Lichaamsverhoudingen2019-07-31T12:38:04+02:00

Lichaamsverhoudingen

Een goede indicatie van de gezondheid van het lichaam is belangrijk. Door het meten van het vetpercentage, visceraal vet, spiermassa, rustmetabolisme (energieverbruik in rust), buikomtrek en BMI wordt een betrouwbaar beeld geschetst.

Het vetpercentage

Het vetpercentage is een belangrijke indicator voor het bepalen van je gezondheid. Het laat zien uit hoeveel vet het lichaam bestaat. Een ideaal vetpercentage hangt af van de leeftijd en het geslacht. Het lichaam heeft vet nodig als energiereserve, maar te veel of te weinig vet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij een te laag vetpercentages kan het lichaam bij inspanning, ziekte of zwakte spieren en organen gaan verbranden in plaats van vet. Bij een te hoog percentage is de kans op hartfalen en diabetes II groter.

Het visceraal vet (VIS)

Visceraal vet bevindt zich om de organen, in de romp en in de buik. Het VIS beschermt onze organen en zorgt ervoor dat zij goed blijven werken. Echter, bij teveel VIS functioneren de organen minder goed. Hierdoor hebben de mensen met een hoog VIS percentage meer kans op een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes II en hart- en vaatziekten.

De spiermassa

Een gezonde hoeveelheid spiermassa zorgt ervoor dat het lichaam in balans is, meer energie heeft en dat de vetverbranding in orde is. Deze voordelen treden niet alleen op bij een lichaam waar spieren zichtbaar zijn. Door regelmatig te bewegen, worden de zichtbare, maar ook de onzichtbare spieren aan het werk gezet. Om lichaamsklachten te voorkomen, is het belangrijk dat al deze spieren samenwerken. Hardlopen zorgt er bijvoorbeeld voor dat zichtbare en onzichtbare spieren beter in staat zijn om zuurstof op te nemen en energie te leveren.

Het rustmetabolisme

Het rustmetabolisme laat zien hoeveel energie het lichaam nodig heeft om het lichaam optimaal te laten functioneren. Het bepaalt voor 45 tot 75% de energiebehoefte, zorgt voor een normale lichaamstemperatuur, onderhoudt de organen en regelt de opbouw en afbraak van cellen. De hoogte van het rustmetabolisme hangt onder andere af van het tijdstip, de lichaamsgrootte, het geslacht, de leeftijd en het voedingspatroon.

Buikomtrek

De buikomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in de buikholte. Deze hoeveelheid vet is niet direct zichtbaar. Pas wanneer de ruimte om de organen gevuld is met vet, wordt het vet zichtbaar in de vorm van een dikke buik. Een ideale buikomtrek vormt dan ook de basis voor een goede gezondheid. Als er sprake is van teveel buikvet, is de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes II, onvruchtbaarheid, slaapapneu en een slechte longfunctie groter.

Referenties

Samen staan we sterk

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

[gravityform id=”34″ title=”true” description=”false”]