Tips voor een goede werkhouding2019-04-19T10:43:23+02:00

Project Description

Tips voor een goede werkhouding

Tips voor een goede werkhouding

Een goede til- zit- en sta-houding is nodig om veel lichamelijke klachten te voorkomen. Vanzelfsprekend zou je denken toch? Helaas zijn er ruim 69 honderdduizend werknemers per jaar die last krijgen van hun gezondheid naar aanleiding van een verkeerde houding tijdens het werk. Een juiste werkhouding en voldoende ontspanning verdienen daarom extra aandacht!

Zitten met aandacht voor een goede werkhouding

Elke dag werken ruim 3 miljoen Nederlanders uren achter de pc. Logisch, want het technisch wonder voorziet ons in alle gemakken. Maar weet jij dat de maximale gezonde duur achter een computer 6 uur is? Velen gaan daar glansrijk overheen en zitten niet in de juiste houding. Daarom hebben wij voor jou een aantal tips om beter achter je pc te zitten:

wat-is-een-ergonomische-werkhouding

  1. Zorg ervoor dat het beeldscherm recht voor je staat, met een armlengte afstand. Dit kun je controleren door de bovenkant op ooghoogte af te stellen.
  2. Zet je voeten plat op de grond en neem een actieve zithouding aan. Een op maat instelbare bureaustoel is daarbij ideaal.
  3. Zorg dat je goed achter in je stoel zit en je rug voldoende wordt ondersteund door de rugleuning.
  4. De hoogte van het bureaublad is op een juiste manier afgesteld wanneer de ellebogen er op kunnen rusten.
  5. Bel je regelmatig? Zorg dan dat je in het bezit bent van een headset. Op deze manier word je houding niet verstoord en kun je eenvoudig aantekeningen maken.

Sta gezond

‘Zitten is het nieuwe roken’ was één van de spraakmakende onderwerpen van het afgelopen jaar. Te veel zitten zou grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Staand werken wordt door velen gezien als de oplossing. Echter, aan staand werken zitten ook gezondheidsrisico’s verbonden, zoals: rugklachten, pijnlijke gewrichten en een slechte doorbloeding. Door een goede houding aan te nemen, verklein je de kans op deze klachten gelukkig al enorm.

zit-sta-bureau

Een goede stahouding bestaat uit: een rechte rug, je hoofd op, je schouders laag en borst vooruit. Voor een optimale werkhouding is het belangrijk om staan en zitten met elkaar af te wisselen. Een verstelbaar bureau waarmee je zittend en staand kunt werken, is niet voor iedereen haalbaar. Vraagt jouw collega of jij iets wilt drinken? Sla het aanbod af en loop op een ander moment zelf naar de kantine voor een kop koffie, thee of glas water en drink deze staand op.

Tenslotte kun je jezelf een aantal vragen stellen om na te gaan of je de juiste houding aanneemt. Zijn je armen gespannen? Heb je last van je ogen of kramp in je handen? Dit zijn allemaal tekenen dat je jouw werk even met rust te laten en bijvoorbeeld even te gaan wandelen.

Tillen op de juiste manier

Om lichamelijke klachten te voorkomen is het verstandig om in een juiste houding voorwerpen te verplaatsen. Een aantal belangrijke tips hierbij zijn:

Juist-tillen

  1. Til een voorwerp op met twee handen, gebogen knieën en een rechte rug. Op deze manier verdeel je jouw krachten over je gehele lichaam.
  2. Til niet hoger dan de hoogte van jouw schouders
  3. Houdt het voorwerp zo dicht mogelijke bij jouw lichaam.
  4. Is het voorwerp te zwaar? Wellicht kun je het voorwerp vooruit duwen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een heftruck of een krik. Vraag indien nodig om hulp van een collega.
  5. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het tillen precies weet waar het voorwerp naar toe gesjouwd moet worden.

Aan de slag!

Wil je werken aan je leefstijl? Heb je ideeën om je werkomgeving prettiger te maken? Of loop je tegen bepaalde zaken aan in je werk, zoals werkdruk, fysieke belasting of collega’s waar de samenwerking wat minder mee verloopt? Jouw werkgever helpt je graag om je werk en jezelf gezond te houden. Verder kun je altijd contact opnemen met Simple Check, de onafhankelijke adviseur duurzame inzetbaarheid.

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]