Ken je eigen waarden en zorg voor je eigen motivatie2019-03-25T15:06:46+01:00

Project Description

Zonsondergang

Ken je eigen waarden en zorg voor je eigen motivatie

Maak je wel je eigen keuzes in dit leven? Of leef je het leven van een ander? Weet dat je meer voldoening krijgt als je leeft volgens je persoonlijke waarden.

Belangrijk is dus de vraag; wat zijn jouw waarden?

Inzicht in jezelf krijg je niet door analyseren en redeneren, maar door meer beschouwend en nieuwsgierig naar jezelf te kijken. Door wat-vragen te stellen in plaats van waarom. Dus: “Wat voel ik precies?” in plaats van: “Hoe komt het en wat doe ik eraan?” Dit is een verschil tussen piekeren en zelfreflectie. En bij het stellen van die vragen is het belangrijk te bedenken dat niet het doel dat je wilt bereiken het meest belangrijk is, maar de waarden die je werkelijk belangrijk vindt zouden je keuzes moeten bepalen. Zo geef je richting aan je leven. Door je waarden te bepalen, krijg je een hoger doel. Je zegt dan als het ware: ‘hier sta ik voor!’ Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt, kan een sterke motivatie zijn om de zaken voortaan anders aan te pakken. Waarden komen van binnenuit: ze vormen je intrinsieke motivatie. En die is veel sterker dan motivatie die van buitenaf wordt ingegeven, bijvoorbeeld wanneer iemand je vertelt dat je situaties anders aan moet pakken. Waarden hebben een zelf versterkend effect. Wat zijn jouw belangrijkste waarden? 

Last van stress? Haal je wel voldoening uit je leven?

Probeer deze waarden dagelijks in jouw leven naar voren te halen. Vraag je af welke makkelijk zijn na te leven en welke moeilijk. Bekijk of de moeilijke niet terug te vinden zijn in je persoonlijke leven of in je opleiding en of werk. Wanneer jouw waarden botsen met die van jouw werk/studieomgeving is het zaak om dit eens nader te bekijken en bespreken.

“Vraag familie en vrienden welke waarden zij het beste bij jou vinden passen en of ze jouw keuzes (bij het kiezen van je belangrijkste waarden) ook herkennen!”

Om meer vanuit jezelf te leven, is het wel belangrijk om hier iets mee te doen. Nadat je duidelijk hebt wat precies jouw persoonlijke waarden zijn, is het van belang ze vast te houden. Dit kun je doen door ze concreet te maken. Je kunt bijvoorbeeld de belangrijkste opschrijven en in je portemonnee doen, als screensaver gebruiken of iets bij je dragen wat symbool staat voor de door jouw verkozen waarden. Het zal niet vanzelf gaan. Het is belangrijk te accepteren dat je mogelijk terugvalt in je ‘oude’ gedrag doordat je gauw geneigd bent keuzes te maken op de korte termijn. Belangrijk is dus het herhalen en bespreken van je waarden met je omgeving en met jezelf.

Oefening in het kiezen van je waarden:

Oefening waarden

Benieuwd naar meer informatie over mentale gezondheid lees dan meer blogs hierover op onze site!

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]