Weet hoe jij je bloeddruk verlaagt2019-07-30T13:19:14+02:00

Project Description

bloeddruk

Weet hoe jij je bloeddruk verlaagt

Een op drie mensen heeft een te hoge bloeddruk. De kans dat jouw bloeddruk af en toe of zelfs regelmatig te hoog is, is dan ook aanwezig. Dankzij de aandacht voor preventie weten de meeste mensen wat hun bloeddruk is en laten we deze, indien nodig, regelmatig controleren. Dat velen hun bloeddruk onder controle houden is een belangrijke ontwikkeling. Een te hoge bloeddruk is namelijk één van de grootste oorzaken van hart- en vaatziekten. Vanaf de jaren 70 tot een aantal jaar geleden daalde het aantal mensen dat sterft aan hart- en vaatziekten gestaag. Toch publiceerde het RIVM onlangs een rapport waarin stond vermeld dat verwacht wordt dat het aantal hart- en vaatpatiënten de komende jaren gaat stijgen. Een resultaat die wij middels gedrag en genoeg beweging kunnen beïnvloeden.

Nog altijd zijn er mensen die niet weten hoe zij hun bloeddruk kunnen verlagen. Heb jij last van een te hoge bloeddruk en wil je ermee aan de slag?

Beweeg 30 minuten per dag

Om je bloeddruk te verlagen hoef jij jezelf niet elke dag in een drukke sportschool in het zweet te werken. 30 minuten beweging met een gemiddelde intensiteit per dag is voldoende om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast helpt voldoende beweging om te ontspannen. Een hoge bloeddruk wordt veelal veroorzaakt door stress en beweging zorgt voor vermindering van overtollig vet en een ontspannen geest.

Begin je net met sporten? Bouw het dan vooral langzaam op. Begin met 2 tot 3 keer per week en bouw dit langzaam uit naar elke dag.

Wist jij dat voldoende lichaamsbeweging ervoor zorgt dat de kans op vroegtijdig overlijden met 25% wordt verlaagd?

Trek de hardloopschoenen aan

Kies voor een activiteit die je hartslag verhoogt. Eén van de grote favorieten is het hardlopen in de buitenlucht. Het is belangrijk om rustig te beginnen en tussen het stevig wandelen één minuut hard te lopen. Op deze manier bouw je jouw conditie rustig op en je spieren raken gewend aan de sport. Het fijne van hardlopen is dat het je relatief weinig tijd kost. Trek een paar goede hardloopschoenen aan, zorg voor sportkleding dat lekker zit en ga de straat op.

Heb je behoefte aan een hardloopschema? Het internet staat vol met leuke, simpele trainingsschema’s. Ontdek je buurt en geniet van de buitenlucht.

Wist jij dat een banaantje op zijn tijd goed is voor je bloeddruk?

Neem een sprong in het diepe

Ben je geen sportliefhebber, maar moet je er aan geloven om je bloeddruk te verlagen? Dat kan misschien een beetje eng zijn, maar ook heel ontspannend. Heb je bijvoorbeeld al eens aan zwemmen gedacht? Tijdens het zwemmen train je onder andere je been-, arm- en rugspieren. Het is een goede cardio training, die gezond is voor je bloeddruk. Begin met 15 minuten baantjes zwemmen en probeer dit steeds langer vol te houden. Op deze manier wordt sporten voor jou letterlijk een sprong in het diepe.

Ga ook thuis aan de slag

Wil je jouw favoriete serie of sportwedstrijd niet missen? Je kunt natuurlijk ook thuis aan de slag. Op deze manier hoef je niet de deur uit en kom je toch aan je beweging. Denk vooral aan oefeningen waarbij je hartslag wordt verhoogd. Een kleine greep oefeningen die je thuis kunt uitvoeren:

  • 30 seconden jumping jacks. Sta met je voeten tegen elkaar en je armen gestrekt langs je lichaam. Gooi je armen omhoog en spring tegelijkertijd met je benen wijd en spring vervolgens terug in de startpositie.
  • 1 minuut touwtje springen. Je hart gaat het snelst kloppen als je zo snel mogelijk achter elkaar springt. Hierdoor komt ook de vetverbranding opgang.
  • 30 seconden knieheffen. Het is tijdens deze oefening belangrijk je knieën zo hoog mogelijk op te trekken, wanneer je van je ene been op de andere te springt.
  • 1 minuut de trap op en neer rennen. Ren zo snel mogelijk de trap op en af. Heb je geen trap? Gebruik dan je stoel of bank.

Tussen de oefeningen door kun je 10 seconden rust houden. Probeer de oefeningen steeds langer vol te houden, waardoor je jezelf blijft uitdagen. Voor een gewenst resultaat dien je de oefeningen gedurende 15 minuten lang te herhalen.

Fit, Fitter, Fitst

Je zult merken dat hoe vaker je de oefeningen uitvoert, hoe fanatieker je wordt en hoe makkelijker de oefeningen worden. Naast dat je fitter wordt, zal je bloeddruk dalen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Met simpele, korte oefeningen kun je al een groot verschil maken. Vooral omdat blijkt dat we onze tijd voor het grote deel zittend doorbrengen. Er zijn genoeg opties om aan je minimale beweging van 30 minuten per dag te komen. Voorkom dat je bloeddruk te hoog wordt of zelfs verder stijgt en kom in beweging!

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]