Voedselintolerantie of -allergie
Allergie
Wat veel mensen denken is dat een intolerantie hetzelfde is als een allergie, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van iemand heel heftig op bepaalde eiwitten: ook wel allergische reactie genoemd. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Dus als je allergische bent voor bijvoorbeeld pinda’s, is het pinda-eiwit een allergeen. Wanneer iemand met een pinda-allergie het pinda-eiwit binnenkrijgt, gaat het lichaam gelijk de strijd aan met deze stof. Het lichaam maakt dan antistoffen aan en er komt histamine vrij. Door de stof histamine krijg je dan de allergische klachten, zoals irritaties aan de huid, ogen, luchtwegen, maagdarmkanaal en hart- en vaatklachten.
Intolerantie
Zoals je hierboven al las is een voedselintolerantie weer anders dan een allergie. Een voedselintolerantie is namelijk een niet-allergische reactie op voeding. Wat anders hieraan is, is dat wanneer je ergens intolerant voor bent je een bepaald enzym in je lichaam mist. Dit enzym moet weer een bepaalde stof verwerken in het lichaam. Er komen dus intolerantie klachten wanneer je dit enzym mist en het lichaam de stof die het enzym verwerkt, niet kan verwerken. Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam het enzym lactase niet of te weinig aan. Lactase is een enzym die voor de vertering van melksuiker(lactose) zorgt. Wanneer dit enzym niet genoeg aanwezig is heeft iemand dus een lactose-intolerantie en krijgt last van klachten als winderigheid, diarree, verstoppingen en buikpijn. Daarnaast kan een intolerantie ook ontstaan door stoffen die al in het voedsel zitten, zoals histamine of tyramine. Voedingsmiddelen waarvan je intolerantie klachten krijgt, worden ‘triggers’ genoemd.
Contact
Wil je meer weten over wat Simpel Check kan doen voor jou en jouw organisatie op het gebied van gezondheid en vitaliteit? Neem dan contact met ons op.