Lente-stoofpot: met kip, pompoen, prei en spinazie2019-07-16T15:31:39+02:00

Project Description

lente stoofpot

Lente-stoofpot: met kip, pompoen, prei en spinazie

HOOFDGERECHT | 4 PERSONEN

De lente is begonnen! Gister nog een herfstachtige dag met wind en regen; vandaag gelukkig weer wat zon. Vandaar dat we denken aan dit recept; een tikkeltje herfst een scheutje winter maar vooral veel lente! Een smaakvolle zachte overgang die past bij de tijd van het jaar!

Ingrediënten:

  • 800 g biologische kipdijfilet
  • 4 el olie
  • 2 dikke preien, tot en met het wit in dikke ringen, je kunt de prei ook eerst doormidden snijden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 600 g pompoen, schoongemaakt, in grove stukken (kun je ook schoongemaakt kopen)
  • 250 ml kippenbouillon (½ tablet)
  • 1 el vloeibare honing
  • Bosje verse koriander

Voor de kipkruiden:

  • 1 tl oregano
  • ½ tl chilipeper
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl paprikapoeder

Bereidingswijze

Bereiden ± 10 min / stoven ± 30 min.

  • Snij het vlees in stukken, grote dobbelstenen.
  • Meng 1 tl oregano met wat chilipeper, ½ tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl citroenrasp en 1 tl paprikapoeder en meng dit met de kip. Laat even 5 minuten staan.
  • Verwarm de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de kipstukken rondom goudbruin.
  • Neem de kip uit de pan, draai het vuur laag en voeg prei, knoflook, gember en pompoen toe en schep om tot alles een mooi olielaagje heeft.
  • Voeg de kip weer toe, schenk de bouillon en honing erbij en breng tegen de kook aan. Laat de kip op laag vuur afgedekt 30 min. zachtjes stoven. Voeg indien nodig nog wat vocht toe.
  • Breng de stoofpot op smaak met zout en peper en bestrooi met koriander.

Lekker met zilverrijst

Reken 75 g à 100 g rijst per persoon.

  • Doe de rijst, zonder te wassen, in een pan met ruim kokend water.
  • Breng het water opnieuw aan de kook en laat de rijst in een gesloten pan op lage temperatuur 8 minuten doorkoken.
  • Giet de rijst af.
  • Laat de rijst nog 5 minuten met de deksel op de pan staan.
  • Schep de rijst voor het serveren nog even om.

Zilvervliesrijst gezonder dan witte rijst

In zilvervliesrijst zit 67% meer vitamine B3, 80% meer B1, 90% meer B6, 50% meer mangaan en fosfor en 60% meer ijzer dan in witte rijst. De witte rijstkorrel bevat nauwelijks vezels, die belangrijk zijn voor een goed spijsverteringsproces. Ook bevat witte rijst 0% essentiële vetzuren. Vet betekent in dit geval niet dat je van zilvervliesrijst dikker wordt. Door het gebrek aan voedingsstoffen en vezels verteert witte rijst veel slechter en wordt de rijstkorrel omgezet in suiker en opgeslagen in vet.

Spinaziesalade

Ingrediënten

  • 300 gram verse (gewassen) spinazie
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • 3 eetlepels extra olijfolie
  • 0.5 theelepel Franse mosterd
  • pijnboompitten
  • zongedroogde tomaatjes
  • zout

Bereidingswijze

  • Was eventueel de spinazie goed en dep het goed droog.
  • Rasp de Parmezaanse kaas, snij de zongedroogde tomaat in stukjes.
  • Meng de balsamicoazijn met honing, mosterd, de extra olijfolie en zout tot een dressing. Doe de spinazie in een schaal en meng de dressing erdoor (zorg ervoor dat je houten lepels gebruikt; om de spinazie niet te ‘breken’).
  • Voeg de pijnboompitjes en zongedroogde tomaatjes hierbij. Roer nogmaals door en bestrooi het gerecht met de kaas.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]