Preventief medisch onderzoek

Lichaamsverhoudingen

Een goede indicatie van de gezondheid van het lichaam is belangrijk. Door het meten van het vetpercentage, visceraal vet, spiermassa, rustmetabolisme (energieverbruik in rust), buikomtrek en BMI wordt een betrouwbaar beeld geschetst.

Health Check op elke locatie
Van data naar actie
Ondersteuning bij DI-beleid
Doelgroepgerichte aanpak

Vetpercentage

Het vetpercentage is een belangrijke indicator voor het bepalen van je gezondheid. Het laat zien uit hoeveel vet het lichaam bestaat. Een ideaal vetpercentage hangt af van de leeftijd en het geslacht. Het lichaam heeft vet nodig als energiereserve, maar te veel of te weinig vet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een te laag vetpercentages kan het lichaam bij inspanning, ziekte of zwakte spieren en organen gaan verbranden in plaats van vet. Bij een te hoog percentage is de kans op hartfalen en diabetes II groter.

Visceraal vet

Visceraal vet is het onzichtbare vet en bevindt zich om de organen, in de romp en in de buik. Het beschermt onze organen en zorgt ervoor dat zij goed blijven werken. Echter, bij teveel visceraal vet functioneren de organen minder goed. Hierdoor vergroot de kans op een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes II en hart- en vaatziekten.

Spiermassa

Een gezonde hoeveelheid spiermassa zorgt ervoor dat het lichaam in balans is, meer energie heeft en dat de vetverbranding in orde is. Deze voordelen treden niet alleen op bij een lichaam waar spieren zichtbaar zijn. Door regelmatig te bewegen, worden de zichtbare, maar ook de onzichtbare spieren aan het werk gezet. Om lichaamsklachten te voorkomen, is het belangrijk dat al deze spieren samenwerken. Hardlopen zorgt er bijvoorbeeld voor dat zichtbare en onzichtbare spieren beter in staat zijn om zuurstof op te nemen en energie te leveren.

Buikomtrek

De buikomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in de buikholte. Deze hoeveelheid vet is niet direct zichtbaar. Pas wanneer de ruimte om de organen gevuld is met vet, wordt het vet zichtbaar. Een ideale buikomtrek vormt dan ook de basis voor een goede gezondheid. Als er sprake is van teveel buikvet, is de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes II, onvruchtbaarheid, slaapapneu en een slechte longfunctie groter.

BMI

BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Aan de hand van het lichaamsgewicht, de lengte en de leeftijd wordt de BMI berekend. De verhouding tussen deze drie factoren geeft aan of iemand ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht heeft. Simple Check meet dit met een daarvoor gekwalificeerde weegschaal. BMI staat nooit op zichzelf. Het is daarom belangrijk dit in samenhang met andere waardes, zoals bloeddruk, cholesterol, vetpercentage en spiermassa te meten.

Rustmetabolisme

Het rustmetabolisme laat zien hoeveel energie het lichaam nodig heeft om het lichaam optimaal te laten functioneren. Het bepaalt voor 45 tot 75% de energiebehoefte, zorgt voor een normale lichaamstemperatuur, onderhoudt de organen en regelt de opbouw en afbraak van cellen. De hoogte van het rustmetabolisme hangt onder andere af van het tijdstip, de lichaamsgrootte, het geslacht, de leeftijd en het voedingspatroon.

Klaar voor om samen te werken aan een gezondere toekomst voor jouw bedrijf?

Inzicht, onderzoek en begeleiding voor de werkgever en de medewerker op zowel mentaal als fysiek niveau.

Heb je nog vragen? Wij nemen de tijd voor jou.

Plan een afspraak met één van onze adviseurs. Bel ons of kies zelf een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt.

Veilig en versleuteld

De persoonlijke testresultaten worden versleuteld opgeslagen en zijn alleen toegankelijk voor de werknemer. De opslag van data voldoet aan de strenge eisen van NEN7510 in overeenstemming met de wet- en regelgeving voor zorginstellingen en zorgprofessionals.