Nederland is kampioen zitten
Je hebt het vast wel voorbij zien komen; Nederland is ‘Europees kampioen zitten’. Van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zit 26% meer dan 8,5 uur gemiddeld per dag. De rest van de EU zit 11% gemiddeld langer dan 8,5 uur. Dit heeft TNO onderzocht. En dit vele zitten is niet goed voor onze gezondheid. In 2022 zaten werkenden gemiddeld 8,9 uur per dag . Het grootste deel van deze tijd is tijdens het werk. Er zijn uiteraard grote verschillen tussen beroepsgroepen en sectoren. In de financiële en ICT-sector zitten ze het meest; respectievelijk 7 en 6,8 uur. De sectoren waar het minst wordt gezeten zijn handel (3,4 uur), landbouw (3,2 uur) en horeca (1,3 uur).
Weinig bewegen is ongezond
Hart- en vaatziekten
Zoals gezegd, dit langdurig zitten is verre van gezond, zo wordt het risico verhoogt op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Zo blijkt uit een onderzoek van de gezondheidsraad. Alle reden dus om hier regelmatig bij stil te staan. Of nou eigenlijk om hiermee aan de slag te gaan!
Tijd voor actie

Hoe hou je het vol om regelmatig te blijven bewegen? 5 tips
Voldoende bewegen
Veel van ons weten vaak best wel dat voldoende bewegen echt heel belangrijk is voor je gezondheid. En dan gaat het over om zowel dagelijks, op je werk, ieder uur elke 30 minuten even op te staan (dus 2x per uur) als over de beweegrichtlijn die stelt dat je minstens 150 minuten per week moet bewegen (matig intensieve inspanning), verspreid over diverse dagen. En veel van ons nemen zich dan ook meerdere keren per jaar voor om vooral ‘meer te gaan bewegen!’ Maar ja, de vraag is dan vaak, ‘Hoe hou je dat vol?’
Het is in ieder geval belangrijk om je te realiseren dat het helemaal niet zo gek is dat het zo moeilijk is om daadwerkelijk meer te blijven bewegen. En het is dan ook belangrijk om niet gefrustreerd of teleurgesteld te raken op het moment dat het niet meer lukt. Door er aandacht voor te hebben weet je in ieder geval dat je het belangrijk vindt en weet je dat het vaak wat langer duurt voordat het echt een onderdeel is van je leefstijl. Zodra je bijvoorbeeld een griep krijgt, of je hebt last van veel afleiding of werkdruk, is sporten vaak het eerste wat minder prioriteit krijgt. En juist die denkwijze moet je zien te doorbreken. Hoe druk je het ook hebt en hoe lang je er ook ‘uit’ bent geweest doordat je niet fit genoeg was, het is zo belangrijk om dit weer als onderdeel van je leefstijl op te pakken. Onderstaand hebben we de belangrijkste tips voor je verzameld. Lees ze rustig door en start daarna meteen door even op te staan en wat te drinken voor jezelf te pakken. Veel succes! En vooral veel plezier!
Vijf tips om het vol te houden:
Tip 1: Wie wil, zoekt naar mogelijkheden
Motivatie is en blijft het allerbelangrijkst om een voornemen vol te houden. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je meer wilt bewegen. Wat motiveert jou het meest? Wat is je doel? Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag dan of iemand je helpt jouw doel te bereiken. Het samen opstellen en uitvoeren van een plan zorgt voor nieuwe inzichten en creatieve ideeën. Het gezegde luidt niet voor niets: ‘Samen sta je sterk’.
Tip 2: Maak je voornemen helder en concreet
Maak je voornemen praktisch uitvoerbaar en daardoor haalbaar. Met een concreet plan heb je voor ogen wat je wilt bereiken, waardoor je gericht aan de slag kan. Op deze manier zeg je niet alleen dat je meer gaat bewegen, maar je doet het ook. Het is belangrijk om jezelf af te vragen op wat voor manier je meer wilt bewegen, welke (andere) vorm van beweging dan sporten je kan helpen en hoeveel tijd je eraan wilt besteden.
Tip 3: Houd je resultaten bij
Er zijn tegenwoordig genoeg leuke apps die bijhouden welk effect jouw bewegingspatroon op je gezondheid heeft. De ‘7 minute workout’, ‘Runkeeper’ en ‘Beter’ zijn enkele voorbeelden die je motiveren meer te bewegen, doelen te formuleren en die je inzicht geven in resultaten. Hierdoor blijf je geïnspireerd om jouw grenzen te verleggen en zorg je ervoor dat je jezelf blijft uitdagen.
Tip 4: Maak van bewegen een gewoonte
Beweeg op een vast moment van de dag: in de ochtend, middag of avond, voor of na het eten, voor of na het werk. Door bewegen onderdeel te maken van je dagritme en te koppelen aan een tijdstip vergroot je de kans dat het een gewoonte wordt. Je kunt naar de sportschool, een rondje hardlopen of kiezen voor planken, sit ups en squats. Zet het in je agenda, net zoals je andere afspraken. Voor je het weet zit het in je systeem.
Tip 5: Zorg dat je het leuk blijft vinden, beloon jezelf
Je ziet de tip ‘neem de trap in plaats van de lift’ regelmatig voorbij komen. Ondanks dat we met deze standaardtips worden overspoeld, kan het geen kwaad om ze regelmatig door te nemen. Maak daarom een lijst met manieren waarop je elke dag extra kunt bewegen. Op deze manier houd jij jezelf zonder moeite gezond. Regelmatig drinken halen voor collega’s, een wandeling in je pauze, fietsend/lopend naar het station: de manieren om meer te bewegen liggen vaak dichterbij dan je denkt.
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd? Kijk dan ook eens naar onze workshop ‘Loop je Fit’. Tijdens de “loop je fit training” van Simple Check combineren wij de voordelen van lichaamsbeweging en teambuilding. Door samen te bewegen, stimuleren we niet alleen de fysieke gezondheid, maar bevorderen we ook een positieve en energieke werkomgeving.
Onthoud dat je volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen met 30 minuten per dag matig intensieve beweging jezelf al gezond houdt. Hierbij kun je denken aan fietsen, wandelen, huishoudelijk werk of tuinieren. Alle beweegmomenten die daar bij komen, houden je extra fit, energiek en sterk!Jeffrey Schilder - Manager Vitaliteitsprogramma's
Simple Check