De zomertijd komt eraan!2019-07-16T13:33:29+02:00

Project Description

Klok

De zomertijd komt eraan!

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit houdt in dat in de nacht van zaterdag op zondag (30-31 maart) om 2 uur, alle klokken een uur vooruit worden gezet. Dus van 2 naar 3 uur. (Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit).

Door de zomertijd kunnen we ’s avonds een uur langer van daglicht profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half 4 licht worden en tegen half 10 ’s avonds donker. Dit betekent echter wel dat we een uur korter kunnen slapen. En dat blijft voor sommige mensen toch wat lastig. Een punt van aandacht zeg maar.

Waarom slapen we?

Een volwassene heeft gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig om uitgerust weer aan de dag te beginnen. Tijdens het slapen komen verschillende herstelprocessen op gang bij bijvoorbeeld: hormoonspiegels, spierweefsel, wonden en ons immuunsysteem. En we verbruiken minder energie dan overdag. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk daalt als je slaapt. Spijsvertering, stofwisseling en de hersenactiviteit staan op een laag pitje.

Veel mensen gaan ervan uit dat tijdens de slaap de hersenen rusten. Dit is niet het geval. De hersenen zijn wel degelijk actief gedurende het slapen en tijdens je slaap ga je dan ook verschillende stadia van ‘activiteiten’ door.

Onze slaap bestaat uit de REM-slaap (rapid eye movements) en de non-REM-slaap (ook in te delen in 3 slaapstadia). Samen vormen deze stadia een slaapcyclus, die ongeveer 90 minuten duurt en per nacht ongeveer 4 à 5 keer doorlopen wordt. Als je wakker word omdat je moet plassen, gebeurt dat meestal tussen twee cycli in.

Voldoende tijd

Om verfrist wakker te worden is het nodig dat ons lichaam voldoende tijd kan doorbrengen in de slaapstadia waar het behoefte aan heeft. Als je door stress niet diep genoeg slaapt en vaak wakker wordt, voelen we ons de volgende dag niet uitgerust, zijn we snel prikkelbaar en voelen we ons moe.

Doordat dit weekend de zomertijd weer ingaat slaap je vast iets minder. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt proberen om dit ‘verloren’  slaap uur op andere momenten in te halen om zo weer langzaam in het ‘nieuwe’ ritme te komen. Zo kun je zondagavond je avondritueel al iets aanpassen, door een half uur eerder naar bed te gaan. Misschien lukt het dan niet meteen om in te slapen, maar lezen geeft ook al rust. Vermijd wel je telefoon of andere schermen. Dit werkt averechts. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je overdag, en met name in de ochtenden, voldoende in het daglicht bent. Laat de gordijnen in jouw slaapkamer open of start elke ochtend met een wandeling buiten. Je biologische klok heeft namelijk voldoende licht nodig om in de pas te lopen.

De een heeft er meer last van dan de ander. Dit kan ook komen doordat je ‘gewoonlijk’ eigenlijk al te kort slaapt. En dat kan betekenen dat je jezelf te kort doet en je lichaam onvoldoende herstelt van de dag. Ben je benieuwd of je voldoende slaapt? Doe hier de test!

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]