• min

Herken de signalen van de 12 stadia van een burn-out

Burn-out komt voor in veel verschillende maten of vormen. Zo praat men soms van ‘overspannen’, ‘opgebrand’ of ‘overwerkt’. En van de veel voorkomende “ik kan niet wachten op mijn vakantie” tot de serieuze burn-out waarbij je een half jaar (of langer) hersteltijd nodig hebt om je leven weer op de rails te krijgen. De passende respons op verschillende vormen van stadia burn-out, is erg verschillend. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. In onderstaand artikel worden de 12 stadia besproken en staan belangrijke tips om mee aan de slag te gaan.

Op tijd voorkomt veel verlies van kostbare energie

In een Amerikaans wetenschappelijk artikel worden 12-stadia van een burn-out  beschreven door de grondleggers van de burn-out behandeling; psychologen Herbert Freudenberger en Gail North

Juist omdat het begrip Burn-out niet alles zegt over hoe het met iemand (of met jezelf) gaat en om op de juiste manier te kunnen handelen is het herkennen van deze verschillende stadia van een burn-out interessant. Op tijd reageren en de juiste stappen nemen kan vaak zorgen voor een sneller herstel of juist het voorkomen van erger. 

12 Stadia:

1. De dwang om jezelf te bewijzen; Je hebt constant de neiging om jezelf te bewijzen. De meest enthousiaste medewerkers, die vaak ‘makkelijk’ de verantwoordelijkheid voelen en het dan ook op zich nemen, zijn hier gevoelig voor. Ook kan onzekerheid hier een belangrijke rol spelen.

2. Harder werken dan nodig is; Hierbij mis je de vaardigheid om je te realiseren en beseffen dat wanneer het genoeg is. Dus wanneer je over je eigen grenzen gaat. Je werkt vaak langer door en in een hoog tempo, wellicht sneller dan je collega’s. Nee zeggen is niet iets wat je makkelijk doet.

3. Geen behoefte aan andere dingen; Je merkt dat je onrustig slaapt en dat je eetpatroon is verstoord. En dit is dan al een langere tijd zo. Ook heb je minder sociale contacten, omdat je minder energie hebt om iets af te spreken.

4. Doorschuiven van problemen; Problemen die je ervaart en tegenkomt worden doorgeschoven, omdat je geen oplossing ziet. Ook voel je je enigszins bedreigd, paniekerig en/of opgejaagd.

5. Geen aandacht voor datgene wat belangrijk voor je is; Waardebeleving verschuift, je hebt minder of geen tijd voor familie en vrienden. En ook hobby’s worden minder belangrijk. Dit alles omdat het veel tijd van je vraagt.

6. Ontkennen van problemen; Je hebt geen tijd voor de problemen van mensen om je heen. Je merkt dat je een korter lontje hebt. Je ervaart het als irritant of dom, lui of ongedisciplineerd gedrag. Problemen worden zo gezien als gevolg van tijdsdruk en te veel werk en je hebt het idee dat je daar geen invloed op hebt.

7. Terugtrek fase; Je sociale leven wordt steeds kleiner en je hebt het gevoel dat je werkdruk en/of stress moet onderdrukken om toch aan je rust te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je slaappillen neemt, of alcohol drinkt om hier mee om te kunnen gaan.

8. Gedragsverandering; Inmiddels zijn er mensen uit je (directe) omgeving die veranderingen bij je opmerken. Zelf heb je dit vaak niet of onvoldoende in de gaten. Of vind je het lastig om hier aandacht aan te geven omdat je geen oplossing ziet.

9. Depersonalisatie of vervreemding; Jouw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen wordt steeds minder of ontbreekt volledig. Daarnaast verlies je vaak respect voor de mensen om je heen. Je bent je niet meer bewust van je eigen behoeftes en weet niet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.

10. Leeg gevoel van binnen; Je voelt je leeg van binnen. Dit kan ook betekenen dat je je eenzaam en alleen voelt omdat niemand je echt begrijpt. Om dit gevoel de baas te blijven ben je op zoek naar activiteiten zoals eten (veelal ongezond), seks, medicatie, alcohol of drugs.

11. Sombere/depressieve gevoelens ; Je voelt je verloren, onzeker en alleen. De toekomst voelt onzeker en het lukt je niet of nauwelijks om beslissingen te nemen. 

12. Burn-out; Je stort in. Zowel mentaal als fysiek voel je je ‘op’. Je hebt (bijna) geen energie meer. De symptomen van een burn-out verschillen per individu. Maar de grootste overeenkomst zit vooral in het feit dat je snel uit balans bent, je constant moe voelt, weinig zorgeloze momenten kent en niet meer kunt genieten.

Natuurlijk wil je deze verzwaring van stadia voorkomen. De manier om dit te realiseren is om aandacht en bewustwording te creëren voor de eerste symptomen, in plaats van deze als een onvermijdbaar onderdeel van het professionele leven te zien.

Hoe eerder je een symptoom constateert en hier mee aan de slag gaat, hoe beter en sneller de verbetering en het resultaat. Al deze symptomen zijn namelijk indicatoren voor de toekomst. Denk hier dus niet te makkelijk over. Zie ook onze blog “Herken Burn-out“, om op tijd eerste symptomen van een burn-out te herkennen.

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/vb2-e1710249461376.jpeg

Wat als de emmer is overgelopen? Ga dan –als je dit nog niet gedaan hebt- naar de huis- of bedrijfsarts. Die kan in kaart brengen of er daadwerkelijk sprake is van een burn-out. Samen maak je vervolgens een plan om aan je herstel te werken. 

Simple Check werkt samen met een aantal gespecialiseerde coaches op het gebied van burn-out en burn-out preventie

Er zijn veel coaches gespecialiseerd in dit onderwerp. Ook Simple Check werkt met een aantal specialisten op dit gebied. Heb je vragen? Of interesse in een gratis intakegesprek met een van onze coaches? Neem gerust contact met ons op. Tijdens het intakegesprek kun je kennismaken met de coach, de werkwijze én kijken of er een klik is met deze coach. Dit is cruciaal wanneer het gaat over het behalen van het gewenste resultaat.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Positieve gezondheid met een vleugje duurzame inzetbaarheid

Positieve Gezondheid is een benadering die zowel binnen de gezondheidszorg als het onderwijs steeds meer aandacht krijgt. En dat is niet voor niets. Het blijkt dat door de focus te leggen op de mogelijkheden, de veerkracht en de zingeving van mensen, dit leidt tot meer gezondheid, welzijn en werkplezier. Daarnaast zorgt deze aanpak voor betere beheersing van zorgkosten en een effectieve samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen. Echter wordt deze benadering vooral toegepast op het verbeteren van de zorg en/of diensten, en in mindere mate richting de eigen medewerkers. En dat vinden wij zonde. Lees verder over onze innovatieve methode om Positieve Gezondheid te integreren met de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers.

28 mei, 2024

Hoe voer je een verzuimgesprek?

Verzuimgesprekken zijn een cruciaal onderdeel van effectief verzuimmanagement en dragen bij aan zowel het welzijn van medewerkers als de operationele efficiëntie van de organisatie. Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland is ongeveer 5%, wat betekent dat elke dag 5 van de 100 werknemers niet aan het werk zijn. Verzuim draagt aanzienlijk bij aan de jaarlijkse kosten voor een bedrijf. Het is daarom enorm belangrijk om binnen een bedrijf aandacht te besteden aan het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Een effectief instrument hiervoor is het voeren van een goed en efficiënt verzuimgesprek. Een verzuimgesprek is gericht op het verminderen of terugdringen van verzuim én het bevorderen van het welzijn van medewerkers. Al met al dus een belangrijk onderdeel van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Maar lang niet iedere werkgever of leidinggevende weet hoe je een effectief verzuimgesprek kunt voeren. Lees verder voor een aantal belangrijke tips.

27 mei, 2024

Dankbaar zijn zorgt voor gelukkig zijn, óók op de werkvloer

Van dankbaar zijn word je gelukkiger, óók op de werkvloer. Het valt niet altijd mee om optimistisch en positief te blijven en te zijn, en dat komt zeker ook door de tijd waarin we leven. Toch werd dit in andere tijden ook zo ervaren en is dit niet iets wat alleen nu speelt. Ook vroeger werd gezegd en gedacht dat de tijd waarin men leefde niet de makkelijkste was. De term 'vroeger was alles beter' geldt zeker voor een langere periode dan alleen nu. Dus je kunt gerust stellen dat het altijd, te allen tijde, belangrijk is om te werken aan je mentale weerbaarheid. En een van die dingen die je daarbij helpen is aandacht te geven aan dankbaarheid. Want dankbaar zijn voor de dingen die wel goed gaan zorgen voor de lichtpuntjes in het leven. En als het je lukt om lichtpuntjes te blijven zien, ook als het niet zo meezit, kan dat veel opleveren. De positieve dingen in je leven blijven ervaren en opmerken en daar dankbaar voor zijn is niet alleen goed voor je eigen welzijn en jouw gezondheid, maar ook voor de sfeer op het werk en de prestaties van je team.

8 mei, 2024