3 tips om positiever in het leven te staan2021-04-02T13:18:12+02:00

Project Description

3 tips om positiever in het leven te staan!

Positief denken: een eigenschap die goed van pas komt in het dagelijks leven. Als je geneigd bent om het glas half vol te zien in plaats van half leeg, dan maakt dit het leven over het algemeen lichter en makkelijker. Er zijn mensen die dit van nature makkelijk afgaat, maar er zijn ook mensen die er wat meer moeite mee hebben. In deze blog lees je hoe je kunt leren om meer positief te denken.

Waarom positief denken?

Probeer eens voor jezelf na te gaan waar jij aan denkt als je ‘s avonds in bed terugdenkt aan de dag. Denk je dan vooral aan de dingen die je niet goed hebt gedaan? Afspraken die niet zijn nagekomen? Of een samenwerking die niet lekker liep?
Of sluit je de dag juist af met gedachten aan de wandeling die je hebt gemaakt in de pauze? De zon die zich eindelijk weer eens heeft laten zien? Of het leuke berichtje dat je kreeg van een vriend of familielid? Je kunt je vast wel voorstellen dat de eerstgenoemde gedachten een minder positief gevoel oproepen dan de daaropvolgende gedachten.

Alles wat je aandacht geeft groeit

De manier waarop jij tegen dingen aankijkt en de gedachten die je ergens over hebt bepalen voor een groot deel hoe jij je ergens bij voelt. En wat je aandacht geeft groeit. Dus op het moment dat je vaker positieve gedachten hebt, zal je stemming als vanzelf ook positiever zijn. En bedenk dat positief zijn ook positiviteit aantrekt. Hoe positiever jij in het leven staat, hoe positiever jij het leven zult ervaren!

Tips om positief te leren denken

  • Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent: door dit elke dag te doen train je jouw hersenen om een positieve focus te hebben. Daarnaast leer je hiermee om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Het kan zijn dat je in het begin moeite hebt om dingen te verzinnen, maar je zult merken dat dit makkelijker wordt naarmate je er langer mee bezig bent. Het hoeven ook zeker geen grote dingen te zijn. Dankbaarheid vinden in het kleine zal er juist voor zorgen dat je positiever in het leven komt te staan.
  • Herken negatieve gedachten en probeer ze om te buigen naar iets positiefs: probeer voor jezelf te achterhalen waar jouw valkuilen liggen met betrekking tot negatieve gedachten. Ben je bijvoorbeeld geneigd om vooral negatief over jezelf te denken? Of heb je enorme faalangst en ben je er daarom van overtuigd dat bepaalde dingen je nooit zullen lukken? Of zie jij bij alles altijd beren op de weg en haal je je allemaal doemscenario’s in je hoofd? Probeer dit bij jezelf te herkennen en schrijf dit op. Bekijk deze gedachten kritisch. Zijn ze realistisch? Of zijn ze misschien te zwart-wit geschetst. En welke positieve (of minder negatieve) gedachten zou je hier tegenover kunnen stellen? Inzicht is de eerste stap naar verandering en dit inzicht krijg je door deze gedachten voor jezelf uit te werken. Je zult zien dat je de negatieve gedachten steeds makkelijker zult herkennen en zult kunnen corrigeren naarmate je hier wat langer mee bezig bent.
  • Koester jouw successen! Veel mensen zijn geneigd om zich vooral te richten op de doelen die ze hebben en dus datgene wat ze nog niet bereikt hebben. Maar probeer dit eens om te draaien. Wat is je allemaal wel gelukt? Hier aandacht aan besteden zal je zelfvertrouwen doen toenemen!

Let op! Proberen positief te denken betekent niet dat je alle negatieve gedachten en emoties moet proberen om te buigen. Alle emoties hebben een functie en willen gevoeld worden. Druk je de emoties weg, dan kan dit later voor problemen zorgen. Voel dus wel wat er gevoeld moet worden maar zonder er in te blijven hangen.

‘Wat je denkt, ben je zelf’

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]