• min

Zomertijd, 4 tips om snel te wennen!

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit houdt in dat in de nacht van zaterdag op zondag (30-31 maart) om 2 uur, alle klokken een uur vooruit worden gezet. Dus van 2 naar 3 uur. (Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit). Door de zomertijd kunnen we ’s avonds een uur langer van daglicht profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half 4 licht worden en tegen half 10 ’s avonds donker. Dit betekent echter wel dat we een uur korter kunnen slapen. En dat blijft voor sommige mensen toch wat lastig. Een punt van aandacht zeg maar.

Zomertijd – Waarom slapen we?

Een volwassene heeft gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig om uitgerust weer aan de dag te beginnen. Tijdens het slapen komen verschillende herstelprocessen op gang bij bijvoorbeeld: hormoonspiegels, spierweefsel, wonden en ons immuunsysteem. En we verbruiken minder energie dan overdag. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk daalt als je slaapt. Spijsvertering, stofwisseling en de hersenactiviteit staan op een laag pitje.

Veel mensen gaan ervan uit dat tijdens de slaap de hersenen rusten. Dit is niet het geval. De hersenen zijn wel degelijk actief gedurende het slapen en tijdens je slaap ga je dan ook verschillende stadia van ‘activiteiten’ door.

Onze slaap bestaat uit de REM-slaap (rapid eye movements) en de non-REM-slaap (ook in te delen in 3 slaapstadia). Samen vormen deze stadia een slaapcyclus, die ongeveer 90 minuten duurt en per nacht ongeveer 4 à 5 keer doorlopen wordt. Als je wakker word omdat je moet plassen, gebeurt dat meestal tussen twee cycli in.

Voldoende tijd

Om verfrist wakker te worden is het nodig dat ons lichaam voldoende tijd kan doorbrengen in de slaapstadia waar het behoefte aan heeft. Als je door stress niet diep genoeg slaapt en vaak wakker wordt, voelen we ons de volgende dag niet uitgerust, zijn we snel prikkelbaar en voelen we ons moe.

Doordat dit weekend de zomertijd weer ingaat slaap je vast iets minder. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn.

Vier tips om te wennen aan zomertijd

1. Slaap inhalen

Je kunt proberen om dit ‘verloren’  slaap uur op andere momenten in te halen om zo weer langzaam in het ‘nieuwe’ ritme te komen.

2. Eerder naar bed gaan

Zo kun je zondagavond je avondritueel al iets aanpassen, door een half uur eerder naar bed te gaan.

3. Lezen voor het slapen, geen telefoon!

Misschien lukt het dan niet meteen om in te slapen, maar lezen geeft ook al rust. Vermijd wel je telefoon of andere schermen. Dit werkt averechts.

4. Voldoende daglicht

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je overdag, en met name in de ochtenden, voldoende in het daglicht bent. Laat de gordijnen in jouw slaapkamer open of start elke ochtend met een wandeling buiten. Je biologische klok heeft namelijk voldoende licht nodig om in de pas te lopen.

De een heeft er meer last van dan de ander. Dit kan ook komen doordat je ‘gewoonlijk’ eigenlijk al te kort slaapt. En dat kan betekenen dat je jezelf te kort doet en je lichaam onvoldoende herstelt van de dag.

Heb je te maken met slaap en onregelmatige werktijden? Doe dan onze workshop: Slaap en onregelmatige werktijden!

Ben je benieuwd of je voldoende slaapt? Doe hier de test!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023