Lichaamsmetingen2018-02-07T14:18:16+01:00

Lichaamsmetingen

Lichaamsmetingen

BMI: Body Mass Index

De BMI wordt berekend door = Massa (kg) / ( Hoogte (m) x Hoogte (m)). De uitkomst geeft aan of je een gezond gewicht hebt. Echter, alleen een indicatie van de BMI zegt niet alles. Daarom vullen wij deze meting aan in het onderdeel lichaamsverhoudingen, waar wij het vetpercentage, visceraal vet, spiermassa, rustmetabolisme, buikomtrek en lichaamsgewicht in kaart brengen. Deze combinatie van waarden geeft een goede indicatie van de gezondheid.

Wat is een gezond BMI?

  • Een BMI tussen de 20 en 25 wordt beschouwd als een gezond BMI.
  • Ligt het getal onder de 18,5? Dan spreken we van ondergewicht. Mensen met een ondergewicht hebben meer kans op een tekort aan essentiële voedingsstoffen, een minder gezond afweersysteem en vermoeidheidsklachten. Het is dan ook raadzaam om te kijken naar de mogelijkheden om het BMI te verhogen.
  • Bij een BMI van boven de 25 heeft een persoon overgewicht en bij meer dan 30 zwaar overgewicht of obesitas. Mensen met een (te) hoog BMI hebben meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes ll en gewrichtsklachten. Meer bewegen, gezonder eten en vaker ontspannen zijn manieren om weer op een gezond gewicht te komen.

Het vetpercentage

Het vetpercentage is een belangrijke indicator voor het bepalen van je gezondheid. Het laat zien uit hoeveel vet het lichaam bestaat. Een ideaal vetpercentage hangt af van de leeftijd en het geslacht. Het lichaam heeft vet nodig als energiereserve, maar te veel of te weinig vet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een te laag vetpercentages kan het lichaam bij inspanning, ziekte of zwakte spieren en organen gaan verbranden in plaats van vet. Bij een te hoog percentage is de kans op hartfalen en diabetes II groter.

het Visceraal vet (VIS)

Visceraal vet bevindt zich om de organen, in de romp en in de buik. Het VIS beschermt onze organen en zorgt ervoor dat zij goed blijven werken. Echter, bij teveel VIS functioneren de organen minder goed. Hierdoor hebben de mensen met een hoog VIS percentage meer kans op een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes II en hart- en vaatziekten.

Buikomtrek

De buikomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in de buikholte. Deze hoeveelheid vet is niet direct zichtbaar. Pas wanneer de ruimte om de organen gevuld is met vet, wordt het vet zichtbaar in de vorm van een dikke buik. Een ideale buikomtrek vormt dan ook de basis voor een goede gezondheid. Als er sprake is van teveel buikvet, is de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes II, onvruchtbaarheid, slaapapneu en een slechte longfunctie groter.

het Rustmetabolisme

Het rustmetabolisme laat zien hoeveel energie het lichaam nodig heeft om het lichaam optimaal te laten functioneren. Het bepaalt voor 45% tot 75% de energiebehoefte, zorgt voor een normale lichaamstemperatuur, onderhoudt de organen en regelt de opbouw en afbraak van cellen. De hoogte van het rustmetabolisme hangt onder andere af van het tijdstip, de lichaamsgrootte, het geslacht, de leeftijd en het voedingspatroon.

Terug naar onderzoeken

Referenties

Logo Schweppes

“Simple Check sprak ons aan vanwege de online mogelijkheden, de toegankelijkheid van de health check en de gebruiksvriendelijkheid voor de medewerkers.” 

Marit Tuinhof, Schweppes International Limited
Lees meer

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]