Voedselintolerantie of -allergie
Allergie
Wat veel mensen denken is dat een intolerantie hetzelfde is als een allergie, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van iemand heel heftig op bepaalde eiwitten: ook wel allergische reactie genoemd. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Dus als je allergische bent voor bijvoorbeeld pinda’s, is het pinda-eiwit een allergeen. Wanneer iemand met een pinda-allergie het pinda-eiwit binnenkrijgt, gaat het lichaam gelijk de strijd aan met deze stof. Het lichaam maakt dan antistoffen aan en er komt histamine vrij. Door de stof histamine krijg je dan de allergische klachten, zoals irritaties aan de huid, ogen, luchtwegen, maagdarmkanaal en hart- en vaatklachten.
Voedselintolerantie
Zoals je hierboven al las is een voedselintolerantie weer anders dan een allergie. Een voedselintolerantie is namelijk een niet-allergische reactie op voeding. Wat anders hieraan is, is dat wanneer je ergens intolerant voor bent je een bepaald enzym in je lichaam mist. Dit enzym moet weer een bepaalde stof verwerken in het lichaam. Er komen dus intolerantie klachten wanneer je dit enzym mist en het lichaam de stof die het enzym verwerkt, niet kan verwerken. Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam het enzym lactase niet of te weinig aan.
Lactase is een enzym die voor de vertering van melksuiker(lactose) zorgt. Wanneer dit enzym niet genoeg aanwezig is heeft iemand dus een lactose-intolerantie en krijgt last van klachten als winderigheid, diarree, verstoppingen en buikpijn. Daarnaast kan een intolerantie ook ontstaan door stoffen die al in het voedsel zitten, zoals histamine of tyramine. Voedingsmiddelen waarvan je intolerantie klachten krijgt, worden ‘triggers’ genoemd.
Oorzaken voedselintoleranties
Er zijn drie oorzaken die voedselintoleranties kunnen veroorzaken, zo heb je enzymdeficiënties, farmacologische reactie en overige overgevoeligheidsreacties. Allemaal ingewikkelde termen zoals je al ziet, daarom zullen wij ze één voor één met je doornemen.
Enzymdeficiënties
Wanneer je een voedselintolerantie hebt met als oorzaak enzymdeficiëntie, betekent dit dat je een tekort hebt aan een enzym of deze helemaal niet hebt.
Hierboven is dit ook al een klein beetje uitgelegd aan de hand van een voorbeeld over lactose-intolerantie, maar wij gaan er iets dieper op in. Een enzym is een eiwit in het lichaam dat een bepaalde reactie versnelt. Bepaalde enzymen zijn nodig om bepaalde voedingsstoffen af te breken. Als dit enzym niet afwezig is kan het lichaam de voedingsstof niet afbreken en kan dit klachten veroorzaken. Wanneer een enzym een beetje voorkomt in het lichaam, kan de voedingsstof dus wel in kleine hoeveelheden genuttigd worden, maar te veel zorgt ook weer voor klachten. Enzymdeficiënties zijn erfelijk en kunnen daarnaast ook ontstaan wanneer je ouder wordt
Farmacologische reactie
Een andere oorzaak is farmacologische reactie. Wanneer je een farmacologische reactie hebt op voedsel, komt dit doordat je lichaam een reactie geeft op de werking van een voedingsstof. Je lichaam reageert abnormaal op deze voedingsstof en veroorzaken zo klachten. Neem als voorbeeld cafeïne, wanneer iemand een kopje koffie drinkt en hierna hartkloppingen krijgt, kan dit een farmacologische reactie zijn. De klachten ontstaan pas na een inname van een bepaalde hoeveelheid van de voedingsstof.
Overige overgevoeligheidsreacties
Als laatste hebben we de overige overgevoeligheidsreacties, dit zijn overgevoeligheidsreacties waarvan de niet bekend is wat precies de oorzaak is. Wat vaak voorkomt onder deze vorm van intoleranties, zijn intoleranties voor kleurstoffen en conserveermiddelen. Kleurstoffen worden vaak als extraatje toegevoegd aan voedingsmiddelen. Kleurstoffen zorgen er namelijk voor dat de kleur van een product er mooier uitziet en maakt maakt het zo een aantrekkelijker product. Conserveermiddelen zijn net als kleurstoffen een extra stof dat wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen. Conserveermiddelen hebben als functie ervoor te zorgen dat een product langer houdbaar blijft.
Volgens Stichting Voedsel Allergie zijn 2% tot 3% van de volwassenen allergisch voor voedsel.
Soorten voedselintoleranties
Er zijn superveel verschillende soorten voedsel intoleranties. De ene intolerantie komt meer voor dan de ander, daarom hebben wij voor jou een top 5 gemaakt van de meest voorkomende voedselintoleranties.
- Melk- en melkproducten → Lactose-intolerantie
- Zit in: zuivelproducten als boter, crème fraîche, dessert en ijs
- Maar ook in: aardappelpuree, beschuit, paneermeel, kauwgom, pasta, soep, saus, toffee, worst, chips, tandpasta
- Tarwe en Gluten → Tarwe-intolerantie en Coeliakie(glutenintolerantie)
- Zit in: brood, pasta, koek, gebak, ontbijtgranen, rogge, spelt
- Maar ook in: haver, bier, borrelnoten, chips, drop, winegum, hagelslag, ijs, mayonaise, pindakaas, snacks, wijn, worst
- Noten/Pinda → Noten/Pinda Intolerantie
- Zit in: (pel)pinda’s, borrelnoten, satésaus, alle noten-mixen, hazelnootpasta, studentenhaver, candybars
- Maar ook in: bak- en braadproducten, bouillon, koek, plantaardige olie, salade, soep, saus, snacks, snoep, chocolade pasta, marsepein, praliné chocolade, waldorfsalade, amandelspijs, worcestershiresaus
- Schaal/Schelpdieren → Schaal/Schelpdier intolerantie
- Zit in: krab, garnalen, kreeft, mosselen, oesters, inktvis, slakken
- Maar ook in: kroepoek, sambal, surimi, kruidenmix, Oosterse gerechten, paella, tapas, soep
- Fruit→Fructose-intolerantie
- Zit in: fruit, honing, maïs
- Maar ook in: Frisdrank, snoepgoed, gezoete yoghurt, salade dressing, brood, fruit in blik, vruchtensappen uit een pak, muesli repen
Symptomen voedselintoleranties
Er zijn veel verschillende symptomen voor voedselintoleranties. Als je er achter komt welke intolerantie je hebt, zullen deze symptomen dan ook verdwijnen! Voorbeelden van symptomen zijn:
- Moeheid
- Spierpijn
- Somberheid
- Overgewicht
- Gewrichtspijn
- Huidaandoeningen
- Hoofdpijn en migraine
- Depressiviteit/angsten
- Oedeem (vochtophoping)
- Vatbaar voor verkoudheid
- Aften (zweertjes in de mond)
- Winderigheid / opgeblazen buik
- Zweren in de twaalfvingerige darm
- Obstipatie (verstopping in de darm)
- Hyperactiviteit en ADHD bij kinderen
- Maagzweer (wond in de darm- of maagwand)
- Ziekte van Crohn (ontstekingsziekte van de darm)
- Prikkelbare darm syndroom (aanhoudende darmstoornis)
- Reumatoïde artritis (chronische ontstekingsziekte van de gewrichten)
Intolerantie Test van Simpel Check
Simple Check vindt het belangrijk dat voedselintoleranties tijdig worden ontdekt, zodat je als persoon er iets mee kunt. Het kan namelijk een behoorlijke last zijn, als je veel klachten hebt maar geen idee waardoor deze klachten ontstaan.
Wij bieden dan ook de FoodDetective aan. Deze test checkt op een groot aantal voedingsstoffen of iemand intolerant is voor deze stof. Deze test kan tijdens een Health Check of thuis uitgevoerd worden. De FoodDetective test intolerantie op in totaal 46 voedingsstoffen, waaronder: granen, noten, bonen, vlees, vis (ook schaaldieren), groenten, fruit, kruiden, ei, koemelk, gis en paddenstoelen. De test geeft direct resultaat: een zware, lichte of geen reactie. De test geeft inzicht in hoe het lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert.
- Bij een zware reactie is er sprake van intolerantie.
- Bij een lichte reactie is er sprake van een lichte overgevoeligheid voor het bestanddeel.
- Bij geen reactie is er geen sprake van intolerantie.
Zie onze voedselintolerantie test voor een overzicht van ons aanbod!
Contact
Interesse in de voedselintolerantie test? Neem contact op met één van onze adviseurs. Daarnaast helpt Simple Check je graag bij het ontwikkelen van jouw bewustwording. Door onze Health Check krijg je inzicht in een aantal belangrijke onderdelen van jouw fysieke gezondheid. Maar wij gaan verder. Wil je meer weten over wat Simpel Check kan doen voor jou en jouw organisatie op het gebied van gezondheid en vitaliteit? Neem dan contact met ons op.