Waarom is bewegen zo belangrijk, zeker voor ouderen?2019-05-21T13:41:53+02:00

Project Description

bewegen fiets

Waarom is bewegen zo belangrijk, zeker voor ouderen?

We willen wel ouder worden maar niet oud zijn. Een bekend fenomeen. Want je oud voelen betekent vaak dat je op veel vlakken merkt dat er dingen veranderen; je bent sneller moe, je wordt vergeetachtig, je bent minder flexibel en je hebt sneller klachten aan je bewegingsapparaat. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wanneer je dit zo leest is het duidelijk dat het van belang is hier op tijd aandacht aan te besteden!

Waarom moeten ouderen veel bewegen?

Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. Het helpt je om fit te blijven. Bewegen zorgt er namelijk voor dat het verouderingsproces geremd wordt; het is goed voor de ademhaling, bloedcirculatie, spieren en botten, het verkleint het risico op botbreuken, het heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid, het evenwichtssysteem blijft hierdoor beter in tact, je blijft langer zelfredzaam en ook lijkt het een positieve invloed te hebben op het voorkomen/reduceren van dementie en Alzheimer. Reden genoeg dus om hier aandacht aan te schenken.

Wel is het belangrijk je te realiseren dat sporten op oudere leeftijd ook risico’s met zich meebrengt. Zo is er bijvoorbeeld meer kans op blessures aan botten, pezen en spieren en duurt de genezing van blessures langer. Het is dus van belang te bewegen onder deskundige begeleiding. Een sportinstructeur zorgt namelijk voor een goede opbouw en ondersteuning, wat blessures helpt voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Wat is de beweegnorm voor ouderen?

In augustus 2017 is de Nederlandse beweegnorm vernieuwd. 55+’ers worden geadviseerd om minimaal 5 dagen in de week ten minste 30 minuten matig intensief te bewegen. Dit klinkt lastiger dan het is. Wandelen, fietsen, tuinieren, boodschappen doen, stofzuigen; alles waarvan je hartslag meer omhoog gaat dan bij zitten, is al matig intensief. Daarnaast mag je die 30 minuten ook nog eens in 3 blokken van 10 minuten verdelen. Naast deze beweegnorm is er ook nog een krachtnorm: 2 keer in de week krachttraining om spierafname en botontkalking te beperken.

Waar moet je op letten bij het sporten?

Om optimaal te kunnen genieten van sporten zijn er een aantal punten belangrijk:

  • Houd rekening met aandoeningen, ziektes of blessures die je op dit moment misschien hebt. Vraag je huisarts of behandelaar om advies wanneer je twijfelt bij deelname aan een sportactiviteit.
  • Wil je spier- en bot versterkende oefeningen doen? Het is aan te raden om dit onder professionele begeleiding te doen. Dit is overigens voor elke beweeg- en sportactiviteit aan te bevelen.
  • Zorg ervoor dat de ondergrond stabiel en veilig is, om botbreuken te voorkomen.
  • Ben je minder stabiel? Zorg dat er ondersteuning in de buurt is.
  • Sport/beweeg in je eigen tempo.
  • Kies een sport/beweegprogramma wat bij je past en wat je ziet zitten. Bij sporten is het belangrijk dat je plezier hebt.

Welke sporten zijn geschikt?

Fietsen, fitnessen, zwemmen, tennis, wandelen, hardlopen en ook yoga zijn zeer geschikt voor en onder ouderen. Dit geldt dan vooral voor de 55- tot 65-jarigen. Onder 65- tot 79-jarigen is zowel gym als golf zeer populair.

Wil je meer informatie over waarom bewegen zo goed is voor je motoriek en je geheugen? Bekijk hieronder een heldere uitleg van Prof. Dr. Erik Scherder, Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU).

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]