• min

Essentiële Vitamine D: Waarom het belangrijk is en hoe krijg je voldoende binnen?

Vitamine D speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Het helpt bij het behoud van sterke botten en tanden, en ondersteunt het immuunsysteem. Maar wist je dat veel mensen in Nederland, ondanks gezonde voeding en zonlicht, toch extra vitamine D nodig hebben?

Wat is Vitamine D en waarom is het belangrijk?

Vitamine D is een stof die onze huid aanmaakt wanneer deze in contact komt met zonlicht. Het is nodig voor de opname van calcium in de botten, maar het speelt ook een rol bij je stemming en energieniveau. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot zwakke botten en tanden, maar ook andere gezondheidsklachten.

Hoe krijg je Vitamine D binnen?

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar in Nederland is de zon alleen in de zomermaanden krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom is het ook belangrijk om vitamine D uit je voeding te halen, bijvoorbeeld uit vette vis, eieren en verrijkte zuivelproducten. Toch kan het zijn dat je nog steeds niet genoeg binnenkrijgt, zeker als je huid minder zonlicht opneemt of als je een dieet volgt dat arm is aan deze voedingsstoffen.

Vitamine D-tekort en risicogroepen

Onderzoek laat zien dat veel mensen, vooral ouderen en kinderen, een vitamine D-tekort hebben. Ook mensen met een donkere huid, die weinig buiten komen, of veel zonnebrandcrème gebruiken, lopen risico op een tekort. Symptomen van een tekort zijn onder andere vermoeidheid, zwakke spieren en in ernstige gevallen botproblemen.

Twijfel je of jij voldoende vitamine D binnenkrijgt? Je kunt je vitamine-D-spiegel eenvoudig laten testen met een bloedonderzoek.

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Volgens het voedingscentrum zijn de mensen die extra vitamine D moeten gebruiken:

  • kinderen tot 4 jaar,
  • ouderen,
  • zwangere vrouwen
  • mensen met een getinte huid.
  • mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.

Supplementen, zoals tabletten, capsules of druppels, kunnen een oplossing bieden als je in een van deze risicogroepen valt. Vitamine D3 is de best opneembare vorm en wordt door de meeste supplementen aangeboden.

Op deze site van het voedingscentrum vind je een tabel met suppletie-adviezen ten aanzien van vitamine D. Hoor je bij één van deze groepen? Dan krijg je het advies om extra vitamine D in te nemen via een supplement.

Is vitamine D veilig?

Ja, vitamine D-supplementen zijn veilig zolang je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram niet langdurig overschrijdt. Het nemen van te veel vitamine D kan schadelijk zijn voor je hart, nieren en bloedvaten.

Meer weten?

Wil je weten of je een vitamine D-tekort hebt? Bij ons kun je eenvoudig inzicht krijgen in jouw vitamine D-status en andere belangrijke gezondheidsaspecten via onze  health check (Preventief Medisch Onderzoek). Onze Bloedonderzoeken bieden inzicht in je vitamines en mineralen, zodat je precies weet of je extra ondersteuning nodig hebt. Hiermee krijg je een volledig beeld van je vitamines, mineralen en algehele gezondheid, zodat je tijdig kunt ingrijpen en je gezondheid optimaal kunt ondersteunen, het hele jaar door.

Bronnen: Psychologie Magazine, Voedingscentrum

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Zo voorkom je het jojo-effect; Gezonde voedingstips voor langdurig succes

Zet jij alles op alles om af te vallen, maar merk je dat de kilo's er net zo snel (of sneller) weer aankomen? Je bent niet de enige. Overgewicht treft inmiddels de helft van de Nederlandse volwassenen (zie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, z.d.), en het beruchte 'jojo-effect', het proces van snel afvallen en vervolgens weer aankomen, maakt het alleen maar moeilijker. Dit patroon is niet alleen frustrerend, maar ook schadelijk voor je gezondheid (zie Brodie Meijer et al., 2006). Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel en vermijd je dat diëten juist averechts werken? In dit artikel duiken we dieper in op de gevaren van crashdiëten, het jojo-effect en hoe je écht duurzaam kunt afvallen.

9 januari, 2025

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023