• min

Voedselintolerantie

Glutenvrij, lactosevrij, pindavrij, notenvrij en sojavrij. Je hebt er vast eerder van gehoord. Deze uitdrukkingen staan vaak op verpakkingen, zodat mensen met een voedselintolerantie weten of ze het product wel of niet kunnen eten. Maar wat houdt een voedselintolerantie precies in, wat is de relatie met allergie, wat doet het met je en wat kan Simple Check hierin betekenen? In deze blog komen al deze vragen aan bod en krijg je meer inzicht in waar je op moet letten.

Voedselintolerantie of -allergie

Allergie

Wat veel mensen denken is dat een intolerantie hetzelfde is als een allergie, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van iemand heel heftig op bepaalde eiwitten: ook wel allergische reactie genoemd. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Dus als je allergische bent voor bijvoorbeeld pinda’s, is het pinda-eiwit een allergeen. Wanneer iemand met een pinda-allergie het pinda-eiwit binnenkrijgt, gaat het lichaam gelijk de strijd aan met deze stof. Het lichaam maakt dan antistoffen aan en er komt histamine vrij. Door de stof histamine krijg je dan de allergische klachten, zoals irritaties aan de huid, ogen, luchtwegen, maagdarmkanaal en hart- en vaatklachten.

Intolerantie

Zoals je hierboven al las is een voedselintolerantie weer anders dan een allergie. Een voedselintolerantie is namelijk een niet-allergische reactie op voeding. Wat anders hieraan is, is dat wanneer je ergens intolerant voor bent je een bepaald enzym in je lichaam mist. Dit enzym moet weer een bepaalde stof verwerken in het lichaam. Er komen dus intolerantie klachten wanneer je dit enzym mist en het lichaam de stof die het enzym verwerkt, niet kan verwerken. Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam het enzym lactase niet of te weinig aan. Lactase is een enzym die voor de vertering van melksuiker(lactose) zorgt. Wanneer dit enzym niet genoeg aanwezig is heeft iemand dus een lactose-intolerantie en krijgt last van klachten als winderigheid, diarree, verstoppingen en buikpijn. Daarnaast kan een intolerantie ook ontstaan door stoffen die al in het voedsel zitten, zoals histamine of tyramine. Voedingsmiddelen waarvan je intolerantie klachten krijgt, worden ‘triggers’ genoemd.

Contact

Wil je meer weten over wat Simpel Check kan doen voor jou en jouw organisatie op het gebied van gezondheid en vitaliteit? Neem dan contact met ons op.

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023