.

Gelukkig door positieve herinneringen

Uit een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour, blijkt dat mensen die een positieve herinnering ophalen, gelukkiger worden dan mensen die een negatieve herinnering ophalen. En om in staat te zijn om op een positieve manier naar jezelf te kijken helpt het om hier af en toe bij stil te staan. Hoe kijk jij tegen jezelf en de wereld om je heen aan?

Vergroten zelfinzicht

Door meer zelfkennis ben je ook in staat om beter voor jezelf te zorgen. Dit leidt namelijk tot persoonlijk leiderschap. En wanneer je kunt handelen vanuit persoonlijk leiderschap voel je je sterker, vrijer en ben je meer in contact met het kiezen voor je eigen geluk.

Stel jezelf eens deze vragen:
  1. Ervaar je vaak de zware last van verantwoordelijkheid voor alles en iedereen in je omgeving?
  2. Reserveer je regelmatig een moment om jezelf waardering te geven, om jezelf te belonen met een compliment?
  3. Kun je jezelf toestemming geven om fouten te maken, en dit te zien als groei?
  4. Draag je de mening van anderen als een last op je schouders?
  5. Ben je iemand die het leven consequent vanuit een optimistisch perspectief benadert?
  6. Betrap je jezelf erop dat je vaak verstrikt raakt in gedachten van ‘moeten’ en ‘verplichtingen’?
  7. Beschouw je obstakels veelal als een uitdaging of als een probleem?
  8. Vind je dat je bedreven bent in het plaatsen van situaties in een breder perspectief?
  9. Ben je snel geneigd om te twijfelen aan de intenties en acties van anderen?
  10. Ben je goed in staat om dingen te accepteren wanneer zaken anders lopen dan je had gehoopt?

De antwoorden op deze vragen geven een helder zicht op de balans in je leven en jouw mentale weerbaarheid. Met andere woorden jouw vermogen om goed voor jezelf te kunnen zorgen vanuit je innerlijke kracht. Als je ontdekt dat sommige antwoorden je uitdagen of verontrusten, is het een onmiskenbaar teken dat deze specifieke aspecten aandacht verdienen.

Gun jezelf de tijd om te reflecteren op de volgende vragen voor het gelukkig voelen:
  1. Wat zijn de concrete stappen die je kunt nemen om deze aspecten van jezelf te veranderen?
  2. Hoe lang ben je je al bewust van deze patronen, en hoe hebben ze je welzijn beïnvloed?
  3. Ondervind je op dit moment hinder van deze patronen in je leven?
  4. Wat zou er kunnen gebeuren als je besluit om geen actie te ondernemen om ze aan te pakken?
  5. Wat voor innerlijke drempel moet je over voordat je besluit om je gedrag en je overtuigingen te veranderen?

Onthoud goed, geluk – en ook ongeluk – gaat over hoe je je voelt, niet over wie je bent. Je bent niet intrinsiek “gelukkig,” maar je bezit de kracht om je eigen geluk te cultiveren en te omarmen._ aldus Ellen Rentenaar adviseur Duurzame Inzetbaarheid en coach bij o.a. Simple Check

Bekijk ook onze andere blog over geluk: Geluk wat levert het op?

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/Hoe-voorkom-je-een-burn-out-preventie.png

Positief denken: een eigenschap die goed van pas komt om je gelukkig te voelen!

Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken. 

Waarom positief denken?
Probeer eens voor jezelf na te gaan waar jij aan denkt als je ‘s avonds in bed terugdenkt aan de dag. Denk je dan vooral aan de dingen die je niet goed hebt gedaan? Afspraken die niet zijn nagekomen? Of een samenwerking die niet lekker liep? 

Of sluit je de dag juist af met gedachten aan de wandeling die je hebt gemaakt in de pauze? De zon die zich eindelijk weer eens heeft laten zien? Of het leuke berichtje dat je kreeg van een vriend of familielid? Je kunt je vast wel voorstellen dat de eerstgenoemde gedachten een minder positief gevoel oproepen dan de daaropvolgende gedachten. 

Alles wat je aandacht geeft groeit
De manier waarop jij tegen dingen aankijkt en de gedachten die je ergens over hebt bepalen voor een groot deel hoe jij je ergens bij voelt. En wat je aandacht geeft groeit. Dus op het moment dat je vaker positieve gedachten hebt, zal je stemming als vanzelf ook positiever zijn. En bedenk dat positiviteit ook positiviteit aantrekt. Hoe positiever jij in het leven staat, hoe positiever jij het leven zult ervaren!  

3 Tips om positief te leren denken

  • Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent: door dit elke dag te doen train je jouw hersenen om een positieve focus te hebben. Daarnaast leer je hiermee om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Het kan zijn dat je in het begin moeite hebt om dingen te verzinnen, maar je zult merken dat dit makkelijker wordt naarmate je er langer mee bezig bent. Het hoeven ook zeker geen grote dingen te zijn. Dankbaarheid vinden in het kleine zal er juist voor zorgen dat je positiever in het leven komt te staan.
  • Herken negatieve gedachten en probeer ze om te buigen naar iets positiefs: probeer voor jezelf te achterhalen waar jouw valkuilen liggen met betrekking tot negatieve gedachten. Ben je bijvoorbeeld geneigd om vooral negatief over jezelf te denken? Of heb je enorme faalangst en ben je er daarom van overtuigd dat bepaalde dingen je nooit zullen lukken? Of zie jij bij alles altijd beren op de weg en haal je je allemaal doemscenario’s in je hoofd? Probeer dit bij jezelf te herkennen en schrijf dit op. Bekijk deze gedachten kritisch. Zijn ze realistisch? Of zijn ze misschien te zwart-wit geschetst. En welke positieve (of minder negatieve) gedachten zou je hier tegenover kunnen stellen? Inzicht is de eerste stap naar verandering en dit inzicht krijg je door deze gedachten voor jezelf uit te werken. Je zult zien dat je de negatieve gedachten steeds makkelijker zult herkennen en zult kunnen corrigeren naarmate je hier wat langer mee bezig bent. 
  • Koester jouw successen! Veel mensen zijn geneigd om zich vooral te richten op de doelen die ze hebben en dus datgene wat ze nog niet bereikt hebben. Maar probeer dit eens om te draaien. Wat is je allemaal wel gelukt? Hier aandacht aan besteden zal je zelfvertrouwen doen toenemen! 

“Wat wel belangrijk is om je te realiseren is dat proberen positief te denken niet betekent dat je alle negatieve gedachten en emoties moet proberen om te buigen. Alle emoties hebben een functie en willen gevoeld worden. Druk je de emoties weg, dan kan dit later voor problemen zorgen. Voel dus wel wat er gevoeld moet worden maar zonder er in te blijven hangen.” aldus Ellen Rentenaar

 

 

Maak kennis met onze workshop 'Vergroot je mentale weerbaarheid'

Meer weten over het vergroten van jouw mentale weerbaarheid? Onze workshop ‘vergroot je mentale weerbaarheid’ is speciaal ontworpen voor werkgevers die willen investeren in het welzijn en de productiviteit van hun medewerkers. In deze interactieve en inspirerende workshop leren de medewerkers waardevolle technieken en strategieën om veerkracht op te bouwen en beter om te gaan met uitdagingen en stress zowel op de werkplek als in de thuissituatie. Heb je interesse? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat je denkt ben je zelf!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023