Bloeddruk2019-07-30T15:00:16+02:00

Bloeddruk

Het meten van de bloeddruk geeft een indicatie van het risico op hart- en vaatziekten. De hoogte van de bloeddruk hangt echter af van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, beweging en risicofactoren zoals roken en overgewicht. Bij een verhoogde bloeddruk moet het hart meer kracht uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk laat meten.

Wat meet de bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de slagaders inpompt. Een goede bloeddruk is belangrijk om de hart- en vaten gezond te houden.

De bloeddruk wordt bepaald aan de hand van twee waarden: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk wordt gemeten als het hart samentrekt en de onderdruk wordt gemeten op het moment wanneer het hart zich ontspant. Bij een verhoogde bloeddruk moet het hart meer kracht uitoefenen om dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere opening te pompen.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Als de bloeddruk normaal is, dan krijgen alle delen van het lichaam voldoende bloed en zuurstof. De bloeddruk schommelt gedurende de dag, maar is gezond als hij onder de 140 (bovendruk) / 90 (onderdruk) mmHg ligt. In de ochtend en avond is de bloeddruk over het algemeen lager dan op de middag. Ook stijgt de bloeddruk tijdens bewegen, praten of emoties.

 

Referenties

Samen staan we sterk

Ervaar het zelf. Probeer vrijblijvend de demo.

gratis demo

'Ik meld mij aan voor de online workshop 'Vitaal Leidinggeven'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.