Glutenintolerantie2019-07-31T12:32:57+02:00

Glutenintolerantie

Coeliakie is een intolerantie voor gluten.  Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Wanneer iemand Coeliakie heeft, worden gluten ‘verkeerd’ gecodeerd door het afweersysteem. De gluten worden gezien als schadelijk, terwijl ze dat niet zijn. Hierdoor krijgen mensen met Coeliakie lichamelijke klachten, wanneer zij voedsel eten dat gluten bevat. De reactie van het afweersysteem beschadigt het slijmvlies van de dunne darm. Dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg. Deze ontsteking zorgt ervoor dat voedingsstoffen slecht in het lichaam worden opgenomen.

Wat te doen bij Coeliakie?

Als het lichaam niet goed op gluten reageert, is het belangrijk om over te stappen op een glutenvrij dieet. In deze periode kunnen de darmen herstellen. Gluten zijn graaneiwitten en zitten onder andere in tarwe, rogge, gerst, spelt en alles wat met deze granen is gemaakt. Het is daarom niet verstandig om bijvoorbeeld brood of pasta te eten. Let op: ook in sauzen, vleeswaar, gepaneerde schnitzels en kroketten kunnen gluten zitten.

Referenties

Samen staan we sterk

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

'Ik meld mij aan voor de online workshop 'Vitaal Leidinggeven'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.