Een goede nachtrust, dat wil iedereen. Maar wat nou als slapen niet goed lukt?

13 Tips:
 1. Houd een regelmatig slaapritme aan. Ga dus op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook na een slechte nacht. Hiermee zorg je ervoor dat je bioritme niet verstoord raakt.
 2. Ben je erg moe en wil je overdag een dutje doen, doe dit dan niet langer dan 20 minuten. Slaap je langer, dan kan dit er in de avond weer voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt.
 3. Wees overdag actief. Voldoende lichaamsbeweging overdag draagt bij aan een goede nachtrust.
 4. Beperk het drinken van cafeïne houdende dranken. Drink in elk geval in de avond geen koffie meer, maar probeer dit ook overdag te beperken.
 5. Dim in de avond de lichten. Door het dimmen van de lichten zorg je ervoor dat je lichaam zich alvast kan voorbereiden op de nacht.
 6. Beperk het gebruik van televisie, computer en telefoon voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat van het scherm afkomt zorgt ervoor dat je lichaam zich nog niet kan voorbereiden op de nacht. Het blauwe licht wordt als daglicht ervaren. Lees bijvoorbeeld liever een boek of luister muziek de uren voor je naar bed gaat.
 7. Drink geen alcohol. Door alcohol te drinken val je misschien wel sneller in slaap, maar het zorgt er ook voor dat je onrustiger slaapt. Hierdoor zul je minder uitgerust wakker worden. Drink bijvoorbeeld een kopje kruidenthee zoals thee met kamille of valeriaan.
 8. Ontspan voor je naar bed gaat. Ga niet ‘s avonds laat nog actief sporten of nog een uurtje werken. Geef zowel je lichaam als je hoofd de kans om tot rust te komen.
 9. Doe ontspanningsoefeningen of meditatie oefeningen. Doe deze niet alleen in de avond, maar ook overdag. Als je overdag regelmatig ontspant, zal het ook in de avond beter lukken om te ontspannen.
 10. Bereid je alvast voor op de volgende dag, door bijvoorbeeld je kleding alvast klaar te leggen en je lunch klaar te maken. Door goed voorbereid te zijn op de dag die komen gaat creëer je rust voor jezelf.
 11. Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer die niet te warm is. De beste temperatuur voor de slaapkamer is ongeveer 18 graden.
 12. Ben je aan het piekeren: schrijf de dingen op waar je over piekert zodat je ze naar de volgende dag kan uitstellen.
 13. Blijf niet oneindig liggen woelen. Lukt het slapen echt niet, ga er dan even uit om bijvoorbeeld een kopje thee te drinken. Ga er weer in als je slaperig geworden bent.

Pas je al deze tips al toe maar hebben ze geen effect? Dan is het wellicht verstandig om jouw slaapproblemen met de huisarts te bespreken. Wil je weten wat Simple Check nog meer heeft te bieden op gebied van preventie en gezondheid? Neem dan gerust contact met ons op.