• min

Herken een burn-out

We zijn ons meer bewust van wat we eten en drinken en proberen te zorgen voor voldoende beweging. Tenminste dat is, naar ons idee, de trend. We hebben het idee dat we door aandacht te besteden aan onze fysieke gezondheid goed voor onszelf zorgen. Op deze manier denken we in balans te zijn en te blijven. Toch zijn wij van Simple Check overtuigd dat hier een belangrijke schakel wordt overgeslagen. Het is minstens zo belangrijk om mentaal goed voor jezelf te (kunnen) zorgen; dat je weet welke keuzes je maakt en zou moeten maken. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat?

Alles begint bij zelfinzicht - Herken een burn-out

Inzicht in wat je voelt, inzicht in je gedrag (richting anderen en vooral jezelf) en inzicht in waar je gelukkig van wordt, helpen je om beslissingen te nemen. Om hier een helder beeld van te krijgen, is het belangrijk om tijd voor jezelf vrij te maken. Door alleen te zijn of een persoonlijk gesprek over jezelf aan te gaan, kun je jouw gedachten op een rij zetten en nagaan wat echt belangrijk voor je is. Het is belangrijk om regelmatig goed naar jezelf te kijken en open over jezelf te praten. Wij zien dat velen daar te laat mee beginnen, waardoor ze volledig onderuit gaan. Ze worden ziek, depressief, oververmoeid of raken uit balans. Om dit te voorkomen is het zaak om de eerste signalen van oplopende stress bij jezelf op tijd te herkennen. Hoe eerder je klachten herkent, des te sneller je ermee aan de slag kunt gaan.

Herken symptomen van teveel stress

Wanneer stress de overhand neemt, voel je dit aan je lichaam. Spierpijn, nek- en rugpijn, hoofdpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, slaapproblemen en bij weinig inspanning veel zweten, zijn tekenen dat je jouw grenzen voorbij gaat. Daarnaast kun je:

 • je angstig en onrustig voelen
 • sneller geëmotioneerd en geïrriteerd raken
 • last hebben van stemmingswisselingen, besluiteloosheid en somberheid
 • meer trek krijgen in roken, alcohol en ongezond eten
 • minder onthouden en je slechter concentreren
 • vaker impulsief gedrag vertonen, waardoor je nog meer energie verbruikt en niet aan jouw situatie hoeft te denken. Je kunt je ook juist van anderen gaan afzonderen.

Echter, voor ieder is één signaal het meest kenmerkend. Wanneer jij stressgerelateerde signalen bij jezelf herkent, ben je beter in staat om je stressniveau onder controle te houden.

Krijg inzicht in de impact van jouw werkzaamheden

De arbeidsbelasting speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van teveel stress. Vooral wanneer:

 • het werk emotioneel veel van je vraagt
 • je het lastig vindt om samen of alleen te werken
 • twijfels hebt bij het nut van jouw werkzaamheden
 • werkzaamheden jouw privé leven verstoren
 • de werkdruk te hoog is

Daarnaast speelt persoonlijke aanleg een rol in het ontstaan van teveel stress. De één raakt sneller burn-out dan de ander. Mensen die aanleg hebben, zijn over het algemeen zeer loyaal, trouw, integer en leggen de lat hoog voor zowel zichzelf als hun omgeving. Prachtige eigenschappen die tevens een valkuil kunnen zijn.

Burn-out herkennen bij anderen

Bij anderen is een burn-out alleen af te lezen uit gedragsveranderingen die van buitenaf waarneembaar zijn. We kunnen immers niet zien hoe de ander zich voelt. Wanneer het je opvalt dat iemand zich anders gedraagt, kunnen de volgende verschijnselen een signaal zijn van een burn-out:

 • verslonzing van zichzelf of van het werk
 • gebrek aan humor, creativiteit, solidariteit en flexibiliteit
 • contact via de mail in plaats van fysiek of telefonisch te laat komen en vroeg weggaan
 • verminderde productiviteit

Als je teveel spanning ervaart, is het een logisch gevolg dat je de hakken in het zand zet en de betrokkenheid bij de organisatie vermindert. Op deze manier probeer je jezelf te beschermen, vaak zonder dat je het bewust doorhebt. Het is een vanzelfsprekende reactie op jouw gemoedstoestand. Het is immers hoog tijd dat de spanning minder wordt, voordat hij zodanig hoog oploopt dat het ten koste gaat van jouw gezondheid.

Lees onze blog: Hoe voorkom je een burn-out? om ervoor te zorgen dat je blijft genieten van de dingen die je doet.

Ben jij HR-professional en wil je meer informatie ontvangen over het verhogen van de duurzame inzetbaarheid van personeel? Herken tijdig zowel lichamelijke als psychische klachten en grijp de kans om hier adequaat op te reageren.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventie van hart en vaatziekten – 9 krachtige strategieën voor een ultiem hartgezondheid

Ontvang de laatste inzichten over hart en vaatziekten preventie. Ontdek 10 krachtige strategieën voor een gezond hart. Leer van externe gegevensbronnen en neem preventieve maatregelen voor een sterk cardiovasculair systeem.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

Zo zet je stress om in creativiteit, energie en zelfvertrouwen

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan ben je op de juiste plek beland. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel dieper. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023