• min

Alles over beweging

Beweging en sport is op ontzettend veel vlakken effectief. Het heeft een positieve invloed op zowel de fysieke als de mentale gezondheid en het geeft zelfvertrouwen. Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt echter veel te weinig. Veel mensen hebben een zittend beroep en brengen hierdoor soms wel meer dan 70% van hun dag zittend door. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een verhoogde kans op bijvoorbeeld obesitas en hart- en vaatziekten. Zelfs mensen die dagelijks een uur sporten, lopen dezelfde risico’s als ze daarnaast het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengen. Maar hoeveel moet je precies bewegen om gezond te blijven? En wat kun je dan het beste doen aan beweging of sport? Lees er meer over in deze blog!

De beweegrichtlijnen

Veel stilzitten moet je altijd zien te voorkomen. Volgens de beweegrichtlijnen is het als volwassene van belang om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen. Daarnaast is het goed om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Let op: dit is het minimale. Als het gaat om bewegen, is meer altijd beter. Mits je natuurlijk niet over je eigen fysieke grenzen heen gaat!

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen. Meer beweging is altijd beter. Of je dit nu opbouwt door vaker aan beweging te doen of door juist langer of intensiever te gaan bewegen; dit maakt niet uit! Op deze afbeelding van het kenniscentrum wordt duidelijk weergegeven hoe de verschillende soorten beweging zijn ingedeeld in intensiviteit. Stilzitten is een aparte categorie. Hieronder vallen alle activiteiten waarbij je niet of nauwelijks meer energie verbruikt dan in rust. Denk hierbij aan lezen, computeren of tv kijken.

Intensiteit van bewegen

https://simplecheck.nl/wp-content/uploads/hoe-intensief-beweeg-jij-intensief-bewegen-beweegnorm-beweegrichtlijnen-werkvloer-duurzame-inzetbaarheid-DI.jpg

Verschillende trainingsvormen

Als je meer wilt gaan bewegen dan kan je kiezen uit twee verschillende trainingsvormen; cardiotraining en krachttraing. Cardiotraining is een afkorting van cardiovasculaire training. Dit heeft alles te maken met je bloedvaten en je hart. Bij cardiotraining speelt vooral het hart een grote rol. Vormen van cardiotraining zijn hardlopen, zwemmen, fietsen, wandelen, roeien, crosstrainen en steppen. Krachttraining houdt in dat je relatief korte bewegingen uitvoert met matige tot hoge gewichten/weerstanden. Losse gewichten, machines of eigen lichaamsgewicht worden hierbij ingezet.

De voordelen van cardiotraining

 • Het verbetert het uithoudingsvermogen. Door cardiotraining wordt de maximale zuurstofopname en energievoorraden van het lichaam verbeterd. Ook zorgt het ervoor dat de verzuring van de spieren vertraagd wordt en dat er meer rode bloedlichamen in het bloed zitten. Rode bloedlichamen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof. Al met al zorgen deze processen ervoor dat je het sporten langer volhoudt.
 • Het stimuleert het afvallen. Bij cardiotraining gebruikt het lichaam koolhydraten en vetten als brandstof. Door dit proces wordt het vetpercentage verlaagd en valt men af. Wanneer er op een hoge intensiteit getraind wordt, kan de stofwisseling verbeterd worden. Wanneer je stofwisseling verbeterd wordt, verbruikt je lichaam meer energie per dag dan voorheen. Dit stimuleert dus ook het afvallen. Wanneer afvallen je doel is, let er dan ook op dat je gezond en gevarieerd blijft eten.
 • De bloeddruk verbetert. Wanneer je cardiotraining uitvoert, gaat het hart sneller pompen omdat de spieren meer zuurstof nodig hebben om de lichaamsbeweging uit te kunnen voeren. De toenemende hoeveelheid bloed dat in je lichaam rondgepompt wordt zorgt ervoor dat je bloedvaten onder druk worden gezet. De bloedvaten worden flexibeler en de kwaliteit van de bloedvaten verbeterd. Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk.
 • Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Zoals hierboven uitgelegd is, kunnen hart- en bloedvaten meer aan door cardiotraining. Dit zorgt ervoor dat de kans op een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaatziekten verlaagd wordt.
 • Het vermindert het risico op stofwisselingsziekten. Stofwisselingziekten zoals het metabool syndroom en diabetes type 2 kunnen voorkomen of verminderd worden met cardiotraining. Cardiotraining zorgt ervoor dat het lichaam op een effectieve manier met het energiesysteem omgaat.
 • Het vermindert botontkalking. Tijdens de cardiotraining worden de botten constant belast, bijvoorbeeld bij hardlopen of fietsen. Deze belasting zorgt ervoor dat bontontkalking (osteoperose) afneemt, het botweefsel zich aanpast en uiteindelijk sterkere botten teweegbrengt.

De voordelen van krachttraining

 • Het vergroot en behoudt de spierkracht. Spierkracht is belangrijk voor de alledaagse activiteiten. Wanneer de spierkracht om welke reden dan ook afneemt, beperkt dit het dagelijkse leven.
 • Het laat de spiermassa toenemen. Bij mannen is dit effect groter dan bij vrouwen. De spierkwaliteit bij mannen en vrouwen is wel gelijk.
 • Het helpt bij het afvallen en voorkomt het jojo-effect. Spieren hebben brandstof nodig, zelfs in rust. Dus hoe groter je spiermassa is, hoe meer energie je verbruikt. Ideaal natuurlijk wanneer je wilt afvallen. Je vet wordt dan o.a. als energiebron gebruikt. Om het welbekende jojo-effect te voorkomen is het dus belangrijk om je spieren regelmatig te trainen.
 • Het houdt je lichaam jong. Tijdens krachttraining worden groeihormonen aangemaakt  die helpen bij het onderhoud en het herstel van lichaamscellen. Celveroudering wordt zodoende tegengegaan.
 • Het vermindert het risico op stofwisselingsziekten. Hoe meer je aan krachttraining doet, hoe meer actief weefsel in je lichaam ontstaat. Minder kans dus op diabetes type 2, metabool syndroom en obesitas.
 • Het vermindert botontkalking. Wanneer we inactief zijn. neemt de botdichtheid af. Gevolg hiervan is dat er grotere kans is op botbreuken. Krachttraining voert druk op de botten uit, het proces van botontkalking neemt hierdoor af.

Waar kies je voor?

Zowel cardiotraining als krachttraining hebben vele voordelen en beiden zijn dus belangrijk. Waar je de focus op wilt leggen hangt helemaal af van de doelen die je hebt. Wil je vooral je uithoudingsvermogen vergroten dan is cardiotraining een goede keuze, wil je gespierder worden leg dan de focus op krachttraining en wil je afvallen, combineer dan beide trainingen. Je kunt dit in de sportschool doen, maar je kan er ook voor kiezen om een sport te kiezen waarbij beide trainingen meteen gecombineerd worden, zoals bij crossfit.

Tips om meer te bewegen

 • Koop een stappenteller en stel jezelf een doel.
 • Zijn er kinderen in je leven speel hier dan zo vaak mogelijk mee. Voetballen, tikkertje of een ander spel!
 • Neem altijd de trap in plaats van de roltrap of lift.
 • Doe klusjes in huis.
 • Maak na elke maaltijd een wandeling.
 • Stap altijd een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk.
 • Loop rond als je aan de telefoon zit.
 • Laat de auto zoveel mogelijk staan. Als je toch de auto pakt, zet deze dan iets verder weg, zodat je nog een stukje moet lopen.
 • Loop thuis een paar keer extra de trap op en af.

Meer bewegen gaat dus niet perse om intensief trainen, maar kan dus al gedurende de dag met kleine aanpassingen. Hier is vaak al veel winst te behalen!

Meer lezen?

Hieronder vind je een selectie van andere interessante nieuwsberichten die aansluiten bij wat je zojuist hebt gelezen. Ontdek en laat je inspireren!

Preventieve aandacht voor hart en vaatziekten – 9 tips voor een ultieme hartgezondheid

In 2040 zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten ten opzichte van 2011 met 65% zijn gestegen. Althans, als wij de voorspellingen moeten geloven. Een ongezonde levensstijl is hier een belangrijke oorzaak van. Ondanks dat Nederlanders gezonder leven, is er een grote groep die achterblijft en dat is zonde. Om de kans op een stijging van 65% van hart- en vaatziekten te verkleinen moeten we meer ontspannen en gezonder leven. Door een gezonde leefstijl krijg je meer energie en blijf je ook op lange termijn fit en gezond. Door een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te creëren, gezonder te eten en meer te bewegen zul je op korte termijn en, nog belangrijker, op langere termijn een gezond resultaat zien.

29 november, 2023

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positiever denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben om positiever te zijn. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

5 oktober, 2023

5 tips om jouw stress om te zetten in meer energie

Ben je op zoek naar manieren om zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn te verbeteren? Dan kunnen de volgende 5 tips je wellicht helpen. Sporten heeft namelijk een onmiskenbare impact op zowel je stress niveau als je fysieke gezondheid, en de voordelen ervan zijn vaak verrassender dan je denkt. Naast de welbekende voordelen van sporten, zoals gewichtsbeheersing en het verminderen van gezondheidsrisico's, gaat sporten veel verder. Het biedt een belangrijke stimulans voor onze geestelijke gezondheid. In tijden van stress en spanning kan het soms moeilijk zijn om te ontspannen, maar gelukkig is er voor elke vorm van stress een oplossing binnen handbereik.

5 oktober, 2023