• min

Essentieel Vitamine D

Vitamine D is een groep prohormonen. Prohormonen worden in cellen (van endocriene klieren) aangemaakt en worden vervolgens omgezet in hormonen. Ze dienen dus als bouwstenen voor hormonen die diverse processen in het lichaam en de hersenen sturen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden.

Hoe krijg je het binnen?

Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt. Onze huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht, maar in ons land heeft de zon daar alleen in het late voorjaar en in de zomer voldoende kracht voor. Bij ouderen en mensen met een donkere huid gaat de aanmaak sowieso trager. Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen toch is het essentieel.

Wat zegt de wetenschap?

Diverse onderzoeken leggen een verband tussen een lage vitamine-D-spiegel en psychische klachten, waaronder depressie. Daarmee is niet bewezen dat vitamine-D-supplementen helpen tegen depressie. Wel zijn er een aantal aanwijzingen dat het aanvullen van een tekort je energieniveau kan doen toenemen.*

Vitamine D tekort

Onderzoekers schatten dat een op de drie kinderen en meer dan de helft van de ouderen in Nederland een vitamine-D-tekort heeft. Daarnaast heeft een deel van de Nederlanders een relatief lage spiegel, waarbij al problemen kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen en mensen die een dikke laag zonnebrandcrème gebruiken wanneer ze naar buiten gaan. Supplementen kunnen dan zin hebben, al zijn er aanwijzingen dat de zon beter werkt. Je vitamine-D-spiegel kan worden bepaald met een bloedtest.

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Volgens het voedingscentrum zijn de mensen die extra vitamine D moeten gebruiken:

  • kinderen tot 4 jaar,
  • ouderen,
  • zwangere vrouwen
  • mensen met een getinte huid.
  • mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.

Op deze site van het voedingscentrum vind je een tabel met suppletie-adviezen ten aanzien van vitamine D. Hoor je bij één van deze groepen? Dan krijg je het advies om extra vitamine D in te nemen via een supplement. Dat zijn druppels, tabletten of capsules met vitamine D.

Is vitamine D veilig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D is beslist veilig. Een langdurig veel hogere dosis kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Vitamine D3 (cholecalciferol) is de best opneembare vorm. Vrijwel alle supplementen bevatten D3.

Bron: Psychologie Magazine / Voedingscentrum

Onze Bloedonderzoeken geven meer duidelijkheid van jouw tekorten van vitamines en mineralen in het bloed!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023