• min

Geen geld toch sporten

Er bestaat geen twijfel over dat bewegen erg belangrijk is. De Gezondheidsraad heeft in 2017 aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een advies uitgebracht over beweegrichtlijnen. Deze zijn gebaseerd op een analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van beweging. In de richtlijnen voor volwassenen en ouderen staat beschreven dat het belangrijk is om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over diverse dagen. Daarnaast is het goed om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Nu kunnen wij ons goed voorstellen dat dit voor sommigen een uitdaging kan zijn. Niet iedereen heeft het geld om een sportschoolabonnement te nemen. Maar onthou: waar een wil is, daar is een weg. Laat je inspireren door de volgende tips om met geen geld toch sporten!

Geen geld toch sporten -Springtouwen

We beginnen natuurlijk met de leukste. Old-school springtouwen! Het rakelt niet alleen jeugdherinneringen op; het is ook een laagdrempelige manier om je hele lichaam op een intensieve manier in beweging te krijgen.Tel je sprongen en je zult zien dat je motivatie steeds meer toeneemt om het aantal te verbeteren.

Skaten is een heerlijke sport met een laag budget

Heb je nog ergens die vergeten skates in de kast liggen? Stof ze af, want het is tijd om weer de frisse lucht in te gaan en te genieten van een verkwikkende skatesessie! Het gevoel van de wind in je haren, de spanning van snelheid en de vrijheid van beweging maken skaten niet alleen een geweldige sport, maar ook een fantastische manier om aan je bewegingsdoelen te werken.

Wanneer je op je skates staat, is elke straat of fietspad een potentieel avontuur. Of je nu kiest voor een ontspannen rit door het park of een meer uitdagende route door de buurt, skaten is een uitstekende manier om aan je cardiovasculaire gezondheid te werken, je beenspieren te versterken en die overtollige calorieën te verbranden. Het beste van alles is dat het leuk is, dus je merkt nauwelijks dat je aan het sporten bent.

Hardlopen

Een bekende sport die veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zoals het verbeteren van uithoudingsvermogen, ontstressend en spierversterkend. Je kunt op verschillende manieren hardlopen: intervaltraining, duurloop, tempoloop of gewoon vrije training.

Fietsen

Pak je fiets en doe eens een intervaltraining. Bijvoorbeeld: 30 seconden 15 km/u, 20 seconden 20 km/u. Herhaal dit steeds. Doe dit 10 minuten of langer. Heb je geen kilometerteller? Probeer het dan in te schatten door eerst in een normaal tempo te fietsen en daarna versneld te fietsen, etc.

Thuis fitness

Geen zin/tijd/geld voor een fitnessabonnement? Geen probleem! Een eigen mini-fitness kan net zo handig zijn. Met een fitnessmatje, gewichtjes en bijvoorbeeld een fitnessbal of weerstandsbanden kom je al een heel eind. Maak het nog leuker door samen met een sportmaatje de oefeningen uit te voeren. Mocht het je interessant lijken om thuis aan fitness te doen, dan kun je ook eens kijken op de website van Thuis Atleet. Deze website staat helemaal in het teken van thuis aan de slag gaan met jouw gezondheid, fitness en lifestyle.

Traplopen

Traplopen is een geweldige oefening. Weet je een redelijk hoge trap in de buurt? Dribbelen maar! Hoe vaak kun je in 10 minuten tijd de trap op en neer rennen? (of twee keer 5 minuten met een pauze). Je bepaalt zelf het tempo. Houd het aantal trappen bij voor jezelf, en probeer elke keer je record te verbreken. Goed voor je uithoudingsvermogen, been- en bilspieren. Let wel op bij nat weer, dan kan het glad zijn. Je kunt natuurlijk ook altijd de trap in huis gebruiken.

Bovendien, als je van meer variatie houdt, overweeg dan om wandelen toe te voegen aan je routine. Het is een low-impact activiteit die geschikt is voor alle fitnessniveaus. Neem de tijd om de natuur te verkennen, geniet van de frisse lucht en versterk tegelijkertijd je spieren. Een win-win voor je fysieke en mentale welzijn.

Veiligheid bij het sporten

Voordat je begint met sporten is het erg belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Sieraden af, zorg voor sportkleding en goede schoenen. Dit laatste is belangrijk bij het voorkomen van blessures. Heb je momenteel blessures? Houd hier rekening mee, jij kent je eigen lichaam het beste. Bij twijfel of je een bepaalde sport mag uitoefenen, contact je huisarts of fysiotherapeut.

Heel veel sportplezier gewenst! 

We hebben ook nog een leuke blog over: de voordelen van sporten!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023