Cholesterol
Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het merendeel van het cholesterol in het lichaam wordt aangemaakt door de lever en het overige deel zit in voeding verwerkt. In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Als het lichaam te veel cholesterol aanmaakt, dan bestaat de kans op diverse gezondheidsproblemen. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten.
Wat is een gezond cholesterol?
Met slechts één vingerprik meten we het totaal cholesterolgehalte: LDL, HDL en Triglyceriden. Een cholesterolwaarde van onder de 6 is gezond. Een waarde van boven de 6 is verhoogd. Om een betrouwbaar beeld van het cholesterolgehalte te krijgen, zijn meerdere metingen nodig.Met slechts één vingerprik meten we het totaal cholesterolgehalte, LDL, HDL en Triglyceriden.
Het verschil tussen HDL en LDL
Het cholesterolgehalte wordt bepaald aan de hand van twee waarden: HDL en LDL. HDL is het ‘goede’ cholesterol. HDL voert het cholesterol af naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken. LDL doet het omgekeerde. Het brengt het cholesterol van de lever naar het lichaam, waardoor het de naam het ‘slechte’ cholesterol heeft gekregen. Wanneer het LDL gehalte te hoog is, kan het cholesterol zich gaan afzetten tegen de binnenwand van de slagaders. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Een hoog HDL tegenover een laag LDL is dan ook de ideale situatie