Hoe krijg je het binnen?
Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt. Onze huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar in ons land heeft de zon daar alleen in het late voorjaar en in de zomer voldoende kracht voor. Bij ouderen en mensen met een donkere huid gaat de aanmaak sowieso trager. Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen toch is het essentieel.
Wat zegt de wetenschap?
Diverse onderzoeken leggen een verband tussen een lage vitamine-D-spiegel en psychische klachten, waaronder depressie. Daarmee is niet bewezen dat vitamine-D-supplementen helpen tegen depressie. Wel zijn er een aantal aanwijzingen dat het aanvullen van een tekort je energieniveau kan doen toenemen.*
Vitamine D tekort
Onderzoekers schatten dat een op de drie kinderen en meer dan de helft van de ouderen in Nederland een vitamine-D-tekort heeft. Daarnaast heeft een deel van de Nederlanders een relatief lage spiegel, waarbij al problemen kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen en mensen die een dikke laag zonnebrandcrème gebruiken wanneer ze naar buiten gaan. Supplementen kunnen dan zin hebben, al zijn er aanwijzingen dat de zon beter werkt. Je vitamine-D-spiegel kan worden bepaald met een bloedtest.
Wie heeft extra vitamine D nodig?
Volgens het voedingscentrum zijn de mensen die extra vitamine D moeten gebruiken:
- kinderen tot 4 jaar,
- ouderen,
- zwangere vrouwen
- mensen met een getinte huid.
- mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.
Op deze site van het voedingscentrum vind je een tabel met suppletie-adviezen ten aanzien van vitamine D. Hoor je bij één van deze groepen? Dan krijg je het advies om extra vitamine D in te nemen via een supplement. Dat zijn druppels, tabletten of capsules met vitamine D.
Is vitamine D veilig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D is beslist veilig. Een langdurig veel hogere dosis kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Vitamine D3 (cholecalciferol) is de best opneembare vorm. Vrijwel alle supplementen bevatten D3.
Bron: Psychologie Magazine / Voedingscentrum
Onze Bloedonderzoeken geven meer duidelijkheid van jouw tekorten van vitamines en mineralen in het bloed!