Hart- en vaatfuncties2019-08-21T10:51:46+02:00

Hart- en vaatfuncties

Hart- en vaatfuncties 

Bloeddruk

Het meten van de bloeddruk geeft een indicatie van het risico op hart- en vaatziekten. De hoogte van de bloeddruk hangt echter af van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, beweging en risicofactoren zoals roken en overgewicht. Bij een verhoogde bloeddruk moet het hart meer kracht uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk laat meten.

Wat meet de bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de slagaders inpompt. Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden.

De bloeddruk wordt bepaald aan de hand van twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt en de onderdruk wordt gemeten op het moment wanneer het hart zich ontspant. Bij een verhoogde bloeddruk moet het hart meer kracht uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Als de bloeddruk normaal is, dan krijgen alle delen van het lichaam voldoende bloed en zuurstof. De bloeddruk schommelt gedurende de dag, maar is gezond als hij onder de 140 (bovendruk) / 90 (onderdruk) mmHg ligt. In de ochtend en avond is de bloeddruk over het algemeen lager dan op de middag. Ook stijgt de bloeddruk tijdens bewegen, praten of emoties.

Hartslag

Tijdens de meting van de bloeddruk kijken we ook naar je hartslag. Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. 

Cholesterol

Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het merendeel van het cholesterol in het lichaam wordt aangemaakt door de lever en het overige deel zit in voeding verwerkt. In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Als het lichaam te veel cholesterol aanmaakt, dan bestaat de kans op diverse gezondheidsproblemen. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt onder andere het risico op hart- en vaatziekten.

Wat is een gezond cholesterol?

Met slechts één vingerprik meten we het totaal cholesterolgehalte: LDL, HDL en Triglyceriden. Een cholesterolwaarde van onder de 6 is gezond. Een waarde van boven de 6 is verhoogd. Om een betrouwbaar beeld van het cholesterolgehalte te krijgen, zijn meerdere metingen nodig. Met slechts één vingerprik meten we het totaal cholesterolgehalte, LDL, HDL en Triglyceriden.

Het verschil tussen HDL en LDL

Het cholesterolgehalte wordt bepaald aan de hand van twee waarden: HDL en LDL. HDL is het ‘goede’ cholesterol. HDL voert het cholesterol af naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken. LDL doet het omgekeerde. Het brengt het cholesterol van de lever naar het lichaam, waardoor het de naam het ‘slechte’ cholesterol heeft gekregen. Wanneer het LDL gehalte te hoog is, kan het cholesterol zich gaan afzetten tegen de binnenwand van de slagaders. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Een hoog HDL tegenover een laag LDL is dan ook de ideale situatie.

Terug naar onderzoeken

Referenties

Samen staan we sterk

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]